自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

lakgarden 發表於 19-1-30 11:39
其實也認同,依家好多公主王子上身,送到上門人仲想送到入口

係皇帝太后上身,佢地咁既年紀仲叫公主王子咩。

珍珠宮

beryllium 發表於 19-1-30 13:09
咁我覺得派錢唔係第一次派,今次安排係差,佢起碼整個表幫人計下邊個羅到,好多人都唔知條數點計,又真係抵 ...

填表通知教左點計,check 下稅單 差餉單就計到

琥珀宮

birdbird 發表於 19-1-30 12:47

d 文明人用 alipay, payme 都怕出事, 叫普羅大眾用 google ...
用現金最安全好多人以用現金為自豪的

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

choco_soup 發表於 19-1-30 14:23
填表通知教左點計,check 下稅單 差餉單就計到

如果掉晒呢? 或者差晌幾個人合資,都要計。咁佢應該幫人計埋。
講真,填完表,交比政府,政府又人手入返電腦,仲要稅局,差晌等各部門每個申請去check一次有冇羅過福利,人力物力,點都抵比人話啦。check完個個人可以羅三蚊,羅十蚊,政府都要比返市民,政府咁樣做,真係叫做得好嗎?

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實好似上次派$6000咁簡單方便唔得咩?上網填寫然後提交咪得囉!搞咁多野做乜?
不過,點解咁多公公婆婆有資格申請?我屋企啲老人家無資格喎!

男爵府

ChingYee123 發表於 19-1-30 14:40
其實好似上次派$6000咁簡單方便唔得咩?上網填寫然後提交咪得囉!搞咁多野做乜?
不過,點解咁多公公婆婆有 ...

上次派6000派左300多億人人有份當然容易, 但社福界上街示威嘈啦,財爺一樣比人鬧到趴街啊,香港人真善忘

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

老實講,公公婆婆都有子孫架麻,幫手上網download表格填埋寄埋都得啦!由得自己屋企既老人家咁徬徨無措嗎?下下依靠政府,都唔係辦法架喎!大佬!

禁止訪問

男爵府

hs3290 發表於 19-1-30 14:45
係啦。。你最叻啦。。知要ver簽名。報稅申請政府工呢d唔駛簽名
...

你自己搞清楚先啦

大宅

beryllium 發表於 19-1-30 14:29
如果掉晒呢? 或者差晌幾個人合資,都要計。咁佢應該幫人計埋。
講真,填完表,交比政府,政府又人手入返電 ...

自己掉晒d嘢,關政府咩事?

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

史迪媽 發表於 19-1-30 15:02
自己掉晒d嘢,關政府咩事?

唔掉得嗎? 就算有,唔表示個個識計呀.
我羅張單去交,人地收我幾錢就幾錢,一年四季,又要睇年度,係亂架喎,老人家真係唔一定識計架。
如果唔係咁複習,佢都唔使整條熱線出黎。

我唔係話政府錯,但我覺得佢做法唔係好好。
如果政府覺得冇問題既,就唔使不停改,可以企硬。。。。波叔都話自己抵鬧

珍珠宮

chocolatebean 發表於 19-1-30 11:17
回覆 orangeca 的帖子

我公司個DIRECTOR 都話會申請呀! 佢話寄左去先, 唔寄就一定冇. 咁多呢D人, 唔理3721 ...

不論成功與否,起碼識print識填識遞交,機會及成果係俾有準備/有付出過的人,而不是坐喺度等運到的人。
我老爸快80歲都識得自己拿到張form來填,又知道交去收集箱慳郵費。。。叻過好多後生!

水晶宮

orangeca 發表於 19-1-30 11:22
政府派得錢就預左人申請, 但好多人表格又無睇, 新聞又唔睇, 爭先恐後去取表, 有咁既必要嗎? 一個星期 ...

好多地收入人士無乜文化

只識得問,唔識得自己去搵答案

更加唔會去睇答案,因為要用腦

男爵府

ash_yehyeh 發表於 19-1-30 15:14
好多地收入人士無乜文化

只識得問,唔識得自己去搵答案

明白既, 所以競爭唔過人就無得怨

男爵府

LokYauYau 發表於 19-1-30 15:11

不論成功與否,起碼識print識填識遞交,機會

向老人家致敬!

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

chocolatebean 發表於 19-1-30 11:17
回覆 orangeca 的帖子

我公司個DIRECTOR 都話會申請呀! 佢話寄左去先, 唔寄就一定冇. 咁多呢D人, 唔理3721 ...

same here, 啲同事明明退稅過左$4000, 都話要寄去試下

伯爵府

回覆樓主:

波叔甘高人工都低能,又好難怪市民

水晶宮

回覆 goo_littlebb 的帖子

原來HK咁多呢D人架? 仲以為得我同事有咁既思想, 佢諗住人地搞錯左, 咪有$收囉!

男爵府

男爵府

superkingdom 發表於 19-1-30 15:28
波叔甘高人工都低能,又好難怪市民

所以波叔搞唔掂低能的羣衆, 因爲太多弱智的。

首頁

尾頁

跳至