論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

現職工人21/3就完約,新工人個VISA據agent講應該2月中先批出,而菲政府要3至4星期先批到出國證!原本我就算真空一段時間都ok, 點知啱啱收到通知之前on waiting list嘅工call我返工,話好等人用,我拖到話最遲亦只可以去到3月中就一定要返到,但新工人未有確實日子幾時到,家下諗緊,如果得到現職工人同意,係咪可extend佢多一個月留港呢?我見佢家下都仲未揾到工,所以佢應該會答應!
有無人試過?手續係點呢?

複式洋房

回覆 fafapoodle 的帖子

可以向入境處申請廷長 ,填form 988A。 

想問問,你現有工人好差嗎?佢知道你唔同佢縝約 ?

男爵府

回覆 lokmanmama 的帖子

我之前同佢講左唔再做野、會請鐘點,所以唔續佢,佢到家下尚未找到新工,所以應該會肯留多個月。佢其實聽話、唔駁咀又鍚我個仔,但佢衞生麻麻,清潔又麻麻,最重要係,佢真係幾蠢下,我想做番full time, 不能經常supervise 佢,所以決定換人!

男爵府

fafapoodle 發表於 19-1-30 19:48
回覆 lokmanmama 的帖子

我之前同佢講左唔再做野、會請鐘點,所以唔續佢,佢到家下尚未找到新工,所以應該 ...
可以介紹比我嗎?我姐姐唔續約啦,我急搵新姐姐

男爵府

回覆 e25choi 的帖子

其實如果你真係唔介意佢蠢,又唔係要高衞生要求,都ok嘅!因為佢心地唔差,會同d細路玩!但我要4月中先可release佢!

男爵府

fafapoodle 發表於 19-1-29 23:02
現職工人21/3就完約,新工人個VISA據agent講應該2月中先批出,而菲政府要3至4星期先批到出國證!原本我就算 ...

你上網預约左先

男爵府

回覆 super_bb88 的帖子

我問左agent, 佢收我五舊水幫我代辦,唔洗自己去攪,佢話可以過左年先申請,通常係即批喎!

男爵府

fafapoodle 發表於 19-1-31 20:24

我問左agent, 佢收我五舊水幫我代辦,唔洗自己去攪,佢話可以過左年先申請,通常 ...

我agent都係收$500,但佢叫我自己攪,預約時間,叫姐姐帶齊文件+$190

男爵府

fafapoodle 發表於 19-1-31 19:44
回覆 e25choi 的帖子

其實如果你真係唔介意佢蠢,又唔係要高衞生要求,都ok嘅!因為佢心地唔差,會同d細路 ...
4月OK呀,我地PM再講

男爵府

fafapoodle 發表於 19-1-31 20:24

我問左agent, 佢收我五舊水幫我代辦,唔洗自己去攪,佢話可以過左年先申請,通常 ...
如果有人接手,應該自己可以辨證

男爵府

今日問姐姐可唔可以extend多一個月,點知佢話剛剛傾成左份新工,已簽左約!好在agent剛打黎話新工人個visa批左,如無意外,3月中已可到香港!
原來,佢地真係好受歡迎,話咁快就揾到新工!

首頁

尾頁

跳至