懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

追呀追呀

男爵府

回覆樓主:

無用任何止痛方法開到8度真係好勁,你無大叫咩? 等更新

大宅

gugibabe 發表於 19-1-27 14:49
相信好多打算順產嘅孕媽媽去到孕後期,都會想象自己究竟會喺咩情況下作動,我都唔例外。成日都會諗:究竟會 ...

我第一胎順產都係5個鐘,見紅時陣痛5分鐘一次,入院時已開2度,果種感覺好難忘

大宅

我第一胎順產,
05:00am穿水,

06:30am開始痛,

一直冇間斷的痛,

09:04am個女已經出咗嚟,我覺得刺激過坐過山車

大宅

追到好緊張!
Btw,恭喜哂啊樓主媽媽!

大宅

回覆樓主:

睇到好緊張
追吖!!

大宅

gugibabe 發表於 19-1-27 23:05
我俾中醫話我唔夠氣,所以由23wks起每日都行屋企附近嘅公園,有少少暗斜。
每日大約行65分鐘左右。
如果當 ...

我中醫都話我唔夠氣。。。
咁你有無睇中醫睇到生吖?

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wa614 發表於 19-1-27 23:13
我今胎都係第4胎,你之前三胎生得快嗎?

繼續追~我今胎都係第4胎,好記得上次醫生同我講,"媽媽,如果你會再生,記住一痛,就即刻入院啦",我之前3胎都係,一入醫院,檢查就已經開到8度
追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

男爵府

gugibabe 發表於 19-1-27 14:49
相信好多打算順產嘅孕媽媽去到孕後期,都會想象自己究竟會喺咩情況下作動,我都唔例外。成日都會諗:究竟會 ...

我雖然三個月前生完,但到而家都未忘記嗰種痛!
想睇待續。。。

男爵府

p90 發表於 19-1-28 18:24
繼續追~我今胎都係第4胎,好記得上次醫生同我講,"媽媽,如果你會再生,記住一痛,就即刻入院啦",我之前3 ...

好羨慕你,可以生得咁快

大宅

p90 發表於 19-1-28 18:24
繼續追~我今胎都係第4胎,好記得上次醫生同我講,"媽媽,如果你會再生,記住一痛,就即刻入院啦",我之前3 ...

快成咁?!咁8度巳經好痛?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

真系好快,好順利,媽媽要多D休息。

複式洋房

5個鐘好快好勁!!睇到好緊張呀我!

別墅

好勁呀,睇到好緊張!

洋房

啲人話行多啲會好生啲 真系快到5個鐘搞掂

別墅

好緊張呀睇到

大宅

(唔開post都唔知道原來都有幾多孕媽媽第一胎都生得咁快~)

兜咗一個圈終於又嚟返產房門口,見到老公已經喺度等緊我。姑娘double confirm老公會陪產,就交代話我會入產房set up先,叫老公get ready然後大約10分鐘後按鐘再問姑娘安唔安排到。

終於入到產房,又要過床,當時已經痛到過床都冇力,想等陣痛過咗先典過去,但姐姐係咁催我快dd,叫我好趁冇咁痛時拿拿臨「拮」高個patpat移動過去。我夠想啦!有力至得㗎!

終於躝咗過去,駁咗部胎心機,老公都入埋嚟了。由屋企穿水起計2.5小時就入咗產房,以為好快就好似電視劇入面咁push push push然後bb就好快出世?我真係太天真了。姑娘(應該係助產士)話我依家有8度,但bb頭仔未夠低,根據佢哋嘅經驗,1個鐘開1度,預計要2個鐘後先生得。

2個鐘!2分鐘我都唔想等呀!但冇計,姑娘講完就又一陣風咁唔見咗。跟住落嚟嘅係我人生中最漫長嘅2小時,其實我都唔係好識形容果種難受嘅感覺係咪稱之為「痛」。比起「痛」,更難忍受嘅係個人不斷覺得好想痾屎,係毫無尊嚴及理智地只想快d有得解放,但難捱之處係你僅餘嘅理智又話俾你知唔應該用力,因為未係時候,亂用力只會影響到bb心跳。

雖然我盡量好克制地唔大叫,但都忍唔住典床典席甚至打側身(唔知點解果一刻覺得打側訓會舒服d),但旋即驚動咗姑娘(應該係因為我轉身時整鬆咗個胎心監測機)

姑娘衝入嚟叫我唔好再打側身,又再交帶唔好痾唔好用力,教我如果痛就聞笑氣,然後就拎咗個罩俾我試聞下就又消失咗。

笑氣其實好大陣臭膠味,不過果刻你會覺得如果有效的話咩味你都唔會care,可惜對我嚟講其實聞完係冇咩作用,要形容的話就係個人會好似high大咗咁,會覺得眼訓、反應會遲緩、但降低唔到痛感,即係廢嘅。我仍然都係會捉住老公衫袖咿咿呀呀咁啜泣話好痛好痛好痛。

終於我真係好頂唔順(我相信時間上其實唔係過咗好耐,但我覺得已經過咗一萬年),於是同我老公講叫佢出去搵姑娘幫我check下生得未。幾位姑娘唔太情願地入嚟,又係同我講返話冇咁快,不過都有幫我檢查。我又係痛到失憶加聞氣聞到好wing,淨係記得一句:「嗱太太,依家俾你試痾。如果今次唔得呢,你就真係要再忍下,真係冇咁快。」

只見幾位助產士極速拉起曬d腳踏扶手,曙光終於出現!我.要.痾.喇!

複式洋房

gugibabe 發表於 19-1-30 17:31
(唔開post都唔知道原來都有幾多孕媽媽第一胎都生得咁快~)

兜咗一個圈終於又嚟返產房門口,見到老公已經 ...

好緊張!追追追

複式洋房

gugibabe 發表於 19-1-30 17:31

兜咗一個圈終於又嚟返產房門口,見到老公已經 ...

好緊張呀!我都仲有兩個月先生,多謝你同我地分享你既故事

大宅

我仲有個幾星期就足月,好緊張

首頁

尾頁

跳至