自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

可能識得人少,唔識一d職場上女強人,放工晚晚回家煮飯又照顧家庭小孩bb,早上料理家庭又衝返工。見親公司除左可以準時收工、放工唔使再理工作的同事做到(當然有d都會請姐姐),有小孩的一定係請姐姐,兩支公就直接晚晚無飯家庭。。

職場家庭順心。做幾多有人諒解沒責難還好

不過我相信係我認識人少。bk呢度會有。。

真心佩服

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我認識得兩種。
一係旨意家中長老同姐姐,屎片都唔知有冇換過既人。
一係我似我咁,冇人幫手,做個低級員工,舉足輕重既野唔好比我做我冇咁既精神,唔介意錢少,只介意準唔準時收工。

davywm    發表於 19-1-28 11:28

禁止訪問

禁止訪問

珊瑚宮

回覆樓主:

有, 不過真係好辛苦。
計過錢夠小朋友讀完大學, 佢resign了, 搵左份普通文員做。
由以前一年花紅幾十萬, 到現在萬零蚊個月, 佢話要留番quota俾自己健康了。

公爵府

我覺得咁樣唔係女強人,係惨過做工人

男爵府

seaman1982 發表於 19-1-28 08:56
我認識得兩種。
一係旨意家中長老同姐姐,屎片都唔知有冇換過既人。
一係我似我咁,冇人幫手,做個低級員工 ...

me too只求準時收工

公爵府

我覺得女強人起碼喺職場上揾三五七萬,然後請番兩個工人幫手打理屋企,而晤係放工返企仲要做餐懵

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我單親在職 有2仔仔 (11,13y old)
有份全職工、收工趕買餸
家中一腳踢、家務做得切就做、
早上返工前跑步 放下壓力、
做運動調節生活上壓力、平衡心理
城市生活又急又趕、需要學習慢活

魚兒小寶貝    發表於 19-2-1 12:03

大宅

maymay220hk 發表於 19-1-28 09:09
我單親在職 有2仔仔 (11,13y old)
有份全職工、收工趕買餸
家中一腳踢、家務做得切就做、

有時自己想慢活,但身邊事唔容許,真係好困難。。

伯爵府

我暫時識得一個
做到好高級,仲可以每日自己跟個仔功課
有工人,不過老公長駐大陸,佢自己亦經常要出trip
真心覺得佢勁,佢仔仲要由細品學兼優到大,而家已經係醫生
我自己就唔得
能力只可以做份低級工作,等自己可以準時收工跟功課同做家務
我淨係夜晚跟功課同陪讀都巳經累到不得了

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

以前d 人少請工人就係咁,我阿媽係其中之一。好多女人都係咁,雖然冇而家d人咁全天追住跟功課,但我一向覺得佢地好勁。

今時今日好又多人又返工又要照顧小朋友,就算有工人幫手都好勁啦。而家要跟功課唔係易事。

珍珠宮

回覆樓主:

我識兩個要一邊返工,一星期幾晚返學進修,雖然有姐姐幫手做家務,但一唔洗返學都自己出手,一回家都會check小朋友功課同揾吓書。攪掂後就變自己温習同做功課。成績仲好好,真心佩服佢哋。

珍珠宮

pecpy 發表於 19-1-28 08:45
可能識得人少,唔識一d職場上女強人,放工晚晚回家煮飯又照顧家庭小孩bb,早上料理家庭又衝返工。見親公司 ...

你描繪的,我處好多個 。未有仔前我地冇考慮過請姐姐,但我先生都會分擔家務。仔出世後,我地工時長,姐姐變成必需助手,但我同先生返到家係全部接受返個仔,姐姐去休息的。

我覺得家庭成員合作更重要,伴侶會主動分擔一部份家務,子女亦早懂基本自理。

其實最重要係選擇伴侶,大家合作,男主外女主內,各司其職做到好,都可以係“女強人”,唔係只睇幾多“金額收入”而定。

侯爵府

回覆樓主:

心中有個女強人,我的best fd
一星期返五日,中港澳三邊走,她要兩日一夜在大陸廠,一日即日來回澳門工幹,其餘兩天返Hk office,係維持咗16、7年!一人之下高職。
我心目中佢係真正的女強人,有一仔一女,逢星期六、日就會自己親力親為帶仔女出入學嘢!當然屋企家務就要交托比跟咗佢N年嘅工人姐姐,和很有默契的丈夫。

伯爵府

BK Milk勳章

香港請工人平好多人覺得沒工人不行,其實這個世界上好多地方的女人都是又工作又煮飯

伯爵府

我佩服d老公搵萬幾但自己做FTM果d

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我係w m 從來冇請工人,因大仔係s e n 不放心比工人凑。婆婆很偉大願意幫忙照顧。兒子們幼、小時,放學後上婆婆家,我每天放工後接他們回家便煮飯做家務。眨眼已十多年。現在他們長大了,我才有自己的生活:

meow_day    發表於 19-1-28 12:44

珍珠宮

識得,係學生家長黎嘅,無請飛容,放工時買送買麵包再去補習社接放學,返家後煮飯,老公就做家務,到第2日就將琴日買的包做早餐比個仔坐校車食,午飯係學校訂飯,小朋友放學後自己去補習社

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Herobear 發表於 19-1-28 09:16
我暫時識得一個
做到好高級,仲可以每日自己跟個仔功課
有工人,不過老公長駐大陸,佢自己亦經常要出trip

我都有個朋友類似
大公司中層管理
孖女,由細top到大,中學雙雙入左嘩嘩聲嘅名校
佢飛卜貼出黎嘅野食、手工藝,係專業級數(成個公仔背囊車出黎,成件披肩鈎出黎,成條公主裙DIY,麵包自己搓,香腸自己做果種呢,仲次次打孖上)

服到五體投地

首頁

尾頁

跳至