意見反饋
義工

嬰兒食譜 今日: 0|主題: 27092

BB幾大食野會放少少鹽

複式洋房

國民生產總值:302

2019勳章

16個月仔仔有時食野冇胃口,試過加dd鹽吊下味,佢又會食多d...
但又唔想佢太重味,想問你地煮野食俾bb, 幾大先開始落鹽調味?

王國熱話
14個月大BB玩窗,是業主錯定佢亞媽錯?
大家用緊既AQ原來係有酒精
無良上市公司!大家小心!
隨心講,今界正苦比上界更差

回覆 littledor 的帖子

Hi littledor , 通常一歲BB可以加調味料,以少油/盬/糖為大原則, 當小朋友胃口唔好時通常濕濕地、顏色鮮艷、味道突出食材會比較吸引食慾,例如蕃茄、甜椒、菠菜、青豆、蘑菇煮熟壓成蓉,製作芡汁或西式濃湯,唔太花時間都可以將食物整得靚D,仲可以加入少量奶或乳酪,令醬汁更香濃幼滑,配搭飯/粉/麵都OK。囝囝會自已進食未呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

珍珠宮

國民生產總值:30052

2019新春慶豚圓

littledor 發表於 19-1-29 23:32
16個月仔仔有時食野冇胃口,試過加dd鹽吊下味,佢又會食多d...
但又唔想佢太重味,想問你地煮野食俾bb, 幾 ...

我女一歲後食大人嘢唔會另外煮。本身我煮嘢都少調味但唔會完全避免。

回覆 EstrellaDamm 的帖子

Hi EstrellaDamm , 進食係囡囡探索/累積經驗嘅過程, 同家人一齊食飯係最好架, 節省媽媽煮食時間,俾囡囡接觸更多唔同食材,學習同人分享和溝通,對佢日後返學都有幫助,係屋企煮食都係想食得健康,媽媽keep 住少調味習慣, 選用蒜、蔥、洋蔥做天然調味都係唔錯嘅選擇呀。囡囡係咪自己進食呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

回覆 EstrellaDamm 的帖子

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.