自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我知正常無咩人鍾意讀書,但我個仔完全係離譜,我細個唔鍾意讀書,亦無人陪溫書,但都唔敢唔合格,溫小小考天才,考試測驗默書前一曰都一定溫下,但我仔係連前一日溫都唔溫,考天才但又唔係天才,乜都同合格差好遠,唔俾佢睇電視同玩,佢就一返黎就訓覺,打過鬧過傾過,阿爺阿麻老豆全部平心靜氣傾過,傾完第二日又一樣,老師打黎問我究竟有無同佢溫書,我有呀,溫默書差2隻字先合格,點知派返黎得幾分,我想同佢溫都要佢睜大對眼望住本書先得架,佢返黎就訓,叫醒佢又要做功課,做又做得慢,跟住食飯沖涼又無時間溫啦。什麼獎勵計劃佢都無動於衷,總之你唔俾玩咪唔玩囉。

公爵府

回覆樓主:

我地真係無佢辦法。

男爵府

[email protected] 發表於 19-1-30 17:53
我知正常無咩人鍾意讀書,但我個仔完全係離譜,我細個唔鍾意讀書,亦無人陪溫書,但都唔敢唔合格,溫小小考 ...

交俾補習社/功課班

珍珠宮

回覆樓主:

其實,會唔會有學習障礙?佢理解唔到跟唔上就乾脆放棄?

水晶宮

回覆樓主:

做功課前出去跑半個鍾,書可以唔溫,運動唔可以唔做!

認真半個鍾帶氧運動可以提升最少1個鐘的專注力

改變生活模式,功課可以做唔晒但唔可以遲訓,10點前就要訓

腦部多巴胺物質少,會對學習興趣,能力,專注力同時下降

要煲d去濕湯,好明顯你家小朋友太濕,一濕就攰

琥珀宮

[email protected] 發表於 19-1-30 17:53
我知正常無咩人鍾意讀書,但我個仔完全係離譜,我細個唔鍾意讀書,亦無人陪溫書,但都唔敢唔合格,溫小小考 ...

如果唔計讀書,普通人咁睇佢,覺唔覺佢有咩問題先?同埋有冇帶開佢去圖書館睇書?
亦可能讀寫有問題

大宅

我都有同樣問題,我想盡辦法 諗好多小獎勵都攪佢唔掂。幼稚園高班時,佢已經無心學習,寫字勁醜。我當時問過我囝囝既班主任會唔會有學習問題?他們認為囝囝其他行為都正常,喺學校受教既,應該唔係,希望佢大啲會做得好啲。但到而家二年級都係咁,我諗真係要搵啲學習障礙、專注力問題類似既評估試吓。

子爵府

回覆樓主:

間小學會否對佢嚟講太深?
轉happy school?

男爵府

同路人

伯爵府

有無試過獎勵?
默書由10分升到15分,可以有張貼紙咁。
千祈要慢慢來

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

小三唔需要再瞓晏覺,放學返黎做左功課先;你放工返黎最多同佢對功課,唔係個時先做。自己/屋企人教唔到就要試下放學去補習社,起碼會做晒功課、溫埋書返屋企。同時要見社工同睇醫生,睇下係學習障礙定心理問題,要盡早對症下藥搵方法解決。多d同小朋友傾下,了解下佢點諗、佢既感受,鼓勵佢多d。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

我地真係無佢辦法。

我個一樣,仲小四喇,慘過你,下年呈分唔知點好

公爵府

你仔由小一開始是否已是這樣?如果他做什麼也不專注,拖延時間,你們應該要找專家協助了。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

公爵府

Caleung 發表於 19-1-30 17:55
交俾補習社/功課班

試過私人補習,搞唔掂
屋企樓下同附近補習社都無位

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你自己覺得佢能力有無問題先?

公爵府

怪獸青BB 發表於 19-1-30 18:00
其實,會唔會有學習障礙?佢理解唔到跟唔上就乾脆放棄?

佢其實做功課自己做得到,只係英文唔掂。
佢做功課無問題,唔會欠,只係真係唔願意溫書。

公爵府

spikenard 發表於 19-1-30 18:08
做功課前出去跑半個鍾,書可以唔溫,運動唔可以唔做!

認真半個鍾帶氧運動可以提升最少1個鐘的專注力

書唔溫無問題,升唔到班咋嘛。
功課唔做無問題,記缺點咋嘛。

男爵府

我朋友个仔從小不中意讀書……点教也设用、中三已出來做野了

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

[email protected] 發表於 19-1-30 18:30
佢其實做功課自己做得到,只係英文唔掂。
佢做功課無問題,唔會欠,只係真係唔願意溫書。
...
會唔會考慮見吓心理學家?睇吓佢究竟點解會咁?順便睇吓有無建議俾父母?因為已經小三,遲d呈分,好難慢慢搞了。

大宅

[email protected] 發表於 19-1-30 18:32
書唔溫無問題,升唔到班咋嘛。
功課唔做無問題,記缺點咋嘛。

你再延伸落去:

書讀讀吾掂, 冇工做咋嘛。
但冇工做,就冇錢開飯。 小三其實唔细,你問下佢以後想過咩生活。 始終爸爸媽媽會死,冇人養到佢過世

首頁

尾頁

跳至