心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

朋友多少唔是關鍵,生活樣樣甘多嘢想做,到朋友多應酬多又另一種累,有交心既朋友幾個已經好夠,返工照顧家庭之外,都要比空間自己獨處下先叫好好對待自己

子爵府

yuliyasmile 發表於 19-4-6 15:58
朋友多少唔是關鍵,生活樣樣甘多嘢想做,到朋友多應酬多又另一種累,有交心既朋友幾個已經好夠,返工照顧家 ...

同意!到了中年有家庭後,朋友變得少是正常吧!之前也有很多類似的post。我已接受,再者照顧家庭已令維繫朋友的時間不足。尤其一些單身的更不明白自己,話題亦大不同。
現在有時喜歡一個人,因照顧家庭太累,好想靜一靜。

珍珠宮

回覆樓主:

其實所謂朋友多,有好多都只係酒肉朋友~
我反而覺得,交心嘅唔需要多~
同埋唔好怕孤獨,刻意去迎合人地,咁樣好易迷失,自己又攰~

滿足    發表於 19-5-16 22:43

男爵府

cedarcone 發表於 19-2-1 03:11
成日聽人講,上天早已安排命運,註定係乜乜,
同意早早有安排,但安排下仍有得選擇 !

多謝你分享,好有正能量!
有些人執著起人與事上,事事提起令自己吾開心既事,咁樣做人真係好痛苦!
可憐佢地放不下

男爵府

pstar1231 發表於 19-1-30 05:44
以前會羨慕其他人好多朋友,唔明自己點解冇咩朋友..知道自己比較慢熱,個腦轉得慢,有試過扮好多野講好外向 ...

做人樂觀d,開心d,做番自己已經足夠
生活上既細節已經好攰,何必做一個奉承人既人呢?
我相信性格可以改變命運!

大宅

gilgil39 發表於 19-4-7 08:14
同意!到了中年有家庭後,朋友變得少是正常吧!之前也有很多類似的post。我已接受,再者照顧家庭已令維繫 ...
同意!但成日獨自一人會質疑自己係咪自己有問題,令到朋友都唔多個。有時真係想有比較熟嘅朋友或同事一齊出嚟傾吓!呻吓!個人快活好多。

子爵府

JoseHui 發表於 19-4-10 17:05
同意!但成日獨自一人會質疑自己係咪自己有問題,令到朋友都唔多個。有時真係想有比較熟嘅朋友或同事一齊出 ...

唔使多,有一兩個已經夠

大宅

gilgil39 發表於 19-4-10 17:58
唔使多,有一兩個已經夠
知己難求。如果人唸得負面啲會好灰,只有同自己講唔好唸咁多。

複式洋房

以前會羨慕其他人好多朋友,唔明自己點解冇咩朋友..知道自己比較慢熱,個腦轉得慢,有試過扮好多野講好外向 ...

我都係咁 年紀輕啲果時都會好似想取悅人或者想融入到人地就會好努力去扮到好多野講 諗好多野 慢慢人大就諗 我性格都唔係咁 做乜要強迫自己咁做 如有岩傾既人 我就會投入去傾 咁樣會舒服好多 而家有時一班朋友或同事食飯 無野岩講 我都係會唔出聲 enjoy 自己世界 聽下人地講乜囉..

複式洋房

回覆樓主:

我都越大越冇乜朋友,我只係想有一個大家都對大家係真心同視大家同等重要的朋友(emoji)

禁止訪問

複式洋房

人有分外向同內向型,各有優點,唔使太羨慕外向人,朋友重質不重量
人揀你你揀人,可能曾經都有過人想同你做朋友,但你覺得唔夾最後疏遠
女人有咗孩子,就會所有心機畀晒小朋友,唔會再以朋友優先,自然感情淡薄。當自己同對方嘅感情係有限地付出,一旦有分歧,好多人係選擇放棄而唔係想方法修補
好多人年紀大咗搵嘅朋友,都係希望大家有共同背景同能力,可以互相分享資訊,如果雙方生活背景差異太大,或者精神強度及價值觀相差太遠,就會被其中一方認為無乜維繫價值。真正出於對別人嘅關懷已經係少之又少
如果你唔介意我少上網,可以同得閒pm傾幾句做個網友

複式洋房

me2

男爵府

我都係無咩朋友, 公司同事又唔啱講, 返工放工. 有時諗係咪自己性格有問題呢!

男爵府

我都唔識同人相處, 悶的時候就做家務
頂唔順就外出走走, 有時會由太子行去尖沙咀, 然後行返太子
有時搽巴士去尖沙咀碼頭, 然後搭小輪行下海事博物館, 然後行去IFC飲杯咖啡, 然後搭船過返尖沙咀再行返太子, 自己心情會幾爽.
wcpcelia 唔好點評我
24小時做阿4的C9

首頁

尾頁

跳至