意見反饋
義工

湊B百科 今日: 4|主題: 3178

bb 超過8個鐘都唔肯瞓

複式洋房

國民生產總值:292

2019勳章

最近發現Bb早上或半夜連續8個鐘都唔肯瞓,每當飲完奶都唔肯瞓,平時飲奶後好快就瞓,但最近飲奶後成日眼光光,係咁打呵喊務,個樣眼瞓同想喊,見到佢都辛苦,一放低牀仔就喊,大家知唔知 bb 咩問題

王國熱話
米糊仔凍得好快,點算好?
B B飲豆奶問題
初加固,應該食咩糊仔好丫?
10個月食譜

珍珠宮

國民生產總值:45020

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

幾大亞?大人陪佢訓都唔肯訓?

回覆 Man_So 的帖子

Hi Man_So ,BB幾大? 通常全日加埋瞓幾耐? 精神和胃好嗎? BB對外界環境例如聲音/ 溫度光線都好敏感,亦需要安全感先瞓得好,聞到媽媽嘅氣味, BB 會更有安全感,試下放落床時試下貼住媽媽身體慢慢放低,等佢瞓林D再用手輕輕按BB心口先放開呀。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

國民生產總值:292

2019勳章

[email protected] 發表於 19-1-29 15:57
回覆 Man_So 的帖子

Hi Man_So ,BB幾大? 通常全日加埋瞓幾耐? 精神和胃好嗎? BB對外界環境例如聲音/ ...

Bb兩個月大,全日埋身7次,佢埋身好乖好温馴,佢唔肯瞓時精神掉抗奮,我有補奶粉,飲奶粉時頭仔左擰右擰,嘴仔含住奶嘴唔肯飲,手脚週圍郁,好唔合作,我係比左人奶再補奶粉,唔知有冇關係

別墅

國民生產總值:849

2019勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

Man_So 發表於 19-1-29 23:52
Bb兩個月大,全日埋身7次,佢埋身好乖好温馴,佢唔肯瞓時精神掉抗奮,我有補奶粉,飲奶粉時頭仔左擰右擰, ...

會唔會係肚仔痛?
有冇放屁呀?

Man_So 發表於 19-1-29 23:52
Bb兩個月大,全日埋身7次,佢埋身好乖好温馴,佢唔肯瞓時精神掉抗奮,我有補奶粉,飲奶粉時頭仔左擰右擰, ...

母乳的成份最容易被BB消化和吸收 ,俾到BB抗體保護 埋身餵哺時同媽媽肌膚接觸亦可以安撫BB情緒,BB唔習慣用奶瓶補奶都好自然! 媽媽奶量會跟住BB食量而調節,留意肚餓訊號和由BB主導飲奶,係BB有效吸吮媽媽乳房後通常唔駛再補奶架 ! 2-3個月BB瞓覺時間會比初生時慢慢減少,一日大概瞓15小時,BB最鍾意媽媽嘅臉同聲音,日頭時候媽媽多D同佢唱歌、傾計、按摩、tummy time,可以促進BB腦部發育,對佢睡眠質素都有幫助架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

珍珠宮

國民生產總值:43379

2019新春慶豚圓

精力咁旺盛嘅,有冇扭計?

翡翠宮

國民生產總值:90591

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

3個月前BB通常系飲完訓,訓醒就飲,試關下拉上窗簾,燈光調暗D,室內保持安靜。

民房

國民生產總值:30

2019新春慶豚圓

埋身等作訓左先

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.