論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

2019勳章

話說,該名姐姐是菲律賓斷約工人。MAHUMOT JESSIEBEL B0TE11A
見工時大方得體又話識煮中菜,就膽粗粗請番來,打算幫輕家務,點知。。。起身遲過我地,洗衫隨便混色(不分開白色),要睡覺時間八小時以上,唔係第二日就叫累,死蛇禁
叫矩做家務,就說you make me piss off...經常煮飯時生熟混合,終日手機不離手(統計過一日最小玩四小時,日日facetime 外地的男人,個男人日日脫光上身訓係床)

早幾天,終於忍唔住,我同老公即日炒左矩,賠足。我同老公安排矩三日後離港。
點知矩要即日回鄉,MAHUM0T JESSIEBEL BOTELLA 話it is your responsibility , you can buy CP / etc.. airline with First class 當堂眼都凸埋,仲話買唔到就搞大件事。終於要捱貴機票息事寧人。。

在此提提各姐妹,斷約工人MAHUMOT JESSIEBEL B0TELLA沒有無辜的,一定係有好大問題
香港人要信自己人,唔好請斷約
係香港做婚後女人真難。。。又要返工,又要處理家務,又要打理B仔同屋企件大B。。。
其實收工想陪老公多D,點解真係禁難。。。

大宅

淒涼媽媽 發表於 19-1-27 00:16
話說,該名姐姐是菲律賓斷約工人。MAHUMOT JESSIEBEL B0TE11A
見工時大方得體又話識煮中菜,就膽粗粗請番來 ...

唔好嬲,個個見工都yes mum, 之前我個海外菲都係話提主人bb餵奶時間係我的責任,佢已經乜都唔洗做成日黑面,我懷疑係咪同一班人教佢地咁講

洋房

2019勳章

老公牙禁疼機票貴。。。
估唔到工人係度煩,走左又係煩
跟本唔應請

大宅

淒涼媽媽 發表於 19-1-27 00:27
老公牙禁疼機票貴。。。
估唔到工人係度煩,走左又係煩
跟本唔應請 ...

新年前后係貴d,但冇辦法,起碼好過她係屋企唔知做乜

大宅

我有冇睇錯? 炒佢都要坐頭等返去?

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

男爵府

First Class 真係當正自已係公主。

下次 in 人小心啲。問多啲問題, 留意佢小動作, 慢慢問, 問長細啲, 主要係想睇下呢個人有冇耐性。(例如你問多幾問開始反白眼, 就可以 byebye)
家傭唔係急躁既人能做既工作, 好多人為左錢而來做, 但性格跟本唔適合呢份工。

大宅

Agent話可以買第十四日機票走的,我一定唔會俾佢坐first class
(我自己都未坐過)
炒佢一定係買最平機票,話之佢轉機
Jm 唔好嬲,祝快快揾到新工人

wcpcelia    發表於 19-1-29 11:15

大宅

Pokemongo 發表於 19-1-27 04:22
Agent話可以買第十四日機票走的,我一定唔會俾佢坐first class
(我自己都未坐過)
炒佢一定係買最平機票, ...

十四日內機票

如果轉機,佢唔小心搭唔切返唔到去
你要跟返

子爵府

唔係掛!
頭等?! 你哋都照買?
搞大件事?! 有乜事你哋怕咗佢呀?
炒人按法例賠足補償就可以,頭等機票俾自己炒的工人,真係第一次見識
你哋有冇寫信去入境處投訴這個工人?advise 你一定要寫

洋房

2019勳章

回覆 Solarflare 的帖子

IN果陣好正常架。。。點知MAHUMOT JESSIEBEL B0TE11A 好似女神禁

[size=15.119998931884766px]依家老公又黑曬面。。。早知唔請

男爵府

淒涼媽媽 發表於 19-1-27 09:01
回覆 Solarflare 的帖子

IN果陣好正常架。。。點知MAHUMOT JESSIEBEL B0TE11A 好似女神禁

咁結果有冇買 first class?
感覺你地好容易比工人拋蛭
不如得閒熟讀下啲勞工法例。否則下一個又係蝦你。

子爵府

細姐姐 發表於 19-1-27 08:11
唔係掛!
頭等?! 你哋都照買?
搞大件事?! 有乜事你哋怕咗佢呀?

別墅

佢蝦到你盡,頭等?佢應該會影低你俾佢張頭等票sent給其他姐姐睇,佢害到你咁,你一定要寫信去入境處,將佢的壞事告訴入境處,禁止佢再來香港打工

象牙宮

Solarflare 發表於 19-1-27 09:29

咁結果有冇買 first class?

僱主提供free passage 請佢坐漁船

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

炒衰工人, 仲要求First Class? 你仲任佢蝦? 應有大把野屈你。

男爵府

Poyau 發表於 19-1-27 12:08
僱主提供free passage 請佢坐漁船

係。合約只話要提供 free passage 番鄉下。
建議所有僱主比工人拋窒左既時候, 自已 check 番 contract。唔夠就 check 埋 labor department website。再唔係直接打去 labor department 問。唔好一比工人拋窒就亂晒。

洋房

2019勳章

其實第一次請MAHUMOT JESSIEBEL B0TE11A姐姐,大家有怪莫怪。。。
無知+無時間真係會比姐姐玩謝。。
C6 又成日中港兩邊走,好難先約到時間上AGENCY。。
找入境處的時間更加不敢想象了。。C6塊面黑過鑊屎。

在職媽媽的苦,希望大家體諒。依家姐姐真係好惡

大宅

淒涼媽媽 發表於 19-1-27 14:43
其實第一次請MAHUMOT JESSIEBEL B0TE11A姐姐,大家有怪莫怪。。。
C6 又 ...

做壞規矩,陣間佢同啲friend 講炒也可坐頭等。其他工人有樣學樣,個個要求坐頭等。

子爵府

淒涼媽媽 發表於 19-1-27 14:43
C6 又 ...

大家見你俾工人恰,揾笨,是替你不值
如有問題,你要多d 上这forum問問,唔想煩你C6, 下次你自己簽约,自己做僱主就可以

我家工人的事,我C6 全不理

你自己寫封信去入境處,投訴工人,叫你C6 簽個名

寫好,叫他簽名,唔好放過咁惡的工人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊