婆媳關係

跳至
DEL  

首頁
12345...6

尾頁

大宅

回覆樓主

一滴湯都無。
玩野煲雜菜湯,比粉絲,同埋比鵝掌。我一樣都無要。
自此之後,我見親她都玩手機,無兩句。

大宅

冇...
坐月期間拎左d藥材過黎話探孫
但係
係發毛的何首烏 梅左的冬菇 變曬色的蟲草花
唔知出於何處的變形紅棗
真係多謝曬..............

大宅

嘉德莉澳 發表於 19-2-1 20:19

我未懷孕時,都冇買嘢同煲過湯俾佢地飲,所以當到我懷孕時 ...

又幾岩喎

男爵府

其實真係唔要好過要,佢整親咩我都驚一餐,成日亂咁煲野!叫過佢如果再唔好再落果樣野,佢又問點解唔得?以前我地邊有呢啲架!有次煮送佢落左酒,c6叫下次唔好落,佢繼續落!

其實我想問,新年佢一定煮齋架!懷孕中食唔食得架?

別墅

懷孕時-年初一煮過一餐,食血水白切雞+慈姑
產後頭三日-陪月未到,食咗六餐蒸肉餅+菜心+白飯
陪月放假-午餐煲咗一小煲魚湯,夜晚就call C6叫佢比返一百蚊魚錢
我好感激99咁照顧我架

大宅

沒,生完都沒,兩梳蕉

水晶宮

6299 比左$20000 我,同間中會煲花膠燕窩比我 (幾個星期一次,因為我唔係成日去佢屋企)。
不過我唔係好明,中國人傳統係99 要煲野比新抱嘛 ? 睇完bk 發覺點解好似個個都expect 99 會煲野比新抱,照顧新抱坐月 etc 既 ?! 我屋企完全無呢個概念因為我媽係無99 的。

子爵府

Nbs 發表於 19-2-2 23:24
6299 比左$20000 我,同間中會煲花膠燕窩比我 (幾個星期一次,因為我唔係成日去佢屋企)。
不過我唔係好明 ...

Bk d 心抱系呢方面好傳統

男爵府

做個靚太 發表於 19-2-2 09:35
我無通知99我有左,自然乜都無~
但如果我99知道左,仍然乜都無,我會覺得自己好好彩,唔駛唔岩食仲要欠99人 ...

我都係咁話,佢唔拎黎仲好,我唔明點解有JM恨6299 比野佢。
1. 未必岩自己
2. 成世欠佢個人情

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

佢有煲過湯 不過裝湯個壺裡面困哂黑邊, 我飲完想嘔 好彩腸胃頂得主, 真係多謝哂了

老公有同佢阿媽講 話個壺污糟 好似話煲左都咁講野, 我同老公講唔駛再煲俾我飲了 我寧願唔飲

大宅

dordorcat 發表於 19-2-3 04:31
佢有煲過湯 不過裝湯個壺裡面困哂黑邊, 我飲完想嘔 好彩腸胃頂得主, 真係多謝哂了

老公有同佢阿媽講 話 ...

我當年老爺一知道我有咗?就分付99每天買四两豬潤煮湯我飲?飲咗幾次真是怕怕,但是佢都係緊張我啫我明!

珍珠宮

王國教室勳章

我老爺奶奶唔係香港人,我有左就飛返香港住。未返前,我奶奶呢,話我無胃口,响餐廳叫左一盤雪糕俾我食,最少有六球佢話大肚食雪糕有益,佢大肚都係咁㗎

伯爵府

咩都冇呀,佢話咩都幫吾到

大宅

其實冇期望就唔會有失望。我生兩個6299乜都冇幫手,冇湯水。其實咁咪仲好,一陣唔啱口味又驚自己亂諗而唔開心。

生BB最緊要老公陪住關心已經夠,何必要求6299去關心呢。

大宅

我99 煮餸整度地獄
陀B 時返去食過一次, 老公都驚咗, 一直到生, 老公都唔使我再返去食

大宅

佢話想煲湯俾我,但從無實際行動過,仲叫我食西瓜。又問我坐月要食咩補品,即管開聲叫佢買,仲話坐月最緊要食得好,我話陪月有張list 俾我,俾佢睇完之後無再出聲

大宅

回覆樓主

我又唔覺得要奶奶煲湯會欠佢人情
我奶奶講到明係為左粒孫咋如果我唔係餵人奶佢彩我都儍
我食佢野一d都冇心虚

大宅

hkmcdmcd 發表於 19-2-1 00:41
我6299 乜都冇

產前99俾左封大利是我買補品, 產後大伯煲左薑醋給我。

首頁
12345...6

尾頁

跳至