3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

上左小學之後稍微輕鬆一點,不過要為功課操心了

大宅

hoganbaby 發表於 19-2-16 16:58
我自己湊仔一樣,有時唔想鬧佢,但係忍唔,會爆佢,爆完自己又內疚,所以有個地方透下氣真係好好,起碼唔 ...

同你一樣閙完好內疚同好自責點解自己eq咁低,應承自己唔可以再咁,但之後都係會忍唔住

大宅

回覆樓主:

睇到留言就覺得好似講緊自己

男爵府

牛年勳章

我湊兩個女都攪到心律不整,日日同佢地好似 打仗一樣。

個老公唔明白自己,一句安慰既說話都冇。覺得自己好失敗。

別墅

Alicham 發表於 19-1-30 13:26
已經湊小朋友湊到冇左自己

X2

大宅

dai妙 發表於 19-6-22 06:38
X2

x3

禁止訪問

大宅

我之前湊三個小朋友,兩個讀緊小學,細佬上K1,我曾經湊到 好唔鐘意我兩個女,經常問,點解會咁唔聽話,點解我自己咁勞氣....好多點解......好唔開心! 覺得自己有抑鬱病,我都唔知點好!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

我係在職媽,放工番黎凑2個,都係好辛苦,佢2個成日鬧交,間唔時又打下交。大嗰個駁咀,呢樣唔滿意嗰樣唔滿意。放假唔出去玩,又問點解冇得去玩,點解人地有得出去玩。行過見路人甲食糖,食雪糕,又話人地好幸福,自己好慘冇得食。行街又扭買野。辛苦煮餐飯煲埋湯,又話難食唔食,做乜唔出街食。真係湊到喊。

複式洋房

回覆樓主:

其實多唔多ftm有姐姐幫手?

又ftm 有無時間係家里part time 返工呢?我有個朋友做下會計book keep有番點收入,唔駛專注哂仔女度,留點空間可能仲好。

民房

sumpo 發表於 19-2-1 00:08
我都好想離開抖下氣,湊果種辛苦,看似輕鬆,實際有苦自己知,老公又唔體諒,體力辛苦都其次,覺得冇人明自 ...

me too

大宅

jthl2013 發表於 19-1-29 20:37
自從我兩年半前移民了開始自己湊D仔女,我便不停受到挑戰,小朋友們真的好曳好難教,我又做到很暴躁很火爆 ...

湊小朋友,湊老人家都差不多,講唔聽又煩

洋房

我都係,湊到有心(emoji)不平衡,鬧完發洩完又好內疚!好想對住個海大喊

男爵府

BB時期還好,大個少少扭呢樣果樣,講道理講到口臭,個人累時趕時間果陣真係會好忟,咆哮完個人又好後悔
講就天下無敵,當你每日24小時對住,仲要做一堆家務,接送興趣班,陪食陪玩陪訓,扭零食扭玩具搗亂等等無限循環時...就會明白
返緊上午k1,3個鐘頭時間可以自由食個早餐,買餸買日用品,凖備午餐晚餐曬衫,執屋清潔,過幾日暑假,諗到帶住買餸又亂走攪人野就頭痛
等lift等巴士都唔肯乖乖等,擰頭望第度一秒可以唔見左人,越講越唔聽,一句「阿媽唔識教」難聽過粗口。
無人幫手,老公搵錢大曬,地下有張紙巾都唔會執,飲水叫我針,難得一個星期掉一次垃圾都要幫佢開門。

大宅

挨下挨下,仔女又大D了。大家努力忍耐,我相信我們每一同苦口婆心的話,每一分的堅持和付出,也包含了我們偉大的母愛。返工或全職也好,我地都對這些化骨龍仁至義盡,希望他們長大了,有一天便會養兒方知父母恩。

大宅

fion9855 發表於 19-7-9 14:29
我都係,湊到有心(emoji)不平衡,鬧完發洩完又好內疚!好想對住個海大喊
...

完全明白。比仔女攪到失控那些年還在歷歷在目。

首頁

尾頁

跳至