懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

成日聽到啲人講,無錢唔好學人生BB..
有人就話,平有平養,無養唔大既小朋友
大家諗法如何?

草根家庭係咪無資格生小朋友?
P.S. 我覺得BK好似好多中產/有錢既JM......

最近諗野諗得有啲負面...好多野擔心

大宅

jamboo_ash 發表於 19-1-31 17:39
大家諗法如何?

平養都唔算大問題!
如果兩公婆都要返工,請極都請唔啱工人,
就要搵人手湊B,有d四大長老年紀大,
唔適合湊B。我朋友就好頭痕,
未生已經轉左一次工人,都覺得工人麻麻地,
可能再搞唔掂就要請保母,但堅貴,
所以呢吓真係冇錢唔得。
我反而覺得呢個問題大d!

如果平養,人手、時間,搞得掂,
唔難吖!以前既人咪又係咁湊大!

別墅

我都係窮養個仔...
當你有左小朋友,入左啲邪教谷
我冇申請綜援、冇公屋、冇樓、冇社工跟、唔係專業人士....

但都湊到個仔3歲...係網徵二手衫、bb車、咩帶...
一樣米養百樣人講個個永遠無敵,無謂聽人亂講。
佢地話:冇錢唔好生
我覺得可圈可點,理財做得好,唔洗賒,唔係借,唔需要人有我有。做好身教就可以!

洋房

教養確實比錢更重要
但當然有基本收入都好緊要
要有時間陪伴兒女
我諗都係咩野人都有 不要做太多比較

大宅

回覆樓主:

養唔係問題,湊先係最大問題

男爵府

大家諗法如何?

其實有人湊, 養一個窮養唔難, 最麻煩真係有無人湊咋

大宅

Fong0331 發表於 19-1-31 18:39
我都係窮養個仔...
當你有左小朋友,入左啲邪教谷
我冇申請綜援、冇公屋、冇樓、冇社工跟、唔係 ...

想問下jm係ftm嗎?定係做緊野?
我地都係租樓住...申請唔到公屋,又買唔起樓

其實我好想做ftm照顧bb...但係唔想老公太大壓力 (因老公收入不算太高,而且不穩定)
我暫時都無做野...一年半前辭左職在家做家庭主婦,做過下Part-time...有少少積蓄
但黎緊有埋bb真係好驚老公一個人會好辛苦.....(emoji)

大宅

chubama 發表於 19-1-31 17:52
平養都唔算大問題!
如果兩公婆都要返工,請極都請唔啱工人,
就要搵人手湊B,有d四大長老年紀大,

我其實想做ftm但真係好驚老公會大壓力!
老公非常好佢成日都叫我唔好擔心諗咁多
但係有時見老公做野咁辛苦又夜收工我做老婆都會心痛
所以我成日諗...無錢/唔係中產係咪真係唔應該生bb

大宅

cavy0511 發表於 19-1-31 18:47
其實有人湊, 養一個窮養唔難, 最麻煩真係有無人湊咋

好想自己湊,一黎唔想老人家咁辛苦幫手湊b
二黎真係唔想錯過佢成長既日子,過左就追唔返架啦,唔想第時阿仔唔痴我(emoji)

現實就係擔心經濟上唔容許

男爵府

jamboo_ash 發表於 19-1-31 18:57
好想自己湊,一黎唔想老人家咁辛苦幫手湊b
二黎真係唔想錯過佢成長既日子,過左就追唔返架啦,唔想第時阿 ...

真係唔係人人可以做ftm, ftm經濟壓力真係幾大架, 如果長老湊, 佢唔計較真係最平既選擇

水晶宮

jamboo_ash 發表於 19-1-31 18:51

我都喺FTM,兩個小朋友,租樓住。我又唔覺得有咩問題。大B而家讀學卷幼稚園。好多小朋友嘢都係用朋友二手或直頭買二手嘢。細B全人奶,唔使買奶粉奶樽。我自己諗法係生得出最好父/母自己湊(for 我自己係咁,其他媽咪 prefer 返工我完全理解,又或經濟唔容許咁當然無計)。

男爵府

我係FTM,屋企唔算有錢,但都想比bb最好,雖然二手嘢bb都用到,但我都係想盡量比新嘢佢用,所以開支都唔細。窮養唔係唔得,但都要自己接受到嗰種,所以,問下自己接受到邊種窮養,如果接受到,而自己又負擔得起,就可以生bb⋯
生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

別墅

jamboo_ash 發表於 19-1-31 18:51

個仔2歲開始我就返pt(night),ftm真係大家都好辛苦,加上頭1年bb最費神

不過捱過左就去另一個境界

其實做女人為頭家辛苦唔緊要,最緊要另一半要幫手助攻,如果隊友太豬真係變左湊2個小朋友,喊都唔知搵邊個呻

別墅

jamboo_ash 發表於 19-1-31 18:53
我其實想做ftm但真係好驚老公會大壓力!
老公非常好佢成日都叫我唔好擔心諗咁多
但係有時見老公做野咁辛苦 ...

如果你講嘅無錢係:冇儲備、入不敷支、三餐不繼咁,咁真係唔好生住,搞掂自己先...
但如果唔係中產:只係草得少錢、收支平衡、有儲備可以承受至少初生b頭3-4個月尿片錢

咁其實冇乜好驚,驚就驚2公婆可唔可以扶持未介夜奶個段時間嘅煎熬

大宅

大家諗法如何?

我覺得起碼要平日生活開支唔係有好大壓力先開始計劃生bb,對大人同小朋友平時因經濟壓力已產生既情緒都可以減少d

我自己小朋友頭兩年都有成日病
好彩佢一出世夠日子就幫佢買左住院保險,有時真係高燒起上黎,政府急症都要等五六七個鐘,我覺得慶幸有得再多個選擇幫佢揀到私家,呢個都選係幾重要既issue要考慮

比起錢,我覺得心智係咪ready去愛去犧牲其實更重要!我係見唔少好多覺得個小朋友出到黎,唔係自己所諗咁易教咁易湊同用左好多自己既時間同自由而放棄佢地。

共勉之

大宅

大家諗法如何?

我都要窮養兒子喔!來緊五月出世啦,老公得個二萬幾人工我要全職媽媽一個人處理家庭!只係住緊公屋啦,孕前我有返過幾年工作,人工低低地都存著30萬左右了。等到仔仔將來讀書我決定返半天都好!慢慢來唔憂慮太多了。

大宅

Cindy曾 發表於
我都要窮養兒子喔!來緊五月出世啦,老公得個二萬幾人工我要全職媽媽一個人處理家庭!只係住緊公屋啦,孕 ...

JM你同我好似呀! 我都係做左幾年野,又係儲左三十令萬Cash Flow. 宜家無做野
老公收入同你老公都差唔多,唯一唔同既係我地無公屋(emoji)租緊平樓住.....
我都好想做ftm! 我地要一齊努力

複式洋房

ChansBB 發表於 19-1-31 21:57
我覺得起碼要平日生活開支唔係有好大壓力先開始計劃生bb,對大人同小朋友平時因經濟壓力已產生既情緒都可 ...

絕對同意呢位媽媽既分析!有經濟能力當然係比較多選擇,冇咁大壓力!除非窮到3餐都成問題,戶口零積蓄就緊係咪鬼生啦!但「心智比金錢重要」先係重點啊!養大唔難,但如果父母心智未成熟去付出同裁培,就寄望小朋友大個左自然會乖會孝順會生性就真係天荒夜譚!

大宅

jamboo_ash 發表於 19-1-31 23:08
JM你同我好似呀! 我都係做左幾年野,又係儲左三十令萬Cash Flow. 宜家無做野
老公收入同你老公都差唔多, ...

我冇依冇靠,老公一個唔開心唔理我,我就咩都冇嘅人! 姥爺自閉症一個人在家待著,奶奶心在女家從來都沒有理我!一個月來睇我一二次咁大把!我老公仲要比錢佢,之前我返工都有比過一年家用佢!而家唔比啦!

大宅

Yiulama 發表於 19-1-31 23:15
絕對同意呢位媽媽既分析!有經濟能力當然係比較多選擇,冇咁大壓力!除非窮到3餐都成問題,戶口零積蓄就緊 ...

咁當然未去到零儲蓄..
如果零儲蓄,自己開飯都成問題
宜家會擔心社會風氣,個個兩歲未到又話要上Playgroup學乜學物,爭入名校,有啲香港資源仲要同大陸人搶添...真係怕自己俾唔到最好既野佢...

首頁

尾頁

跳至