6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

我女7個月大,嘗試過比紅蘿蔔,番薯,蛋黃,南瓜蓉加落去米糊度就唔開口食,又兩頭令。又嘗試煲粥仔加瘦肉片、菜心切到好細粒,都試過魚粥。以上粥仔都係食兩啖就唔食。現時只係食到米糊咩都唔加。請問各媽媽有咩解救方法。女體重比之前輕左(emoji)

禁止訪問

男爵府

HildaLaw 發表於 19-1-28 17:07
我女7個月大,嘗試過比紅蘿蔔,番薯,蛋黃,南瓜蓉加落去米糊度就唔開口食,又兩頭令。又嘗試煲粥仔加瘦肉 ...

bb試新食物可能要試十次先會接受,同埋唔同嘅質感都會有影響,努力再試試,試下蒸蘋果打成蓉,啤梨,香蕉都唔錯嫁

洋房

wing21chan 發表於 19-1-28 17:34
會唔會太大粒 佢唔鐘意?

已經切到好碎(emoji)食兩啖就條脷頂返匙羹出黎

洋房

kissapplegirl 發表於 19-1-28 17:49
bb試新食物可能要試十次先會接受,同埋唔同嘅質感都會有影響,努力再試試,試下蒸蘋果打成蓉,啤梨,香蕉 ...

明白每樣都再試下

珍珠宮

kissapplegirl 發表於 19-1-28 17:49
bb試新食物可能要試十次先會接受,同埋唔同嘅質感都會有影響,努力再試試,試下蒸蘋果打成蓉,啤梨,香蕉 ...

非常同意,我都係咁做

禁止訪問

男爵府

HildaLaw 發表於 19-1-28 18:21
明白每樣都再試下

唔洗咁擔心,試多d唔同既野食同質感,總會搵到令BB肯食野既方法,我個仔係9個月先食到一碗,之前試左好多方法同食物都唔肯食,每餐喂2啖就扮嘔,米糊,粥唔食,BLW又唔食,比麵包太干食唔到,我當時真係好驚好擔心,但佢都無跌生長線 1歲前奶係主奶

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

一開始唔適應系會咁樣吐出黎架

洋房

kissapplegirl 發表於 19-1-28 23:50
唔洗咁擔心,試多d唔同既野食同質感,總會搵到令BB肯食野既方法,我個仔係9個月先食到一碗,之前試左好多 ...

佢對蓉好似無咩好感,比親蓉佢都唔食個樣好似樣樣都好難食咁。比菜心佢都叫做食到啲。米糊都重係食唔到多紅蘿蔔琴日再比佢試一條咁咬,點知佢咬左一啖就無再掂過

男爵府

而家先七個月唔洗擔心,我仔成九個幾月先正式食固體代到一餐

別墅

HildaLaw 發表於 19-1-28 17:07
我女7個月大,嘗試過比紅蘿蔔,番薯,蛋黃,南瓜蓉加落去米糊度就唔開口食,又兩頭令。又嘗試煲粥仔加瘦肉 ...

會唔會係bb唔鐘意食糊狀食物?我女係由細到大都唔食糊/粥
我最後係行blw, 佢9個月左右就食飯

首頁

尾頁

跳至