自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Alex123 發表於 19-1-28 03:36
我諗全世界無醫院夠膽講自己醫院一定不會有醫療事故,但香港的比率其實不算高,特別是同國內比。
...

其實真係唔駛特登特別提國內

而家地球醫生都只係一年十個合格之嘛
天朗氣清

大宅

tinlong22 發表於 19-1-28 03:13
問題係個所謂考試門檻係咪合理囉

一年得10個pass, 真係咁高要求? 咁香港應該無晒醫療事故啦

如果本地醫生同海外醫生都要pass 同一個考試先可以喺香港就業,有咩問題?

珍珠宮

傻之達人 發表於 19-1-28 03:39
如果本地醫生同海外醫生都要pass 同一個考試先可以喺香港就業,有咩問題?
...

咁梗係無問題

但而家唔係囉, 海外醫生pass唔到個個考試
本地醫生都唔駛考
天朗氣清

珍珠宮

tinlong22 發表於 19-1-28 03:37
1. 呢個試由1996年開始, 每年都係得10個左右pass, 香港本土醫生就唔駛考
咁我唔知呢個叫唔叫提高難度
想知 ...

我的理解考醫生牌是專業評審,不是考會考,同考車牌一樣,識就合格,不識就肥佬,不可能因為多人考或按考試人數再用拉curves 的評分方法去保證有多少合格率。
我估很難有人會認同你。

珍珠宮

Alex123 發表於 19-1-28 03:44
我的理解考醫生牌是專業評審,不是考會考,同考車牌一樣,識就合格,不識就肥佬,不可能因為多人考或按考 ...

哈, 咪唔好認同囉, 咪繼續每年得十個人pass, 之後話唔夠醫生囉, 有乜問題啫

https://www.hk01.com/%E5%91%A8%E5%A0%B1/266429/%E9%86%AB%E7%94%9F%E4%B8%8D%E8%B6%B3-%E5%A0%B1%E5%90%8D%E7%B9%81%E8%A4%87%E8%80%83%E6%A0%B8%E7%97%85%E4%BE%8B%E9%9B%A2%E5%9C%B0-%E6%B5%B7%E5%A4%96%E9%86%AB%E7%94%9F%E4%BE%86%E6%B8%AF%E5%9F%B7%E6%A5%AD%E5%9B%B0%E9%9B%A3%E9%87%8D%E9%87%8D
報考程序過於繁複

先撇除海外醫生執業試程度的問題,最基本的報名程序已過於繁複,必須簡化,否則會打擊海外醫生來港執業意欲。首次報考執業試的海外醫生,必須親身拿着報名表格回到就讀的大學,由公證人監誓以核實身份。由於在海外執業的醫生,工作地點往往距離所屬大學很遙遠,加上要安排公證人到場,令整個過程可能要耗費兩三天。雖然有必要核實報考者的身份,但可通過電郵簡化部分程序,減低報考者因覺得麻煩而不申請的可能性。

此外執業試的試期一般在每年的11月底到12月初之間舉行,但醫委會只會在考試前六星期才公布確實日期,對在職的海外醫生亦構成應試障礙。李醫生解釋,在英國向醫院申請年假,通常也要提前六星期,時間很緊迫,隨時不獲院方批假;或者要「大包圍」式地提早申請更長假期,才能確保可以來港應試。他說,自己便因不夠時間申請假期,要在香港考畢執業試同日趕回英國,落機便要立即上班。

考核內容實用性存疑

報考程序繁瑣外,現時的執業考試程度過於廣泛深入,遠超行醫的正常需要。現時海外醫生來港報考的執業試,主要分為筆試及臨床試。臨床試分為內、外、兒及婦產科。李醫生指外科和婦產科的考試內容比較合理,但內科和兒科考核的卻是研究生水平,需要考生深入認識相關的罕見病,屬專科知識的範疇,實際臨床診治時往往需要富有經驗的專科醫生處理,執業試是否有需要考核這些內容,令人懷疑。以兒科臨床考試為例解釋,考核內容包括大部分普通科醫生在職業生涯中未必遇到的病例,若測試對象不是兒科專科醫生,考核該類病例對實際工作幫助不大。他自言過去在英國接觸不少兒科病人,自信有能力應付日常的兒科問題,倘若遇上一些罕見病例,則應該立刻轉介專科醫生跟進。他又說,外科醫生對於很多內科病症也不需要完全熟悉,有基本知識便足以應付日常診症。

「香港執業試有很多地方給人的感覺都是不實用,英國的執業試考核內容大致與醫生日常工作相關。」李醫生舉例說,香港執業試曾經考核罕有病肝醣儲積症(glycogen storage disease),這種病約每20,000至43,000個新生嬰兒中才有一個病例,即香港一年平均有1至2個患者,而且要由極富經驗的兒科專科醫生才可照顧,若是用來考核剛畢業的醫科生或是在海外執業的普通科醫生,他認為有點不公平,因為並非所有的海外醫生都以兒科為專業。李醫生強調,實習醫生面對罕見病的機會很低,即使遇上,治療方針都依賴專科醫生意見。「除非剛畢業就要獨立處理罕見病例,不需要高級醫生或專科醫生意見和支援」,否則,沒有必要在考核試中設此關卡。

李醫生難以理解的是,英美等地的醫學水平並不差,但在當地獲得執業資格的醫生,卻需要應考香港的執業試,「這是否說英美的醫療水平不足?」對於現時香港的海外醫生執業試合格率偏低,他質疑究竟是海外醫生的水平不足,還是執業試難度過高。他反問,香港把關機構是否應探討考核內容有沒有調整空間,以符合一般醫生工作需要,將合格率提升至合理水平。

天朗氣清

珍珠宮

tinlong22 發表於 19-1-28 03:38
其實真係唔駛特登特別提國內

而家地球醫生都只係一年十個合格之嘛

話又唔可以咁講,考生多了,但合格率反而降低了。萬一政府真係放寬只要有當地執照或者是每年必須要比一定比率的考生合格,我估香港市民也想知道這些醫生是來自何處。
始終醫人,是人命關天。

珍珠宮

Alex123 發表於 19-1-28 03:51
話又唔可以咁講,考生多了,但合格率反而降低了。萬一政府真係放寬只要有當地執照或者是每年必須要比一定 ...

由頭到尾都係十個pass, 低乜鬼啫

海外醫生要係香港執業, 要識晒個d 罕見病例先可以pass, 已經係離地

唔好話唔怕一萬只怕萬一, 係咁重要就叫本土個班用返同一個準則去考
天朗氣清

複式洋房

ASUS_JT 發表於 19-1-27 22:45
今個星期又要去醫院探病,我見到老人科病房有藍衫醫生係南亞裔,全程英語溝通。

唔好話病人等得辛苦,陪果 ...

香港私家的手術費真的貴到離譜

男爵府

回覆樓主:

香港要好top嘅學生先入到讀醫,大6D學醫嘅學生除非好top嘅大學先叻D,其他好屎㗎,唔洗話要最高分嗰堆先可以讀,佢地入大學既方式同香港完全唔同,唔可以用香港嘅常理去睇佢地,仲要可以分數唔夠,用錢搭救。香港讀醫嘅真係精英。大6醫生全部嚮錢看,唔係比心機醫病,而係比心機wet銀,如果降低標準,根本就係為引入大6醫生大開方便之門,到時大家自求多福吧!

sonet    發表於 19-1-28 12:05

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

路人甲22 發表於 19-1-28 07:11
其實贊成引入外勞嗰班人, 佢哋都唔明實質 公立醫院嘅運作,同運作模式。 行外人評行內人, 求其睇幾份社 ...

咁得啖笑完又點呢?
內地醫生又唔得, 外國醫生又唔得

而家佢地話唔夠人手
石頭爆唔到多D醫生出黎架喎

拿, 我就贊成公立醫院加價, 綜援都照收錢
咁咪少D人睇囉, 咪又睇下有無人敢贊成
天朗氣清

珍珠宮

路人甲22 發表於 19-1-28 07:16
所以咪話有啲人吾明囉, 淨係識得講咩保護主義, 又唔諗下實際情況係點! 引入到一班海外醫護, 會唔會令 ...

咪又係個句囉
分析完勒, 你又點變多D醫生出黎?
你話完人唔掂, 自己又有咩方法?
天朗氣清

禁止訪問

珍珠宮

路人甲22 發表於 19-1-28 07:20

其實咁簡單嘅道理點解有啲人都係唔明, 真係想死!

自己睇真D先想死啦
一路講緊外地醫生同本地醫生既標準唔同
要人識晒全科, 甚至罕有病先得
本土醫生用返呢個標準一樣大把人FAIL

做百彈齋主有幾難
有本事咪俾個意見黎囉
天朗氣清

大宅

chiseen123 發表於 19-1-27 22:51
講咗好耐啦!醫生強力反對嘛! 佢哋要加人工加福利,要扭政府呢樣果樣!外國醫生冇香港醫生果種x樣!你睇醫 ...

絕對認同。
香港醫護界就是怕人搶飯碗,固步自封!
看看人家美國受訓的醫生,肯定比香港水平高很多啦,人家醫療界還是要吸納世界各地的人才。
:-?

子爵府

tinlong22 發表於 19-1-28 07:17
咁得啖笑完又點呢?
內地醫生又唔得, 外國醫生又唔得

瓜瓜嘈好難唔令人薪酬方面諗
我小市民就算無執業試既先進國家經驗取醫生睇都無所謂架 一般流感感冒有幾大陣仗 講到果d唔係醫生 香港先係咁
嘈又無建議 曬x氣 扮曬野 好鬼嘔 係為市民就唔係咁啦

珍珠宮

tinlong22 發表於 19-1-28 03:26
問題在於呢個試係咪公平先
其他國家畢完業既醫生, 一年都係得十個pass到

你認真再讀一次你自己係#75貼那一段,所謂“高深”根本不存在。
因為本地醫生所學的確係要應付到本地醫療需求,而佢地要花上最少5年去應付那些基礎試。外來醫生的難度,係因為要在1~3年(實習合約期限)內完成,假設佢嘅醫學水平在來港前已達國際水平,那就只差應付本地化,應付不了為何要“合格”?荒謬地拿人命開玩笑。

呢番言論,反而暴露咗講者自己低水平管理能力(也許佢醫術好)急攻近利的眼界漏洞。好醫生,唔代表一定識管理,更唔代表有管治眼光和能力。習慣快打快不耐煩的,更缺乏遠見

珍珠宮

bobo88hk 發表於 19-1-28 07:30
瓜瓜嘈好難唔令人薪酬方面諗
我小市民就算無執業試既先進國家經驗取醫生睇都無所謂架 一般流感感冒有幾大 ...

最好笑係呢樣又唔得, 個樣又唔得
喂, 咁點先得呀?
又唔出聲喎

要加人工既話, 雖則我唔明點解原本唔夠人, 加左人工會變夠人
都起碼出聲丫
天朗氣清

首頁
34567...16

尾頁

跳至