自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

至愛朱古力 發表於 19-1-26 23:57
講真你地都無來往開,又無見面。還是不嬲同長輩有keep住聯絡先,如果見都唔多,求其1000算囉。比多去喇!
...

其實我同長輩私下都無聯絡的

子爵府

Happybabyhbb 發表於 19-1-26 23:55
其實於我黎講...同我父母唔妥=同我唔妥 仲要本身無來往 唔覺有幾親...
...

X2 俾完禮,一個唔小心比3姑6婆 傳返入父母耳就無謂

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Happybabyhbb 發表於 19-1-27 00:02
睇你都係無乜所謂嘅人 有能力又唔使比人有話柄,$2000咪當買個和氣生財囉:excited ...

係, 我阿媽而家都唔知, 知道好大鑊

一陣又嘈來嘈去

珍珠宮

Happybabyhbb 發表於 19-1-27 00:02
睇你都係無乜所謂嘅人 有能力又唔使比人有話柄,$2000咪當買個和氣生財囉:excited ...

其實好得意既! 可能上一代的恩怨實在太煩, 我地兄弟姊妹, 由細到大都聽唔少
所以我地好自然唔想再將呢D 怨, 延續落去
呢D 怨, 停係我地呢一代都好既
所以如果我唔係出門, 我會出席飲宴的

Poyau    發表於 19-1-27 10:29

禁止訪問

珍珠宮

至愛朱古力 發表於 19-1-27 00:08
車,咁即是無個有聯絡喇,比我禮都慳番喇!邊個派帖比你呀?

表妹致電同我講幾時結婚, 但我覆咗佢要去旅行, 出席唔到佢飲宴
正式係未派帖比我的
但禮貌上, 我覺得係要做禮, 因為始終係親戚
但因為唔知做幾多係合宜, 所以上來問下

珍珠宮

其實姑姐有幾個仔女, 佢地仔女結婚, 我地一家以前都有去的

珍珠宮

2024年龍年勳章

$500真係做唔出, 會比人背後講, 但又唔係常來往, 你又唔出席, $1,000啦.
希望每天開心渡過 ;-)

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實冇請我父母, 有冇積怨都好, 即係唔尊重我父母, 我可能畀一千蚊就算。

男爵府

回覆樓主:

你结婚姑丈佢地俾幾多?我會做一樣但會事前同自己父母講聲,費事3姑6婆多事

琥珀宮

LL1999 發表於 19-1-27 00:13
其實姑姐有幾個仔女, 佢地仔女結婚, 我地一家以前都有去的

咁有去開,之前你阿媽又知嗎?

我都同意積怨係上一輩的事,唔應該帶落去延續

咁你哋以前有去俾幾多,而家去唔到減半啦

珍珠宮

lala229 發表於 19-1-27 00:20
其實冇請我父母, 有冇積怨都好, 即係唔尊重我父母, 我可能畀一千蚊就算。
...

根據以前的往績, 長輩間見親面, 都無好野發生, 真係唔見好過見
所以姑丈無邀請我父母出席, 我又覺得無野
佢地兩家之間的怨, 其實有理說不清

水晶宮

回覆樓主:

老表都好親下,姑姐對你地班姪仔姪女點?你地嗎?

珍珠宮

Fion710 發表於 19-1-27 01:06
老表都好親下,姑姐對你地班姪仔姪女點?你地嗎?

姑姐對我地當然唔好, 因為佢唔鐘意我阿媽
通常細過係比佢話多
大些就成日聽佢講我阿媽同阿嫲的問題

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

LL1999 發表於 19-1-27 00:11
表妹致電同我講幾時結婚, 但我覆咗佢要去旅行, 出席唔到佢飲宴
正式係未派帖比我的
但禮貌上, 我覺得係要 ...

你都答左去唔到,大家又唔係咁close, 我覺得$1000都夠啦

男爵府

回覆樓主:

妳結婚嗰陣佢地比幾多先?參考返再加通漲再計下人數大約就知應該比幾多。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

LL1999 發表於 19-1-26 23:52
唔係我同表妹唔妥, 係由細到大, 因為長輩兩邊唔妥, 所以與表妹無往來

十幾廿年, 只係從出席飲宴先會見到 ...

關係差成咁,同表妹唔熟,直情禮都唔駛。
喜帖,應該合府統請,skip 咗佢地,明剃你父母眼眉。

比著我,會跟爸爸媽媽,統一陣線,唔再見。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

唔尊重長輩,嗰個仲係自己父母,畀我一定唔會去,禮都慳返

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

hohoho2013 發表於 19-1-27 07:39
唔尊重長輩,嗰個仲係自己父母,畀我一定唔會去,禮都慳返

係,就算唔計上代因怨,表妹唔尊重自己父母。

男爵府

想好睇啲一千都夠

首頁

尾頁

跳至