跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有嘢想請教下行呢條路嘅朋友(emoji)(emoji)

別墅

JCHT 發表於 19-1-28 12:53
有嘢想請教下行呢條路嘅朋友(emoji)(emoji)

想知咩?!

複式洋房

jcbbsweet 發表於 19-2-5 21:27
想知咩?!

我已經有degree嘅offer, 想問我應該先申請自己的student visa, 成功左再申請老公的partner work visa 同兩個仔的student visa(5&8歲), 還是可以同步?佢會唔會覺得我有移民企圖所以唔批我個student visa 㗎?

EOI 我有150分,諗住過到去讀書同老公做嘢之後,夠分再申請PR,條路係咪咁行就啱?

奧克蘭邊一區啲小學係比較好?同埋好住啲?

謝謝!

別墅

JCHT 發表於 19-2-6 19:05
我已經有degree嘅offer, 想問我應該先申請自己的student visa, 成功左再申請老公的partner work visa 同兩 ...

首先你要肯定個degree係entitle有partner同小朋友visa, 上年十一月policy 轉左。agent 幫我地做係先submit student visa, 成功再申請partner 加小朋友。
EOI 夠160分至少,才可申請PR,但我唔知你150分點計所以不敢亂答

複式洋房

jcbbsweet 發表於 19-2-6 19:50
首先你要肯定個degree係entitle有partner同小朋友visa, 上年十一月policy 轉左。agent 幫我地做係先submi ...

我無用agent,自己報左Auckland 學校,嗰科係long term shortage list上,睇過移民局網頁,如果我無理解錯,我可以申請倒partner work visa,然後配偶再用work visa 申請細路嘅student visa。
我諗我都會先申請左自己嗰個student visa 先,一步一步嚟。

嗰150分我都係跟網頁上point calculator 㩒下㩒下咁計(emoji)不過我諗當有NZ經驗就會容易啲。

你依家都係喺NZ讀緊書?定已經成功攞倒PR啦?

別墅

JCHT 發表於 19-2-6 20:08
我無用agent,自己報左Auckland 學校,嗰科係long term shortage list上,睇過移民局網頁,如果我無理解錯 ...

我已經讀緊書了,老公找到工作後就可以申請pr,如果用讀書做主申請人,要之後搵到工作可以申請pr才得

複式洋房

jcbbsweet 發表於 19-3-6 05:16
我已經讀緊書了,老公找到工作後就可以申請pr,如果用讀書做主申請人,要之後搵到工作可以申請pr才得
...

你們在Auckland?

別墅

JCHT 發表於 19-3-9 12:33
你們在Auckland?

yes

複式洋房

回覆 JCHT 的帖子

我都睇緊呢條路移民,你讀個行係咪屬於long term skill shortage list??

民房

我都諗住行呢條路。 有無多d 資訊

首頁

尾頁

跳至