家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

男爵府

I also want to know. Besides, which bank still has bank book ?

Thank you so much.

別墅

我都想問下,小朋友戶口係咪唔可以買股票?
如果我想幫小朋友用每年利是錢買收息股應該要開咩戶口?

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆 Chloe13th 的帖子

唔可以買股票

水晶宮

Chloe13th 發表於 19-1-29 09:16
我都想問下,小朋友戶口係咪唔可以買股票?
如果我想幫小朋友用每年利是錢買收息股應該要開咩戶口?
...

用你名買,當小朋友到達18,開佢名戶口過戶返比佢
可能你會覺得好多年之後嘅事,但我都喺亞女幼稚園時期已經咁做,喺上年過返比亞女,當「成年」禮物,十幾年喇,市值都唔算細,股息仲可以幫補吓大學零用,考慮吓

別墅

bmuimami 發表於 19-1-29 13:59

用你名買,當小朋友到達18,開佢名戶口過戶返比佢

明白,我都好想咁樣做!畢竟呀仔每年利是錢都唔少,唔幫佢另外儲起我怕自己唔覺唔覺駛晒。唔該晒JM! 另外再問一問,你係每年幫女女買一次,定放啲錢入去月供?會唔會有邊間銀行存倉費同交易費用低啲可以推薦?唔該晒!

別墅

bonnieluk2011 發表於 19-1-29 11:51
回覆 Chloe13th 的帖子

唔可以買股票

明白,唔該晒

水晶宮

Chloe13th 發表於 19-1-29 16:20
明白,我都好想咁樣做!畢竟呀仔每年利是錢都唔少,唔幫佢另外儲起我怕自己唔覺唔覺駛晒。唔該晒JM! 另外 ...

兩樣都有呀
利是錢或者會一手手買,另外月供都有(後期啲),可以跟據自己情況操作
我唔叻㗎,不過覺得好過就咁放喺度啫,至於用邊間銀行,我就貪方便用翻本身嗰間,收費未必係低,費事周圍搬咋
都係揀銀行股,公用股,盈富,reits咁
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

CARRLOVEDARR 發表於 19-1-27 14:23
如題

過年後睇吓永亨,大新吖
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

畀面勳章

CARRLOVEDARR 發表於 19-1-27 14:23
如題

南商有推廣。

volar    發表於 19-1-30 11:17

大宅

wallshar 發表於 19-1-30 08:49
南商有推廣。

謝謝!不知道是否一定要開月供股票戶口?

大宅

現時接近農曆新年,銀行趁機推出開立兒童理財戶口優惠,恒生銀行現為「智多Kid理財戶口」客戶提供定期存款優惠,即日起至3月底,開立6個月港元定期存款戶口,年息高達2.1厘,入閘門檻為1萬元。

值得留意的是,由今年開始,恒生豁免智多Kid理財戶口月費,並且不設最低存款結餘及開戶金額要求。

首頁

尾頁

跳至