自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

上次日本旅行買咗日本嗰隻葛根湯,想睇下香港邊度可以買到。(自己暫時唔去日本旅行,身邊亦暫時未有人去日本,搭唔到人買)

大宅

2019勳章

葛根湯係香港應該要註冊,一般門市零售未必有得賣,只能試下上網....

男爵府

我見位元堂有即冲葛根湯,不過唔知同唔同你講嗰隻日本貨

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

日本的如果是漢方的話,就是根據中國漢代經典「傷寒論」裡面的「葛根湯」藥方製作的。

念慈菴都有葛根湯,也是出自傷寒論的。

其實自己去藥材鋪抓也可以的。如果有中醫基礎的話,還可以按照自己情況加減調整。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

北京同仁堂係咪都有?

子爵府

2019新春慶豚圓

littlesister 發表於 19-1-27 00:00
北京同仁堂係咪都有?

下面鏈接的這款北京同仁堂 感冒葛根湯沖劑,並非傷寒論的原方。

https://www.chuanchiong.com.hk/product/medicine/common_cold/details/17

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

Ivan媽 發表於 19-1-26 21:38
上次日本旅行買咗日本嗰隻葛根湯,想睇下香港邊度可以買到。(自己暫時唔去日本旅行,身邊亦暫時未有人去日 ...

請問咩樣?

大宅

廷廷媽 發表於 19-1-27 11:52
請問咩樣?

依款

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Ivan媽 發表於 19-1-28 07:28
依款

大宅

留意番,唔係個個體質都岩。呢隻日本既我都有買,飲過一次即暈。後來攞比自己睇開個中醫師問下,佢話我唔可以飲。

大宅

Mrs9588 發表於 19-1-28 09:28
留意番,唔係個個體質都岩。呢隻日本既我都有買,飲過一次即暈。後來攞比自己睇開個中醫師問下,佢話我唔可 ...

我飲咗係ok,有少少覺得初起感冒飲完好快冇事,所以想買返一盒

大宅

Ivan媽 發表於 19-1-28 15:02
我飲咗係ok,有少少覺得初起感冒飲完好快冇事,所以想買返一盒

我前兩個月去日本旅行都有買,覺得好過我飲開既農本坊,跟著系香港搵過搵吾到,呢個星期有親戚同朋友去日本都叫佢地買

大宅

Maggie519 發表於 19-1-28 16:13
我前兩個月去日本旅行都有買,覺得好過我飲開既農本坊,跟著系香港搵過搵吾到,呢個星期有親戚同朋友去日 ...

我身邊未有人去日本

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊