自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我係某保險公司做私人秘書, 大肚時由5個月便開始OT直至生前一日,日日8,9點先可收工,有時仲要11點先可收工,老闆都會同我講聽日你準時返工,到放產假前一日老闆仲問仲有4日先到預產期,點解唔返多幾日?)。放完兩個半月產假啱啱返工幾日,我老闆就想炒我呀(emoji)佢同下綫講話我唔請工人 , 又要泵奶和湊bb,所以佢想炒咗我(emoji)(emoji) 琴日同我講我嘅雙糧要拆一半俾做咗兩個半月嘅同事(emoji)(emoji)(emoji)仲話我放左半年假,要我俾錢另一秘書(因呢個秘書簽約時,合約寫明未做夠一年冇雙糧)。
我產前嘅辛苦和努力工作,老闆都睇唔到,唉! 好唔公平呀。

大宅

mloved0210 發表於 19-1-27 00:44
我係某保險公司做私人秘書, 大肚時由5個月便開始OT直至生前一日,日日8,9點先可收工,有時仲要11點先可收 ...

最多話老闆無特別優待孕婦媽媽,不能指控為歧視吧 ....

子爵府

我係某保險公司做私人秘書, 大肚時由5個月便開始OT直至生前一日,日日8,9點先可收工,有時仲要11點先可收 ...
保重呀你老闆所做的行為真的好衰,對你好唔公平

男爵府

cqwert 發表於 19-1-27 01:22
保重呀你老闆所做的行為真的好衰,對你好唔公平

多謝!我同自己講大肚都捱到, 而家都可以捱到!我唔會俾佢睇死,佢越想我走我就越唔走,激死佢!

男爵府

windywinnie 發表於 19-1-27 01:09

可能情緒影響啦,我覺得佢覺得依家嘅我好冇用呀! 但又成日叫我教新人,咁其實係咪教識新人,就可以一腳踢走我 ?不過佢做得好明顯,個個都睇得出佢嘅行為係懷孕前後都想迫我自己走。

大宅

2019勳章

mloved0210 發表於 19-1-27 01:24
多謝!我同自己講大肚都捱到, 而家都可以捱到!我唔會俾佢睇死,佢越想我走我就越唔走,激死佢!
...

我都係咁。產前博到盡,產後老闆忘記一乾二淨。仲要要求俾以前高!仲要揾我出氣

男爵府

全心全意 發表於 19-1-27 01:29
我都係咁。產前博到盡,產後老闆忘記一乾二淨。仲要要求俾以前高!仲要揾我出氣
...

唉!新同事做錯嘢我去執手尾,但老闆都覺得新同事係最好嘅。我地要為自己加油吖! 唔好衰畀佢睇

子爵府

...
支持你!加油!你的努力總會有日你老闆一定會欣賞你

男爵府

cqwert 發表於 19-1-27 01:32
支持你!加油!你的努力總會有日你老闆一定會欣賞你

唔會㗎,除非我聽佢話考牌做agent啦。如果唔係都唔會有呢一日,同埋老闆係金牛座㗎,較為小氣啲,之前請我嗰陣話每年都會加人工,依家同我講因為放咗產假冇得加,仲要係兩年都冇得加,唉!(emoji)

大宅

回覆樓主:

如果問心生完仍然咁fit, 維持到一模一樣工作能力同態度,咁就無謂同偏見老闆鬥氣啦,揾個有發揮空間既地方吧! 信相總會有雪亮眼睛!

至於以前既付出已經反映左係以前既糧到,今年既雙糧花紅,就反映係今年既貢獻度 ....
唔好諗以前,唔好同自己過唔去啦 ...

水晶宮

windywinnie 發表於 19-1-27 01:09

不能指控為歧視??已經係家庭崗位歧視啦哩D十九上司、不知所謂!

https://www.cmab.gov.hk/mobile/tc/issues/fsdo.htm

Poyau    發表於 19-1-27 09:42
cqwert    發表於 19-1-27 01:44

男爵府

windywinnie 發表於 19-1-27 01:39
如果問心生完仍然咁fit, 維持到一模一樣工作能力同態度,咁就無謂同偏見老闆鬥氣啦,揾個有發揮空間既地方 ...

你啱,但都要過左年先可以搵新工啦, 因為我覺得呢個團隊既人好好,同大家都好熟,所以唔捨得離開,不過要走嘅點都要走

wcpcelia    發表於 19-1-27 14:32

大宅

pbpk03845784 發表於 19-1-27 01:42
不能指控為歧視??已經係家庭崗位歧視啦哩D十九上司、不知所謂!

https://www.cmab.gov.hk/mobil ...

但點確定上司係因為家庭崗位,定因為工作表現下降而唔再賞樓主呢?
例如近期啲ot工作係咪有實質需要? 以往未有BB前係咪一樣要ot?
判斷歧視既重點是同工同酬吧 .... 公司有冇指引講明雙糧點計? 會唔會按年度表現?

大宅

pbpk03845784 發表於 19-1-27 01:42

https://www.cmab.gov.hk/mobil ...

但點確定上司係因為家庭崗位,定因為工作表現下降而唔再賞樓主呢?
例如近期啲ot工作係咪有實質需要? 以往未有BB前係咪一樣要ot?
判斷歧視既重點是同工同酬吧 .... 公司有冇指引講明雙糧點計? 會唔會按年度表現?

大宅

全心全意 發表於 19-1-27 01:29
...

有類人就係孤寒唔想蝕抵,或者佢懷恨你放假白出糧又製造左麻煩。假如有人大病病假幾個月返來,可能下場都係一樣 ....

總之商業社會都係用盡員工利用價啫,唔得民心事氣既公司自然會承受相應既副作用,老闆計岩條數就得

公爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

唔需要為呢d 人難過,就係特登折磨你,想你自己走。
你有左佢唔可以炒你,大可盡時走人。

伯爵府

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mloved0210 發表於 19-1-27 01:35
唔會㗎,除非我聽佢話考牌做agent啦。如果唔係都唔會有呢一日,同埋老闆係金牛座㗎,較為小氣啲,之前請我 ...

佢咁講已經可能係歧視。

男爵府

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章

咁衰的
你唔好留係度,傷心又浪費時間

大宅

網友,你其實大肚時遇到咁經歷就應該步署產後轉工。加油。

公爵府

...

搵過份工唔係咁好咩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊