懷孕前後

跳至

複式洋房

2019勳章

BB 3個月大..越大越扭計 一放落床就醒
聽到小小聲又彈醒唔訓 日日都訓唔林
有冇媽媽知食邊隻保嬰丹好 ?

珍珠宮

2019新春慶豚圓

Ice0018 發表於 19-1-30 09:45
有冇媽媽知食邊隻保嬰丹好 ...

得三個月,唔好食藥喎。培養食玩瞓模式,並固定瞓覺程序/routines,應該有幫助。三個月可以多啲嘢玩,有冇做tummy time?出街去下公園?

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我個女都係咁,3個月大,成日要抱住瞓,瞓得唔林

大宅

回覆 Ice0018 的帖子

你咁快就俾保嬰丹佢食?我都係一歲先敢俾,會唔會俾d音樂伴佢瞓會好啲?

大宅

睇下係咪肚風多

大宅

有無包住佢訓?我用被包,佢好舒服,好安心

洋房

回覆樓主:

保嬰丹真係唔好咁快食

大宅

三個月太細啦! 唔好亂食中成藥呀
就算大d都要睇中醫先好

如果日頭成日聽到聲嚇醒,可能bb比較醒瞓
你試下佢準備瞓時屋企唔太靜
可以細細聲播d音樂或者收音機,等佢慣左有聲
無咁易突然責醒

我大仔一歲前瞓得好差,全日只瞓9-10個鐘,就算初生時,日頭每次瞓十幾分鐘到半個鐘,嗰時真係好癲,因為佢唔瞓,唔瞓就喺度扭計。 用過好多方法都係冇用
惟有日頭抱住佢等佢瞓耐d

大個d開始定d, 日頭瞓得耐d(雖然仍然比同齡小朋友瞓得少),夜晚可以一覺瞓天光

大宅

2019新春慶豚圓

我仔個令月又係成日壓醒,我有比位元堂珍珠末佢食,食完係好訓好多

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊