3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

經常將「屎尿屁」掛在嘴邊,覺得好好笑,打鬧都冇用,好言相勸,果下話知道唔講,但轉頭又講, 可以點搞?

珍珠宮

stupidcupid 發表於 19-1-31 14:56
經常將「屎尿屁」掛在嘴邊,覺得好好笑,打鬧都冇用,好言相勸,果下話知道唔講,但轉頭又講, 可以點搞? ...

屎尿屁係童年必經既樂趣 教佢搵志同道合既朋友仔慢慢討論,在其他場合唔好講

珍珠宮

哈哈,應該貪得意囉,不過同佢講,唔好成日掛嘴邊,好粗俗

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

係咪大人都經常咁講亞?

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章

經常將「屎尿屁」掛在嘴邊,覺得好好笑,打鬧都冇用,好言相勸,果下話知道唔講,但轉頭又講, 可以點搞? ...

有時佢講咗,大人有好大反應,小朋友覺得得意,就會成日講。
可以試吓當佢講時,大人唔好比任何反應,佢覺得唔好玩就可能會唔再講。
同時強調爸爸媽媽都唔鍾意小朋友講這些字,係好沒禮貌的,當然大人都唔好在小朋友面前講這些字啦。

珍珠宮

lovelycatcat 發表於 19-2-6 01:01
有時佢講咗,大人有好大反應,小朋友覺得得意,就會成日講。
可以試吓當佢講時,大人唔好比任何反應,佢覺 ...

對對對,最忌就係大人有反應或者笑,佢覺得得意,就越來越鍾意講

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

玩夠自然唔講。

我兩個仔有講,我地有笑,佢自然玩多d,有時我地笑完就提佢唔好成日講,或者出街唔好講,好彩佢地肯聽話。

男爵府

可能跟其他點小朋友學嘅

首頁

尾頁

跳至