懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

相信好多打算順產嘅孕媽媽去到孕後期,都會想象自己究竟會喺咩情況下作動,我都唔例外。成日都會諗:究竟會係見紅先?陣痛先?定係穿水先?

而命運,往往就係鐘意唔按章出牌。

距離預產期仲有一個星期嘅某個晚上,沖沖下涼,忽然感覺到bb好大力郁咗幾下,緊接著有嘢流出嚟,拿拿臨搵紙巾抹下,又係分泌~仲諗緊:果然愈接近預產期就會愈多分泌~再沖多幾下,唔對路,點解仲有嘢keep住流出嚟嘅?搵紙巾再印一印...咦?水狀㗎喎...唔通係時候?

快快手洗埋個頭,行出廳同老公講:老公...我諗我可能穿咗水...

嚇到原先喺梳化㩒緊電話嘅老公成個彈起,手忙腳亂地double check 走佬袋d嘢係咪真係齊曬。我就拿拿臨吹埋個頭先~

準備落樓時開始覺得肚痛,心諗:咁快陣痛㗎喇咩??由於冇戴錶又顧住快d 行去搭的士,所以都冇數到究竟每次陣痛相隔幾耐。上到的士望住個電子鐘:3分鐘一次??一嚟就3分鐘一次㗎咩??乜唔係會由15-30分鐘開始warm up㗎咩??

帶住既疑惑又緊張嘅心情,我同老公終於到達產房門口。

(待續)

大宅

好緊張吖,禁快既~我今胎第4胎真糸到時注意一下先

別墅

我就係驚呢種咁緊急既感覺,所以醫生一問我入唔入院催生我即刻話好 落車架的士有冇濕晒

複式洋房

別墅

gugibabe 發表於 19-1-27 14:49
相信好多打算孕媽媽嘅孕媽媽去到孕後期,都會想象自己究竟會喺咩情況下作動,我都唔例外。成日都會諗:究竟 ...

我係用6小時就生左,開始計陣痛時都同你有同樣諗法,點解一開始陣痛就5分鐘一次

大宅

mybbkit 發表於 19-1-27 16:49

第4胎!
媽媽你好叻呀!

複式洋房

回覆樓主:

跟住點啊??

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

真係咁快就3分鐘一次

大宅

去到分流站,由於有過往懷疑穿水+肚痛嘅入院經驗,都知道流程係磅重、量血壓、聽bb心跳、etc訓上床時又流咗好多水出嚟,唔洗等姑娘答我自己都心裏有數應該係穿水了。

與此同時其實陣痛都去到大約2.5分鐘一次,我都痛到要等陣痛過咗至有力落床。姑娘話我宮頸成熟但就未開度數,叫我拎住個file去產前房報到。

去到產前房例牌又係先驗小便,忍住痛咁去廁所,一抹...見紅???咁快儲齊曬穿水陣痛見紅三寶??拎住個杯仔出去同姑娘講返。姑娘話我可能都快,叫我穿定紫袍喺底再著粉紅色衫褲。其實果時已經都幾痛下,我以龜速著咗紫袍同件衫,褲都未著好就俾d 姐姐催我快d訓上床做胎心監察,我忍唔住話:可唔可以等我過咗依下陣痛先。佢見我著曬紫袍,叫我唔好整亂佢舖好嘅床,話另外幫我舖張野俾我訓上去就算...結果我連褲都未著就躝咗上床。

駁機前有位姑娘嚟幫我檢查,話我開咗2度,我心諗:2度是咪即係可以落產房喇??但我真係痛到冇力問,阿姑娘又一陣風咁唔見咗人,轉頭姐姐就幫我駁機。依個時候其實已經痛到好唔舒服又典床典席又棟高隻腳,結果姑娘就衝出嚟鬧我:唔可以打側個人!唔準棟高腳!我心諗咁你不如一錘打暈我罷啦。

中途有位醫生嚟床邊同我講過d嘢,但我都痛到唔係好記得當時佢up乜。好記得隔離床位媽媽同我講加油,好感動但我實在冇咩氣力回應佢,想吹下水都冇力,只能夠簡單講句多謝。過咗唔知幾耐(冇睇鐘,但仲駁緊胎心機),我開始痛到真係好想大便,眼尾望到姑娘經過,即刻用僅餘嘅力氣同佢講:姑娘...我...真係...痛到好想痾...可唔可以...幫我...睇下...開到幾多...度。好在姑娘都肯幫我睇下,一睇:8度。即時安排可以落產房!

中間嘅細節我又忘記咗,都唔記得我係點樣爬上/躝過去另一張床,印象中好似仲俾姐姐鬧我做咩d衫未放好、個袋做咩咁細(佢塞唔到d衫落去)、條底褲究竟仲要唔要、手抱住肚唔準伸出床外blablabla。訓喺走廊正中間勁狼狽之際,有位媽媽經過,仲問我點解可以咁快嘅,我唯有答「我都唔知」...姑娘就叫我快手打俾老公叫佢落產房,一打俾老公,佢話佢剛剛上的士,我淨係夠力喺陣痛同陣痛之間講一句說話:我開到8度喇,去產房等。收線前聽到老公:司機唔該返轉頭!

姑娘叫我熄電話,但,部電話新買嘅我唔知道點熄...我痛到亂Q咁㩒,機都hang埋都未熄到。姑娘又催:快d 熄機喇。我話:我唔識熄...我陣間俾老公幫我熄得唔得呀?姑娘話好啦好啦,仲話嘩你第一胎又會咁快嘅。

仲於要落產房喇!終於可以見到老公唔再係單打獨鬥喇!

(待續)

大宅

gugibabe 發表於 19-1-27 21:07
去到分流站,由於有過往懷疑穿水+肚痛嘅入院經驗,都知道流程係磅重、量血壓、聽bb心跳、etc訓上床時又流咗 ...

追吖追吖

大宅

chubama 發表於 19-1-27 19:34
第4胎!
媽媽你好叻呀!

雖然第4,不過每一胎都驚嫁,因為陣痛真系好痛嫁

複式洋房

回覆樓主:

你覺得有冇d 咩秘訣可以順產得快d ga?

複式洋房

睇到好緊張呀!

大宅

gugibabe 發表於 19-1-27 14:49
相信好多打算順產嘅孕媽媽去到孕後期,都會想象自己究竟會喺咩情況下作動,我都唔例外。成日都會諗:究竟會 ...

你係咪做好多運動所以咁快?

大宅

第4胎!!真係好犀利呀你!!

大宅

jlht 發表於 19-1-27 16:56
我就係驚呢種咁緊急既感覺,所以醫生一問我入唔入院催生我即刻話好 落車架的士有冇濕晒 ...

好在冇啫~果時仲未流得好勁~幾驚俾司機大佬鬧

大宅

naiyiubb 發表於 19-1-27 22:08
你覺得有冇d 咩秘訣可以順產得快d ga?

唔知關唔關我成日行公園事呢?

大宅

QYC 發表於 19-1-27 22:18
你係咪做好多運動所以咁快?

我俾中醫話我唔夠氣,所以由23wks起每日都行屋企附近嘅公園,有少少暗斜。
每日大約行65分鐘左右。
如果當日有其它嘢做行唔到公園,都會行其它地方eg 行3個地鐵站嘅距離代替搭車

男爵府

我今胎都係第4胎,你之前三胎生得快嗎?

大宅

wa614 發表於 19-1-27 23:13
我今胎都係第4胎,你之前三胎生得快嗎?

就糸唔特別快吖,正常禁吖,人地成日話生得多快既,所以追下post快糸點自己有預算d

首頁

尾頁

跳至