論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係ftm,不過英文唔好,我同個仔讀英文書無問題,但日常對話唔講英文。
工人英文好,做嘢都謹慎,不過煮嘢唔得,我覺得佢對個仔照顧得太周到,乜都幫佢做晒,個仔成個少爺咁,同個工人傾過,但無改善。事實上呢5年來我都覺得自己唔太管到個工人。
我想唔要個工人,因為我覺得自己到時會有足夠時間處理家務。但老公覺得英文好重要,邊到揾個人可以全天候同個仔講英文,又做埋家務?
如果係你,你會繼續留姐姐嗎?

水晶宮

Shangrila 發表於 19-1-30 09:21
我係ftm,不過英文唔好,我同個仔讀英文書無問題,但日常對話唔講英文。
工人英文好,做嘢都謹慎,不過煮嘢 ...

你地當菲傭係英文老師?? 將請工人的錢來找個真老師啦。

大宅

birdbird 發表於 19-1-30 09:25
你地當菲傭係英文老師?? 將請工人的錢來找個真老師啦。

我自己係咁諗,覺得喺外面再學都得,但好明顯c6唔認同,佢覺得咁係日日有口語練習,就算出面請,最多都係一星期幾堂?小朋友撲去上堂又辛苦,請返嚟屋企教,可能都係一星期兩個鐘。我覺得有壓力,到時個仔英文差咗又係入我數,我第一個約完咗已經想唔要。c6俾好多說話要我繼續留佢。

男爵府

回覆樓主:

多個人清潔自己輕d

別墅

姐姐的英文不純正,而且又吃住你,天天對住佢,都唔想返屋企

侯爵府

2024年龍年勳章

如果有權唔要就唔要工人。工人照顧咁好,
小朋友會跟工人多過自己,
但唔代表對小朋友係好事,
esp獨立及自理能力。
已經5年了, 再耐d個工人更加有恃無恐, 我頂唔順

水晶宮

Shangrila 發表於 19-1-30 09:50
我自己係咁諗,覺得喺外面再學都得,但好明顯c6唔認同,佢覺得咁係日日有口語練習,就算出面請,最多都係 ...

我有朋友請菲傭, 仔女英文不是特别好。
另外一朋友冇請工人, 個女英文幾好。

結論: 小朋友的英語讀寫聽講能力跟是否聘請菲傭未必有直接關係。

侯爵府

小菜豆 發表於 19-1-30 13:42

係,最憎工人唔驚我

男爵府

回覆樓主:

煮野難食對我黎講接受唔到。
我係菲佣湊大的, 可以話你知, 就算係大學生, 佢地啲grammar基本上係non-existent, 口音又怪。而且我估你同老公英文都係有限公司, 跟本聽唔出隻菲口音是否純正, grammar是否正確。家佣係要黎煮飯做家務, 唔係教書。小心你小朋友學晒啲 bunglish instead of english.

男爵府

如果係我,我會考慮留佢。主因不是佢英文好,而係做了5年,你仍然覺得佢做嘢謹慎,呢樣好難得。照顧小朋友,我覺得小心謹慎最緊要。佢幫少爺做嘢太多,你可以即時同佢講唔好,你唔鍾意。工人對阿仔好點,都好過對阿仔差同惡。小朋友上了小學,咪以為返全日你會好輕鬆。做家務煮飯兼温習,好大壓力㗎。不如小朋友上了小學,你了解小學生活模式,先考慮唔要佢。

大宅

kidslover234 發表於 19-1-30 13:37
姐姐的英文不純正,而且又吃住你,天天對住佢,都唔想返屋企

真係唔想返屋企,我完全唔想食佢煮嘅嘢!最慘係佢覺得廚房係佢自己地頭,入去好似阻到佢咁。

大宅

小菜豆 發表於 19-1-30 13:42

我就係頂唔順個仔似少爺,衣來伸手,飯來張口!依家我成日要叫停工人,唔准幫手。

大宅

Solarflare 發表於 19-1-30 17:55
煮野難食對我黎講接受唔到。
我係菲佣湊大的, 可以話你知, 就算係大學生, 佢地啲grammar基本上係non-existe ...

其實我哋唔算有限公司,c6外地返嚟,份工經常見客只講英文,我啲英文讀寫無問題,不過我之前份工好少要用英文,讀完書20年下來越來越唔敢講,加上近年我聽覺差咗,有時就算廣東話都要望到人個口型先知人哋講緊乜。我仔係跟晒工人啲口音,但工人口音已唔算嚴重,不過佢太自負!試過我話俾個仔聽工人教錯讀音要佢改(其實係一組菲人特有嘅讀音,全國通行,你可能都知道係乜)個仔唔信,後來睇英文台啱啱新聞出現嗰個字,我話俾個仔聽,個工人夠膽喺我面前教個仔讀多一次個錯嘅讀音!仲有好多呢啲激氣嘢,所以點解我越來越覺得佢留不得!但同c6講多咗,佢只覺得我煩同挑剔。

侯爵府

2024年龍年勳章

Shangrila 發表於 19-1-30 23:54
其實我哋唔算有限公司,c6外地返嚟,份工經常見客只講英文,我啲英文讀寫無問題,不過我之前份工好少要用 ...

如果話事權在c6手,
我會加d黑材料整走佢。
話我黑化,話我屈佢都係咁做。
女人對女人唔可以心軟。
睇得延禧攻略多

男爵府

其實我哋唔算有限公司,c6外地返嚟,份工經常見客只講英文,我啲英文讀寫無問題,不過我之前份工好少要用 ...

我明白你既感受。
不過講到自負, 啲菲個個都係咁!
我屋企以前請果啲肥bun, 又係我阿媽專登情番來"教我地英文"。比我捉到佢啲 grammar 錯晒, 例如: Me has get no time. Mam has tell me cook dinner. 讀音錯都多不勝數, 無謂再講了。重點係, 我呢個中學生要教番佢轉頭, 呢句 grammar 係咁, 果佢 grammar 係咁, 我居然同我講 "I'm right, my grammar no problem. I am university graduate." 我真係比佢激到出煙。
佢地自我中心到一個地步, 所有菲都係咁, 你換過個都會係咁。除非你in果陣特登 test 佢 grammar 讀音, 但英文真係好好果啲唔會甘心做工人, 更加唔聽你支笛 (因你英文唔好, 你老公英文好無用, 佢不在家管工人)。

男爵府

但煮野難食係死罪。
煮野難食, 會搞到個b唔願食, 無營養。
建議換過個起碼煮野好食既人丫
你c6頂得順啲野咁難食咩?

大宅

Solarflare 發表於 19-1-31 08:24

我明白你既感受。

佢哋嗰邊太多野雞大學,乜人都可以大學畢業! 我揀佢時見佢讀省政府大學,果然係唔同啲!英文好,話頭醒尾,不過個樣唔多靚,後生未結婚,連agent都嫌佢個樣老土唔夠靚,可能咁無人揀。
講起煮嘢真係教極都唔識,後來我哋算啦,求其有個菜有個肉,個個星期重覆嗰幾樣,個屋企運作到就算。c6話自己對食無要求,但其實係佢一星期只返嚟食兩晚!
佢喺到我的確可專心湊仔,有時候有需要交低個仔俾佢都好放心!佢連電話都唔玩,得閒淨係睇聖經!我相信炒咗佢都好難揾到個咁嘅,所以我c6覺得我唔知足。

大宅

Solarflare 發表於 19-1-31 08:28
但煮野難食係死罪。
煮野難食, 會搞到個b唔願食, 無營養。
建議換過個起碼煮野好食既人丫

我仔的確係勁瘦唔食嘅,咁多年都無得改!

男爵府

育兒性格勳章

買個德國佬自動炒菜機,她淨洗野都做唔好就反歸吧

男爵府

Shangrila 發表於 19-1-31 09:11
佢哋嗰邊太多野雞大學,乜人都可以大學畢業! 我揀佢時見佢讀省政府大學,果然係唔同啲!英文好,話頭醒尾 ...

吓。電話都唔玩真係好難得。
煮野教唔識係點解呢? 係無天份? 定無心機煮? 定教不得其法?
使唔使試下請個煮野好食既鐘點上來教佢?
又或者你自已煮? 佢做清潔。
否則你個b會一直食到又乾又瘦。

首頁

尾頁

跳至