自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我表妹復活節期間結婚, 但我們一家將會出門, 出席唔到佢飲宴

你地會做幾多禮?

講下背景先, 其實無咩聯絡, 幾年都無見, 因為由細到大, 長輩兩房係唔妥, 所以老表之間, 由細到大都無一齊玩, 亦無往來

但親戚的仔女結婚飲宴, 大家就會見到面

想問下應該做幾多禮才會合適? 免得長輩會覺得不合宜

姑丈果邊, 無邀請我父母出席, 只係有邀請表兄弟姊妹 (因為姑丈佢地同我父母無咩往來, 有心病, 有唔妥)

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

LL1999 發表於 19-1-26 23:44
我表妹復活節期間結婚, 但我們一家將會出門, 出席唔到佢飲宴

你地會做幾多禮?

出席唔到?咁你哋一家幾多口?
月光很美麗☺

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

crystal媽咪 發表於 19-1-26 23:46
出席唔到?咁你哋一家幾多口?

一家四口

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

你地會做幾多禮?

出席唔到,又唔妥嘅... 頂多$500... $300都可能比得出,視乎有幾唔妥 你結婚有無請呢個姑姐姑丈?有的話,佢地點做禮?

大宅

我會問自己父母

公爵府

Happybabyhbb 發表於 19-1-26 23:49
出席唔到,又唔妥嘅... 頂多$500... $300都可能比得出,視乎有幾唔妥
...

唔係我同表妹唔妥, 係由細到大, 因為長輩兩邊唔妥, 所以與表妹無往來

十幾廿年, 只係從出席飲宴先會見到表妹的

表妹亦無邀請我父母, 因為姑丈, 姑姐係同我父母唔妥

男爵府

你地會做幾多禮?

自己父母都無得去飲,返而請啲細既去,唔妥到出面,如果係我,我禮都唔比,反正都唔會見,當無收到帖算數。

公爵府

mcs74 發表於 19-1-26 23:52
我會問自己父母

唔會問啦! 一來長輩之間唔妥, 二來, 佢都無邀請我父母出席, 費事話比佢知啦

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

LL1999 發表於 19-1-26 23:48
一家四口

1000啦
不過唔係出帖之前,問咗你哋去唔去到先畀你哋咩!?
月光很美麗☺

禁止訪問

公爵府

至愛朱古力 發表於 19-1-26 23:52
自己父母都無得去飲,返而請啲細既去,唔妥到出面,如果係我,我禮都唔比。
...

咁上一代既問題, 又唔關我地呢輩事既!

如果我唔係一家出門, 我都會出席飲宴的

男爵府

LL1999 發表於 19-1-26 23:52
唔係我同表妹唔妥, 係由細到大, 因為長輩兩邊唔妥, 所以與表妹無往來

十幾廿年, 只係從出席飲宴先會見到 ...

其實於我黎講...同我父母唔妥=同我唔妥 仲要本身無來往 唔覺有幾親...

cqwert    發表於 19-1-28 08:46

公爵府

yanheno 發表於 19-1-26 23:54
一家四口,好意頭 : $1,888

都幾好喎

男爵府

LL1999 發表於 19-1-26 23:54

噢,既然係咁,你咪比$2000囉⋯⋯應該OK啦

男爵府

LL1999 發表於 19-1-26 23:54

講真你地都無來往開,又無見面。還是不嬲同長輩有keep住聯絡先,如果見都唔多,求其1000算囉。比多去喇!

公爵府

Happybabyhbb 發表於 19-1-26 23:55
其實於我黎講...同我父母唔妥=同我唔妥 仲要本身無來往 唔覺有幾親...
...

親就唔係親架啦! 因為不嬲都無往來, 不過上一輩既問題, 又唔關我地事既

講多少少, 都係婆媳問題啦!

咁阿嫲同我阿媽唔妥, 個女 (姑姐一家), 果時一定係同我阿媽唔妥

呢 D 係積落黎既怨

禁止訪問

珍珠宮

當無收到帖

子爵府

2019新春慶豚圓

長輩唔岩都比你 又唔會當無收到
會比800或者1000

男爵府

LL1999 發表於 19-1-26 23:57
親就唔係親架啦! 因為不嬲都無往來, 不過上一輩既問題, 又唔關我地事既

講多少少, 都係婆媳問題啦!

睇你都係無乜所謂嘅人 有能力又唔使比人有話柄,$2000咪當買個和氣生財囉 但係記住唔好比阿媽知,佢可能唔gur㗎

wcpcelia    發表於 19-1-27 18:45

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊