想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

明明2公婆都check晒機能正常,精子正常,卵子正常,排卵正常,m正常,所以嘢都正常,但就係成2年都未有。
身邊一個一個咁有,一個一個咁生埋,不停咁用懶係過來人嘅身分講叫你點做點做,而作為一個努力造人資歷比佢地長嘅人黎講,佢地講嘅我地又點會無試過?講到好似一定得呀,你唔成功因爲你無咁呀,無理由會唔得呀咁。
佢地根本唔明白我地check到有免疫items問題嘅人嘅感受,根本唔明唔關我地有無做乜事,唔關勤唔勤力,有無中排卵日,精子卵子好唔,而係無論有幾努力,精卵有幾好,都會俾d免疫殺死晒,衰d講句,係香港一直咁嘅話,一世生唔出都不是夢。

大宅

nanababyhope 發表於 19-1-28 16:09
明明2公婆都check晒機能正常,精子正常,卵子正常,排卵正常,m正常,所以嘢都正常,但就係成2年都未有。
...

明白你感受,香港醫生思想比較保守,唔太多人認同免疫問題影響懷孕,你係做晒檢查知道自己有免疫問題?

大宅

CS008 發表於 19-1-28 16:40
明白你感受,香港醫生思想比較保守,唔太多人認同免疫問題影響懷孕,你係做晒檢查知道自己有免疫問題?
...

我係未驗齊已經驗到有紅色了。
香港保守,而且係好少人認識免疫係會影響懷孕嘅呢一個問題,我根本唔想同d人解釋,但d人就一副你無做足所以仲未有b嘅態度,好憎,好討厭d人不斷問你有未,最近搞成點,根本係傷口上撒鹽!!

大宅

nanababyhope 發表於 19-1-28 17:14
香港保守,而且係好少人認識免疫係會影響懷孕嘅呢一個問題,我根本唔想同d ...

係,我小產兩次,屋企人只係識話我身體差,一係就話有無問醫生點解,我唔係醫生都識答:每5個就有1個有機會,機率問題,再試下啦
佢地唔明咩係免疫,聽完可能會回應:即刻你免疫力唔夠,都話你身體差架啦,無奈+無言

大宅

CS008 發表於 19-1-28 17:19

係,我小產兩次,屋企人只係識話我身體差,一係就話有無問醫 ...

係喎,佢地唔明而唔去了解都算,仲要講到你問題咁

複式洋房

我明白你,身邊一個一個接著有bb,仲成日冷關心問你生唔生,想生快啲生.....我只會full顯答佢地,同佢地解釋自己難處佢地都唔會理解.

大宅

nanababyhope 發表於 19-1-28 16:09
...

咁你有無去台灣搵醫生
佢地比較多相信免疫問題

我發覺生育問題是不能和局外人討論...
朋友知道我ivf, 話其實我咁早結婚,應該一早搞,點解咁遲
鬼唔知呀媽係女人,如果我未卜先知我要某天ivf, 咁不如一開始就ivf! 呢個comment 只係加深了我的自責,而對我無實際幫助

大宅

nanababyhope 發表於 19-1-28 17:14
香港保守,而且係好少人認識免疫係會影響懷孕嘅呢一個問題,我根本唔想同d ...

想問 你點驗到自己免疫力出現問題? 我同你都好似 驗晒無問題 但兩年都無

複式洋房

...

我既情況都係咁。一般checking做晒,兩人都無問題,但努力左近2年都唔成功。每次M到都好失望。想請教下邊度可以check免疫? 問過仁安個姑娘過無呢d checking. (emoji)(emoji)

大宅

fungbee 發表於 19-1-29 01:27
想問 你點驗到自己免疫力出現問題? 我同你都好似 驗晒無問題 但兩年都無
...

我係係台灣check架

大宅

nanababyhope 發表於 19-1-29 14:34
我係係台灣check架

香港係咪無得檢查?

子爵府

樓主辛苦了,中國人社會受傳統影響,未沒結婚時一大堆人關心你的擇偶條件,結了婚一大堆人關心你們甚麼時候生孩子,生了孩子又關心孩子的發展進度,所以我也克制自己別人的事,不要亂提意見,每人狀況不一樣,不了解的不要妄加批評,除非別人問,我們也只講自己故事

大宅

Jcyli 發表於 19-1-29 13:09
我既情況都係咁。一般checking做晒,兩人都無問題,但努力左近2年都唔成功。每次M到都好失望。想請教下邊 ...

仁安醫院既李教授係睇免疫嫁喎

複式洋房

marsh_mallow 發表於 19-1-29 16:58

我唔知呀。我問仁安姑娘有冇得驗免疫,姑娘就答無。我都覺得奇怪。
不過,請問驗免疫係咪有個專有名詞架? 唔知係咪我講得唔清楚比姑娘知。

大宅

marsh_mallow 發表於 19-1-29 16:58

想問仁安有得做檢查?

大宅

我明白你,我都有個朋友既太太有免疫問題
要嚮台灣落免疫藥先生到
想問你免疫問題影響你懷孕邊part?
冇懷過孕,定小產,定其他
因為我剛剛又空心胎,未驗血
想估算下自己咩事

大宅

...

我好明白呀,我都係2次化學,岩岩聽佐翁醫生黎香港個講座,再加上睇開個中醫都信免疫,同醫師講多啲我情況,佢都覺我有免疫問題,同身邊人講要去驗免疫,佢地覺得點解要咁做,好似係女人都識生仔,做咩要做咁多野,我下個月就會飛台灣搵翁醫生,樓主,你依家嘅planning係點呀?唔好唔開心,依到大把同路人,加油呀

洋房

回覆樓主:

我都係睇仁安李教授,抽子宮細胞驗到有免疫問題,可能我case 比較簡單,食類固醇就無問題。我都係經歷左幾次小產先去驗,如果一早搵教授就唔洗浪費甘多時間。

別墅

...

有時對住果d人真係對牛彈琴。

別墅

...

有免疫問題可以去Facebook 到睇下其他人的分享,係治療的時後會遇到什麼問題!介紹一個 俾你睇!

首頁

尾頁

跳至