自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

老老實真⋯成日話自己中國地大物博點解連學生哥地方都唔放過

翡翠宮

回覆樓主:

好嘢 遲下大陸團去埋醫院參觀吖笨!!睇埋斂房啦!

FJmom    發表於 19-1-31 11:54

珍珠宮

fuhk 發表於 19-1-31 10:00
我4月去西雅圖都plan咗去華盛頓大學賞櫻

華盛頓大學好值得去,真是好靚

記得去圖書館,真是好有特色,成間教堂咁,3年前不需預约。不知道現在要不要。但好早關門,留意時間

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

bbc2018 發表於 19-1-31 10:24

記得去圖書館,真是好有特色,成間教堂咁,3年前不需預约。不知道現在要不 ...

多謝分享,我有親友嚮果邊,佢哋熟路,等我問吓佢哋先

伯爵府

fish5417 發表於 19-1-31 10:21
老老實真⋯成日話自己中國地大物博點解連學生哥地方都唔放過 ...
就算地大物博都可以出黎吸收下外面世界, 我覺得係旅行社問題多過旅遊的人, 問心自己跟團都係任人擺佈

大宅

大媽大叔會自己去銅鑼灣尖沙嘴, 旅行社sell唔到, 所以搞特色團 / 深度遊, 參觀18區, 話體驗本地文化, 其實知道遊客區貴,想去大學canteen午飯, 屋村商場購物.
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

伯爵府

bbc2018 發表於 19-1-31 10:24

記得去圖書館,真是好有特色,成間教堂咁,3年前不需預约。不知道現在要不 ...
美國大學除非特細的, 通常都靚, 因為地方大

珍珠宮

bbc2018 發表於 19-1-31 10:19
是嗎?我前年帶小朋友去哈佛大學,好出奇校園咁细, MIT更甚。可能是市中心。比起Cambridge, oxford , 華 ...

你只係去咗其中一間學院吧?
哈佛本部校園講緊2百多英畝,整個香港島才3X多呢。

子爵府

brindlewin 發表於 19-1-31 10:20
佢地人一多就壯大“本色”失控,三幾個時收斂好多。

呢班污染物最叻係香港搞事,去到外國通常會收斂。不過特色主義再起後,明顯地係世界各地到處亂吠既事件多咗。

子爵府

剛剛聖誔去厦門, 順便去厦門大學, 有中國最美大學之稱, 就是因為太多觀光客, 所以要72小時前網上預約, 限定人數, 上學日有規定時間才可進入 . 如果冇預約, 好多人去到食閉門羙. 門口排了長長的預約人龍等入去。香港可以學下, 不過要好多人力物力.

珍珠宮

88muimui 發表於 19-1-31 10:27
就算地大物博都可以出黎吸收下外面世界, 我覺得係旅行社問題多過旅遊的人, 問心自己跟團都係任人擺佈
...

同意,旅行社根本只著眼營利。

禁止訪問

男爵府

一定係呢位高尚港人教路或者直情係佢搞架啦。(唔通呢位高尚港人係新移民?)

【面斥不雅】港 Blogger 教人去日本大學食平飯被網民轟失禮
https://m.sina.com.hk/news/artic ... %a6%ae-9073139.html

伯爵府

maomaofafa 發表於 19-1-31 10:15
外國大學都會有團參觀, 可能要大學安排返既定時間先可畀人參觀, 同埋要預先登記, 免得過於擁擠
...

應該係咁, 就算係武漢大學, 櫻花期間外來都要登記申請先可進校

男爵府

哦, 原來香港人去得外國/大陸學校校園,大陸人就唔去得香港嘅大學校園,明白晒。

88muimui    發表於 19-1-31 10:48

公爵府

maomaofafa 發表於 19-1-31 09:58
Oxford 個canteen 咪Harry Potter 果個, https://www.experienceoxfordshire.org/oxford-harry-potter/.
...

個canteen 只係比參觀,平時唔係開放比遊客食飯架。

學生lunch hour 時,直頭唔比參觀。

公爵府

jonwu 發表於 19-1-31 10:37
哦, 原來香港人去得外國/大陸學校校園,大陸人就唔去得香港嘅大學校園,明白晒。 ...

唔係唔去得,但要自律唔好打搞人地囉。
去到靜靜地參觀,唔入得既地方唔格硬要入,冇人會話你。
如果香港人組團去參觀牛津劍橋嘈之巴閉我第一個反對囉。

珍珠宮

fuhk 發表於 19-1-31 10:14
西雅圖係嚮華盛頓洲的,所以有間華盛頓大學。

美國首都華盛頓係叫 :華盛頓哥倫比亞特區 (Washington, D ...

我2016年暑假去華盛頓大學,2017去首都華盛頓。最初都有混亂

用戶要求終止服務

牛年勳章

參觀大學好正常,無論自己去其他國家嘅大學,定係遊客參觀本地大學,不過唔好滋擾囉!唔好一大班人大聲講嘢,拖喼真係難以理解?

想深入 d 了解大學,參加大學嘅 open day 或導覽。
未經許可,請勿轉載

子爵府

siuying705 發表於 19-1-31 10:40
唔係唔去得,但要自律唔好打搞人地囉。
去到靜靜地參觀,唔入得既地方唔格硬要入,冇人會話你。
如果香港 ...
人貴乎自知。 扯東扯西幫自己不當行為狡辯只會令人厭惡。

我只見多數話個港媽教壞細路、擾民,乜有好多人撐個港媽咩?個港媽有呼天搶地話被網民歧視咩?

首頁
12345...6

尾頁

跳至