自由講場

跳至

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

教親佢規矩,佢總會問點解佢可以做,我唔可以做嘅……

我想問下各位媽媽點答? 我同阿囡講嗰個唔係我囡,教佢唔係我責任。其他人聽到就會望住我,有咩方法可以答得有技巧教到個囡又唔得失人呢?

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

每個家庭有唔同house rule,倒轉你做得嘅,佢媽咪未必俾

侯爵府

2019新春慶豚圓 陪月勳章

香蕉宝宝 發表於 19-1-28 13:58

我想問下各位媽媽點答? 我同阿囡講嗰個唔係我囡,教 ...

你可唔可以講D例子來聽下...?

我試過﹐
我會問女佢覺得哩個係咪好行為﹐
如果唔係好行為你都做就唔係好孩子喇﹐
你係唔係好孩子呀?

我覺得講返件事係唔係正常行為好過話果個小朋友唔係你仔女。

水晶宮

因為你咁樣做我會擔心囉,咁你錫唔錫媽咪先?

tingting2200    發表於 19-1-28 14:24

唔好叫我PM,想知就比D誠意主動PM

別墅

2019新春慶豚圓

我通常會話唔通人地唔岩你右要做呀!亦有,例如,有次係街食緊野,佢見到個小朋友細過佢,話個細路唔食野係度玩手機,我會話佢多事咪理人!你自己好好呀!咁囉

珍珠宮

2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

我會話: 人地點管教小朋友我理唔到, 同埋人地嘅野你知幾多?

例如你可以食雪糕, 但人地小朋友媽媽唔比佢食, 因為個小朋友有哮喘/有病, 唔通個小朋友又同媽媽講: 人地可以食, 我又唔可以食!

每個家庭有唔同做法, 唔可以只睇人地嘅表面或同人地比較。

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

我都有試過阿女咁問,我問佢:點解你要咁樣做?做左之後會有咩後果?應該要點做先好?人地咁樣做你有咩感覺?

事實上樓主都答得對,人地個女唔係我控制範圍,唔需要理其他人目光

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆 香蕉宝宝 的帖子

我都係咁答架, 樓主無問題...

有時其他小朋友有行為問題, 我仲要叫佢自己分析下, 覺得咁樣啱唔啱, 會唔會影響到人, 換轉下次係你時, 你會唔會咁樣做

男爵府

回覆樓主:

比如話: 我要求佢食哂飯先準落地(係家),如果出街食就要埋單全部起身先可以離位,但同場有小朋友掛住打機/行嚟行去咁,佢就問我,我都會講危險有熱野咁,佢都係要求同其他小朋友對等,我就會講佢都唔係我小朋友,我無責任管佢

大宅

2019勳章

回覆樓主:

同問,
我仔有個曳曳堂哥,去親酒樓食飯都跑黎跑去,佢阿媽唔理,有時堂哥仲會話一齊跑。
我想我個仔坐定定,我應該點講,而又唔會得失佢阿媽同6299?話哂都係親戚,好難開口

大宅

回覆 香蕉宝宝 的帖子

我個仔6歲有時都會問點解佢唔得,我會解釋做完嘅後果俾佢知,有時會作大少少等佢驚下,咁佢有時會問xxx 唔知咁做會唔好咩?我答佢我唔知佢知唔知啊,不過宜家你知道就唔好再做,你有机會就同xxx 講咁做唔好啦。聽完,佢通常都答好同唔會再做!

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香蕉宝宝 發表於 19-1-28 14:29
比如話: 我要求佢食哂飯先準落地(係家),如果出街食就要埋單全部起身先可以離位,但同場有小朋友掛住打機 ...
我都會有時火起黎話佢:咁我唔做你媽咪啦, 你叫佢做媽咪啦, 但轉頭諗返咁樣答又係會破壞左親子關係, 好多時即時要答好難經思考答

大宅

香蕉宝宝 發表於 19-1-28 14:29
比如話: 我要求佢食哂飯先準落地(係家),如果出街食就要埋單全部起身先可以離位,但同場有小朋友掛住打機 ...

我會答 做每一件事唔係多人做就岩,要睇本身有無道理,佢地未食飽落地玩 既危險又唔飽 咁樣岩唔岩?媽咪唔可以隨街管教所有小朋友 媽咪請你食曬飯落地係因為咁做係正確 媽媽希望你做正確事情,媽咪對自己有要求 對你亦有要求 希望你明白

當然佢當我廢up 但我唔會理 都係呢一套
我仔唔聽我講果時 我就煮飯煮一半去打機 佢無飯食 佢問我我咪叫佢等下 好似d細路食一半咁囉

newcook    發表於 19-1-28 17:13

伯爵府

2019新春慶豚圓

亞仔細個,我會話佢想做我個仔就要跟我規矩,我敢咁講係有自信佢寧願唔打機都唔想唔要我。
佢上咗小學從來無問點解人地得佢唔得。

大宅

bettylovingbb 發表於 19-1-28 14:33
回覆 香蕉宝宝 的帖子

我個仔6歲有時都會問點解佢唔得,我會解釋做完嘅後果俾佢知,有時會作大少少等佢驚 ...

我仔都會 我會講 小朋友生存就係食玩訓 讀書 你連食都未做好 咁點解你要玩?同理如果媽咪唔盡責照顧你 你不滿我可唔可以話人地阿媽都唔湊仔 我又唔湊?

我成日同我仔強調 自理 自己事情自己做 為自己行為負責任 你出街要落地玩 唔食野 咁你只能餓到下一餐 你一啖都唔好食 既然飯都食唔好 你唔好玩 無得玩

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

人地考第一,咁你點解考唔到第一

tsung    發表於 19-1-28 19:10

侯爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

回覆樓主:

我同樓主你做法一樣,但就算講完有人望住我,我又唔介意,我講嘅係事實

珍珠宮

2019新春慶豚圓

我唔會同佢講:“因為佢唔係我女我唔敎”

我一向認為咁講係會令自己仔女唔服父母:“我唔做你子女,咪可以咯.....”
你只能用“我養你所以你要聽”去壓,咁唔叫教育。

我係會話埋對方的,唔係罵佢,係講出那個行為有咩問題,點解唔應該做。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

香蕉煎餅 發表於 19-1-28 14:33
同問,
我仔有個曳曳堂哥,去親酒樓食飯都跑黎跑去,佢阿媽唔理,有時堂哥仲會話一齊跑。
我想我個仔坐定定 ...
哇,你咁講我想起小時候媽啲爆野,舅父(媽的弟弟)個女(2表姐)做衰野,妹問媽點解佢得我吳得,媽大大聲話舅父吳識教女,所以你2表姐先咁無家教,你千其吳好學呀

王國會長

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我會講:人哋錯唔代表你可以錯
每日望住佢哋就充滿力量啦!

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊