在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無在職媽媽放工再去兼讀MBA?

子爵府

好媽媽勳章

2012年讀完了. 果時大住肚讀書考試, 帶埋個仔去final year field trip.

複式洋房

阿早! 發表於 19-1-28 17:20
2012年讀完了. 果時大住肚讀書考試, 帶埋個仔去final year field trip.

讀左覺得工作上會有些幫助嗎?例如升職加薪或工作上應用?
現在背景是開始左無耐,但是感覺上也頗吃力,收工原本已經好倦了,回家照顧小朋友,之後自己趕埋d功課,時間不容易呀

男爵府

ag_0912 發表於 19-1-29 20:41
現在背景是開始左無耐,但是感覺上也頗吃力,收 ...

我也想知,請給意見⋯⋯MBA 好貴
是否degree 是 business field 讀才好啲,冇咁吃力?我degree 讀 education 怕會追吾上

複式洋房

Apple_Orange_T 發表於 19-2-13 07:35
我也想知,請給意見⋯⋯MBA 好貴
是否degree 是 business field 讀才好啲,冇咁吃力?我degree 讀 educati ...

我暫時開始左頭二個module, 暫時又唔覺得係有business 底子容易d,反而覺得恒心更重要
今晚我也在趕功課中,我自己個人覺得真的需要好願意將自己假期及平日晚上休息時間騰出先掂
我之前確實係有點扎掙,現在只好洗濕頭快d捱埋佢。。

子爵府

好媽媽勳章

ag_0912 發表於 19-1-29 20:41
現在背景是開始左無耐,但是感覺上也頗吃力,收 ...

我覺得在職能上無咩幫助, 都係學番U讀過的general 野, 但搵工係有好處, 尤其係中高層位置.

係會辛苦又要返工又要湊仔又要做功課讀書. 所以趁小朋友細未要跟功課前讀左佢好D.

複式洋房

阿早! 發表於 19-2-14 18:19
我覺得在職能上無咩幫助, 都係學番U讀過的general 野, 但搵工係有好處, 尤其係中高層位置.

係會辛苦又要 ...

謝謝解答,我希望自己捱過啦,希望順利畢業
,快d捱過
謝謝(emoji)

男爵府

ag_0912 發表於 19-2-13 23:25
我暫時開始左頭二個module, 暫時又唔覺得係有business 底子容易d,反而覺得恒心更重要
今晚我也在趕功課中 ...

多謝意見,enjoy 吓讀書啦
比重是怎樣,交功課?考試?group project?

子爵府

好媽媽勳章

Apple_Orange_T 發表於 19-2-15 08:22

每間學院program唔同. 正常係group project比重多, 但我教過一間本地U的MBA, 佢地係個人功課比重多, 無group project.

複式洋房

Apple_Orange_T 發表於 19-2-15 08:22

我暫時讀左三科,個人功課為主,有其中一科就考試
不過我估間間大學比重不一樣

男爵府

ag_0912 發表於 19-2-15 23:03
我暫時讀左三科,個人功課為主,有其中一科就考試
不過我估間間大學比重不一樣
...

思想中

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

呀仔6個月大開始讀,兩年讀完!

大宅

lojo11 發表於 19-2-22 14:25
呀仔6個月大開始讀,兩年讀完!

我就想考會計師試!有冇同道中人?

大宅

hunglolo 發表於 19-2-26 21:56
我就想考會計師試!有冇同道中人?

HKICPA?

大宅

Lovelybear1117 發表於 19-3-27 11:06
HKICPA?

我考ACCA ,但在半放棄狀態,本身自己又唔係醒,要用好多時間溫書,又想以小朋友為先,好難取捨!

首頁

尾頁

跳至