懷孕前後

跳至

大宅

2019勳章

好開心 啱啱發現左有BB
啲人成日講佢地果時有左都有飲滴雞精
不過唔知啱啱有左嘅飲唔飲得
有無人知我而家有左幾時開始可以飲得滴雞精?

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我而家有左10週,因為6週開始孕吐好嚴重,輕左10磅,所以我由6週開始已經每朝空腹一包原味滴雞精,bb跟週數好吻合。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

小小人 發表於 19-1-29 15:23

咩叫應該?我陀兩胎都冇飲過,兩個出世都健康正常,屬中碼。我自己覺得唔需要。你想飲嘅原因係咩嘢?

大宅

我都係由6w左右開始嘔就有飲,嘔到完全食唔落嘢跌磅數時keep住每朝空肚飲一包,直到15w左右冇乜嘔就冇再每朝飲,都keep住平均一星期飲4-5包。依家21w,暫時每次檢查BB size都比本身周數大一周左右。
我覺得唔一定要飲,只係我初期嘔到怕冇營養,雖然醫生話頭三個月BB係靠自己營養囊自給自足,媽媽食咩都唔會太大影響所以無需擔心,但飲咗感覺上好啲,自己亦精神啲啲。

大宅

如果平時都冇咩湯水
都可考慮1-2日一包
但唔係人人體質都ok飲到
我飲就太燥啦

珍珠宮

2019新春慶豚圓

我都無飲過,我認為要根據自己身體情況,我前期胃口都可以,所以無額外補

大宅

其實一有左就可以飲...不過當然要按階段飲番岩自己既滴雞精la...我陀B果時j都有飲

大宅

平時都冇咩湯水又冇咩胃口 可以考慮1日1包

大宅

2019勳章

leemamaa 發表於 19-1-30 15:51
其實一有左就可以飲...不過當然要按階段飲番岩自己既滴雞精la...我陀B果時j都有飲 ...
咁你啱啱有左果時係飲邊隻滴雞精?
因為我咩都唔識 驚飲錯就唔好

大宅

一有咗就一星期飲2-3次, 個人精神咗, 幾好呀, BB出世中碼, 坐月都有飲呀, 復完都好快(雖然唔知關唔關事), 因為我老公幫我煲廿八坊, 我就加埋滴雞精, 個人精神呀又暖, 面色都幾好添

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

EstrellaDamm 發表於 19-1-29 18:14
咩叫應該?我陀兩胎都冇飲過,兩個出世都健康正常,屬中碼。我自己覺得唔需要。你想飲嘅原因係咩嘢?
...

agree ... 睇自己需要啦
滴雞精其實即係濃的雞湯,好高蛋白質,有人話可以長胎,但有d媽媽話唔work, 又可能係自己吸收問題....
我自己因為生完完全無食補品,所以有飲滴雞精黎補下蛋白質,至於有冇用,我都唔知咁我本身身體無乜野,生完又無乜野.....
大事化小, 小事化毛.........

大宅

小小人 發表於 19-1-31 16:28
咁你啱啱有左果時係飲邊隻滴雞精?
因為我咩都唔識 驚飲錯就唔好
我系飲鍾嘉欣之前飲果隻...如果初初有左可以飲杜仲滴雞精...因為可以安胎

大宅

2019新春慶豚圓

唔係應唔應該,係要你自已評估自已既身體受唔受得而去飲,唔係聽人地講就要跟住做,我全個孕期都無飲過呢d野。。因為我知自己唔受得!有d朋友飲完仲衰!

大宅

2019勳章

滴雞精對孕婦好好, 補充到營養, 不過都要識揀, 最好揀d低鈉+濾左油既滴雞精就會健康d

複式洋房

寧願食多d天然食物

複式洋房

2019新春慶豚圓

見到有魚精,有冇人飲過腥唔腥

珍珠宮

2019新春慶豚圓

kmbb519 發表於 19-1-31 18:52
agree ... 睇自己需要啦
滴雞精其實即係濃的雞湯,好高蛋白質,有人話可以長胎,但有d媽媽話唔work, 又可 ...

我個人比較喜歡睇數據。好多人相信滴雞精含高蛋白質,其實係唔係呢?點先算高?不如比較一下。

以下係某大品牌(王X)滴雞精營養標籤:

至於一隻雞蛋嘅蛋白質含量呢?

睇以上數據,一隻中碼蛋嘅蛋白質含量比一包滴雞精更高。一隻蛋幾多錢呢?一包滴雞精又幾多錢?滴雞精營養標籤並無註明其他礦物質/微量元素嘅含量數據,是否可以幫媽媽補充其他營養實在無從稽考。

我唔係話滴雞精冇用,可能真係有人飲咗覺得好好,只不過好多人盲目相信呢啲所謂補品比一般食物好/含更多營養,因此覺得呢啲係必須,就有啲無謂了。

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

IvansweetHeart 發表於 19-2-1 15:54
見到有魚精,有冇人飲過腥唔腥

飲過好好飲
大事化小, 小事化毛.........

水晶宮

8周開始飲。
陀孖咩都嘔。
滴雞精同mc don don 先唔嘔

複式洋房

2019新春慶豚圓

puppydingo 發表於 19-2-1 17:17
8周開始飲。
陀孖咩都嘔。
滴雞精同mc don don 先唔嘔

咁攞正牌食mac dondon

我打算坐月飲,坐月好緊要,我又打算餵人奶,到時睇下點。

市面好多牌子,花多眼亂。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊