心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

爸爸的後事已完成, 願他好好安息, 脫離了有腫瘤既身體, 聽不到野既耳朵, 行路不便的雙腳. 爸爸現在自由了.
感恩儀式很順利.

現在常常想起與爸爸一起的點滴, 很窩心, 是很好的回憶.

爸爸好錫我地並且好著重禮數....
1) 那天他臨走時, 駛走晒他的大佬大嫂和大家姐, 並等聚人吃晒飯才走, 讓大家飽晒才知你的消息.
2) 走的時候像是訓覺的, 不辛苦.
3) 醫生吩咐不準落地並且要穿片, 他十萬個不願意, 他很擔心回家怎照料自己.....他沒有要我地照顧去換片就離開, 亦保著他自己的尊嚴.

爸爸, 沒有你在, 我亦無法出世. 我驕傲是你和媽媽的女兒, 我會好好照顧媽媽, 細佬同你班孫仔.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yitaihop 發表於 19-1-28 15:52
爸爸的後事已完成, 願他好好安息, 脫離了有腫瘤既身體, 聽不到野既耳朵, 行路不便的雙腳. 爸爸現在自由了.
...

take care
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

...

Take care

男爵府

Mmcchristine 發表於 19-1-28 21:08
Take care
Take care

大宅

保重!

男爵府

每個人都會有終老的一天,
他只是比我們早點歸天家吧 !

保重 ! 放下悲哀 ! 留下懷念 !
他精神不滅,永遠存在,一代接一代。
你們快樂他便會快樂 !

大宅

...

take care
今晚又再想起我媽

別墅

我沒法放下
就黎過年
更傷感

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

hyngok 發表於 19-1-31 22:42
take care
今晚又再想起我媽

大家咁話, 掛念一定有.....大家條路仲有排行, 要向前望.....
有感概一起在這裡分擔, 感覺好一點

大宅

hkmcdmcd 發表於 19-2-1 01:05
我沒法放下
就黎過年
更傷感

年年過年都由我幫阿媽封利是,今年一路封一路流淚

男爵府

hyngok 發表於 19-2-2 10:41
年年過年都由我幫阿媽封利是,今年一路封一路流淚

大時大節,今年第一年新年,爸爸不在, 我在娘家強行當沒事, 媽媽都一樣, 像是很堅強的,但到年初三晚,媽禁不住哭了,又說爸一句說話都沒講低就走了, 我自己聽到都好心up, 媽覺得有遺憾, 所以好唔開心,又難以開解。
媽是一個人住, 我年初一至三都在娘家過,我媽初四朝早就叫我回自己家, 佢話都想自己靜下。
我一心諗住陪佢, 原來佢未必咁想我在佢身邊。

大宅

yitaihop 發表於 19-2-9 10:16
大時大節,今年第一年新年,爸爸不在, 我在娘家強行當沒事, 媽媽都一樣, 像是很堅強的,但到年初三晚, ...

我大哥上年十一月走左,我到宜家都好傷心……
今年第一年新年,大哥不在,真係好怕過節,一谂起更加傷感……
初一,忍住乜都唔睇,包括bk,怕谂起又喊……
初二,去左娘家。同99家,但99的新戚提起,我不禁喊左出來……
大家一定要堅強呀,走出悲傷,你媽咪一個人住?有冇谂過接佢同你一齊住?咁可能會放開D喎,你又可以睇住佢,關心下佢。

男爵府

csbaik 發表於 19-2-9 19:18

我大哥上年十一月走左,我到宜家都好傷心……

我爸走了之後, 我好擔心我媽, 我同細佬都輪流回去訓,晚上同佢食飯。

我同細佬各自已有家室, 我同媽講我想同佢住,但她想同細佬住。奈何我弟婦唔想。

大宅

yitaihop 發表於 19-2-11 08:21

我爸走了之後, 我好擔心我媽, 我同細佬都輪流回去訓,晚 ...

弟婦唔想就冇計。其實最緊要大家都ok,免得到時出現問題時,伯母又唔心咁般番出來。你老公o唔ok先同伯母住先。其實要照顧老人家都要有一定的耐性,不過我自己咁谂,要忍
讓老人家,真惜眼前人。能供養父母,報答佢地,才是做子女的福氣!
所以我家姐令願辛苦D,请印傭,家姐同爸爸住,都唔讓我爸爸去老人院住。

男爵府

csbaik 發表於 19-2-11 21:30

弟婦唔想就冇計。其實最緊要大家都ok,免得到時出現問題時, ...

家家有本難念的經。
不是我想的就是我媽想的,我只盡最大努力陪她。

大宅

yitaihop 發表於 19-2-12 02:59
家家有本難念的經。
不是我想的就是我媽想的,我只盡最大努力陪她。

我都知,是我想就行,只好多陪伴眼前人。我大家姐單身,一個人住,我問佢多句,關心下佢,佢都厭我嘮梳,佢鬧我,唔睇我whatapp,我好心痛……我唔想我對大哥咁,一D講通都冇,宜家後悔都冇用,內咎不巳
:-D :-?

男爵府

csbaik 發表於 19-2-12 07:38
我都知,是我想就行,只好多陪伴眼前人。我大家姐單身,一個人住,我問佢多句,關心下佢,佢都厭我嘮梳 ...

我完全明白, 我都是個好CARE自己人既感受, 爸爸走了, 我比之前更多搵我媽.....我FEEL到我媽都好APPRECIATE....但傷痛真係好難處理, 我自己有時都逞強, 背著時就喊....

我細佬又脾氣麻麻, 少少野就發火.....但他是仔, 咩都要佢跟, 我問多句, 提多句都反晒面.

大宅

yitaihop 發表於 19-2-12 09:58
我完全明白, 我都是個好CARE自己人既感受, 爸爸走了, 我比之前更多搵我媽.....我FEEL到我媽都好APPRECIATE ...

我同你一樣,我陪我爸爸時都要辦冇野,其實我一見到哥哥遗照就想喊……
我两個家姐俾氣麻麻,因為又要照顧老人家,同性格問題,我都會忍,我知道我做細唔可以話佢,只要返番自己屋企尼埋喊,有時细女見到我咁,佢反而叫我堅強D……,有苦自已知,個心日日拿住……
:-D :-?

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

首頁

尾頁

跳至