自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我同仔女一齊睇多啦A 夢,大女睇睇下話:大雄係有ADHD㗎,上堂無法專心,成日甩甩漏漏唔見嘢,又有社交障礙。

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

野原美冴 發表於 19-1-27 09:27
我同仔女一齊睇多啦A 夢,大女睇睇下話:大雄係有ADHD㗎,上堂無法專心,成日甩甩漏漏唔見嘢,又有社交障礙 ...

月光很美麗☺

大宅

回覆 野原美冴 的帖子

所以咪有叮噹(多啦A夢)出現去幫佢囉!

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

之前聽過有個結局係話大雄有自閉症,叮噹係佢想像出黎嘅朋友。

noodleTT    發表於 19-1-28 22:09
wcpcelia    發表於 19-1-27 14:45

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章

tantanmama 發表於 19-1-27 09:57

我寧願佢adhd

水晶宮

2019新春慶豚圓 畀面勳章 BK Milk勳章

現實係唔會有多啦a夢咁嘅機器貓,咁抽象嘅嘢真係發夢先有

大宅

大宅

珍珠宮

2019新春慶豚圓 畀面勳章

回覆樓主:

講中,
我仔同大雄好似
所以我仔好鍾意叮噹
反而我老公叫我唔好再比佢睇咁多

公爵府

野原美冴 發表於 19-1-27 09:27
我同仔女一齊睇多啦A 夢,大女睇睇下話:大雄係有ADHD㗎,上堂無法專心,成日甩甩漏漏唔見嘢,又有社交障礙 ...

所以多啦 A 夢係佢幻想出來,永遠都幫佢,接納佢,愛佢,珍惜佢,令佢重拾存在感嘅人物

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

cakii 發表於 19-1-27 12:11
所以多啦 A 夢係佢幻想出來,永遠都幫佢,接納佢,愛佢,珍惜佢,令佢重拾存在感嘅人物
...

全部小朋友都想遇到難題時, 有法寶幫手架喇

大宅

CathyChan1126 發表於 19-1-27 11:01
講中,
我仔同大雄好似
所以我仔好鍾意叮噹

我仔都好鍾意,但我係佢4-5年級唔比佢睇,我仲要成日同佢講,依個世界冇多啦a夢,自己係要為自己做過既事負責的!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 畀面勳章

露比EE 發表於 19-1-27 12:43
我仔都好鍾意,但我係佢4-5年級唔比佢睇,我仲要成日同佢講,依個世界冇多啦a夢,自己係要為自己做過既事 ...

係,我都係點比佢睇
同佢講要接受現實
不過我姑拉成日比佢睇

珊瑚宮

回覆樓主:

子爵府

露比EE 發表於 19-1-27 12:43
我仔都好鍾意,但我係佢4-5年級唔比佢睇,我仲要成日同佢講,依個世界冇多啦a夢,自己係要為自己做過既事 ...

唔駛唔比睇呀?聽落有點專制

男爵府

我覺得大雄有ODD喎,Over Demanding Disorder 成日要求叮噹/多啦A夢幫佢

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Poyau    發表於 19-1-27 19:46

公爵府

2019新春慶豚圓

CathyChan1126 發表於 19-1-27 12:45
係,我都係點比佢睇
同佢講要接受現實
不過我姑拉成日比佢睇

睇冇問題架喎!我細個超鐘意,我地果個年代個個細路都鐘意睇架啦!

大宅

2019勳章

ivycowcow 發表於 19-1-27 14:01
睇冇問題架喎!我細個超鐘意,我地果個年代個個細路都鐘意睇架啦!

同感。唔覺睇有咩問題?

珍珠宮

係呀
講話原來唔只叮噹,其他朋友都係佢幻想出來㗎

Poyau    發表於 19-1-27 19:46

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊