自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

今次是因為乾燥而患上濕疹,但搽藥膏+抗敏藥都無效,
已經有搽bp +豬油膏,又有搽eucerin cream,
戒左蛋,芝士牛奶,麵包,蝦蟹,菇類,

但仍然未好,
有時仲嚴重左,
想請問有jm 抽血驗過ige 嗎?
因為都幾貴$6000.

如果不驗,我知每人體質不同,
最終你們是怎樣醫好,
謝謝.

子爵府

pigtwo 發表於 19-1-28 16:54
戒左蛋, ...

我都好想知!
有無人可以解答(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
I just want to have healthy babies!

公爵府

zarara188 發表於 19-1-28 18:03
我都好想知!
有無人可以解答(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

你有無留意是因為天氣定食物引起?
我是因天氣,之前咩都食得,
所以都唔知驗唔驗好?
因為現在患病中食嘢,都唔知咩唔食得?

公爵府

回覆 pigtwo 的帖子

請問痕唔痕的?

公爵府

jellomama 發表於 19-1-28 20:20
回覆 pigtwo 的帖子

請問痕唔痕的?

有些全日都痕,但有些不摸,就不痕.
有分別嗎?
謝謝

男爵府

戒左蛋, ...

會唔會關天氣事呀?我見呢度有jm介紹我帶個仔去康和堂醫濕疹,試緊

侯爵府

戒左蛋, ...

去濕茶、土伏苓、飲中藥及做運動增強抵抗力;朋友直情飛去英國醫、做一系列增強抵抗力療程醫好
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

別墅

戒左蛋, ...
有, 最近小朋友驗過, 之前唸IgE or IgG, 但最後choose了IgE, 因為只有IgE test 是敏感協會認可, 一定要做FABER, 因為是最新一代及最多項, 我做$6000有9折. 你小朋友幾大?

別墅

hellohoo 發表於 19-2-18 23:49
有, 最近小朋友驗過, 之前唸IgE or IgG, 但最後choose了IgE, 因為只有IgE test 是敏感協會認可, 一定要做FA ...

請問一下係邊度做,點book? 可否pm,thx!
同埋點樣先有9折呢?

ps 因為我仔由半個月大到加下8 yrs濕疹都未斷過

別墅

叮噹噹 發表於 19-2-19 00:08
請問一下係邊度做,點book? 可否pm,thx!
同埋點樣先有9折呢?

敏感測試資料已pm

別墅

我剛剛在星期日帶左bb去港安醫院做IGE,都只係$2783已經係測食物+環境敏感測試。
2日後會有結果。

水晶宮

2024年龍年勳章

戒左蛋, ...

我有同阿仔驗呢個FABER, 驗咗, 係知道因咩事引起濕疹, 唔會盲目戒錯口. 避開源頭, 濕疹源頭解決了, 自然會改善.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

別墅

hellohoo 發表於 19-2-19 09:12
敏感測試資料已pm

收到了,謝謝你

別墅

chihiromary 發表於 19-2-19 09:18
我剛剛在星期日帶左bb去港安醫院做IGE,都只係$2783已經係測食物+環境敏感測試。
2日後會有結果。
...

之前 做過資料搜習所以我知道 IgE 有三代, 第一代用RAST我所知道都係二千幾蚊, 第二代叫immunocap, 唔知幾多錢 ,faber係第三代, 敏感度最高及最全面,自然係最貴, 公價六千 要周圍問下有冇promotion。 仲有啲好似係快速測試 但既然想 幫bb,做一次我就揀咗最全面lor, 過埋新年我就同佢戒口㗎喇

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

[quote]Rita 發表於 19-2-19 09:21
我有同阿仔驗呢個FABER, 驗咗, 係知道因咩事引起濕疹, 唔會盲目戒錯口. 避開源頭, 濕疹源頭解決了, 自然 ...[/quote
Thx

水晶宮

我有個auntie 個仔濕疹得好利害,利害到個auntie 辭職照顧佢 (後生仔嚟架喇,但係濕疹到差d 想自殺)。 後來另一個醫生auntie 介紹佢check 下 d 血, exactly check 乜或邊間公司我真係唔知,但check 完話佢最敏感係蛋白,介晒之後好返好多。不過我唔知點解甘多年來都唔發現原來敏感一樣甘普通既野。。。 可能真係好難搵出源頭掛

大宅

有, 最近小朋友驗過, 之前唸IgE or IgG, 但最後choose了IgE, 因為只有IgE test 是敏感協會認可, 一定要做FA ...

可以pm資料我嗎?thx

大宅

chihiromary 發表於 19-2-19 09:18
2日後會有結果。
...

係未35個種個隻?thx

大宅

Pm detail

首頁
12345...6

尾頁

跳至