自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ivycwl 發表於 19-2-1 21:08
大把,交比工人都好過交比長老 。我識有幾個都係比埋長老度過夜,星期六晚先回家,星期日又返長老度。
...

我朋友係,但長老好心機湊,工人唔一定好。而家小朋友升中可能返去同父母住

子爵府

hilaryashley 發表於 19-2-1 20:57
我個朋友一放工放假就約朋友,做自己野,唔多見佢留係屋企湊仔,100%依賴工人,佢bb一日幾餐食咩都唔知唔過 ...
所以我從來都覺得生小朋友係請資格既。。。。無錢,懶,無責任感真係唔好生,跟本害左個小朋友。。。。
識唔少父母,生完真係完全依賴長老同工人。。。。呢D父母真係好垃圾。。

伯爵府

Eddyvivi 發表於 19-2-2 00:45
如果生仔要考牌,我相信實.....

好多人都係生左出來先發覺原來湊仔係咁辛苦

我明白好多父母係為左生計冇辦法先放小朋友比長老、但同時有部分父母、係自己唔想辛苦、明明可以自己湊小朋友過夜、明明放假可以陪小朋友、都寧願塞小朋友比長老。

有時因為長老湊開、呢啲父母低估左湊小朋友的辛勞、轉頭又話整多件、之後有乜意外長老照顧唔到小朋友、自己接返小朋友先發覺自己冇咁多耐性就慘。

珍珠宮

我個朋友一放工放假就約朋友,做自己野,唔多見佢留係屋企湊仔,100%依賴工人,佢bb一日幾餐食咩都唔知唔過 ...

自問做唔出⋯⋯⋯
見朋友個case系,佢好後生生,我諗廿幾歲啦,佢有請工人姐姐又有長老幫手,一起住⋯⋯個時f成日share同小朋友既相,到而家應該小朋友都中學,就見佢一個星期梗有4-5日同朋友出街食飯,同一年有成n次同朋友旅行⋯⋯⋯
有時見佢share啲相,就想問,唔駛陪下屋企同仔女⋯⋯

跟住就諗,我幾時先可以好似佢咁⋯⋯

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主:

有。
親人個老婆,同老爺奶奶住,BB出世就跟住爺爺嫲嫲訓,媽媽只會同B影相,唔會餵奶沖涼玩。
媽媽同爸爸放工就去街,兩個約朋友一年去幾次旅行,乜都唔理,佢哋話小朋友好麻煩
都有朋友係俾工人加老人家湊小朋友,未同小朋友訓過一晚,去街都帶工人。

大宅

培養係辛苦,但同小朋友關係一定吾差,當小朋友做父母時,一定記得有過親子時候!生左冇湊嘅家長,總有原因,可能經濟問題,可能根本順應長老原因,咩原因都好,每個父母都想比最好嘅小朋友!

男爵府

OforOsaka 發表於 19-2-2 00:56
好多人都係生左出來先發覺原來湊仔係咁辛苦

我明白好多父母係為左生計冇辦法先放小朋友比長老、但 ...

無錯,好多人生左出黎先發覺係咁辛苦,
我識幾個做醫生/老師,坐月已經湊到抑鬱,
一坐完月已經仆返出去返工,
全程比晒工人+長老湊,
佢地話自從生左bb先發覺自己係咁熱愛工作,
一返番工就無晒抑鬱,
我唔覺得佢地不負責任呀
只可以講唔係一日痴住24個鐘先叫錫小朋友既

珍珠宮

我身邊的在職媽媽朋友都係咁,d仔女搵工人唔搵呀媽,佢哋覺得好欣慰,請到個好姐姐令子女唔會煩住佢......
同埋發覺呢類媽媽鍾意生兩個或以上,因為想佢地兄弟姊妹自己玩唔洗佢陪玩

子爵府

我以前細個,爸爸媽媽都係假日父母,星期六日就從婆婆屋企接我返去,住兩日就送返婆婆到,我好記得當時好羨慕其他同學仔有爸爸媽媽接放學,每日放學都可以同媽咪講今日學校嘅事,而我得星期六日先見到爸爸媽媽,都試過好唔開心。

男爵府

我朋友單親,仔仔基本上係工人湊多

大宅

完全唔理解d父母 生完可以當無生過 我20歲生 我個仔係我心頭肉 出去翻part time都好掛住佢 四大長老得閒叫我比個仔佢地湊幾日我都唔比 除非病左或者有要事唔帶得小朋友先塭人幫手

珍珠宮

maggie196 發表於 19-2-2 01:25
我以前細個,爸爸媽媽都係假日父母,星期六日就從婆婆屋企接我返去,住兩日就送返婆婆到,我好記得當時好羨 ...

我諗起我小朋友d同學仔。
我一直都陪個女返學放學,好多野傾,我覺得可以增進感情。
但喺上年P.4時佢見8成同學仔都開始自己返學放學,佢有講過都想好似人地咁自行,但我覺得未係時候,因為唔近,要搭車.....佢有少少唔開心。
直到有一日,佢哋喺學校傾開計,本身自行的同學仔講起點解會自行返放學,大家都話媽咪唔送,話佢地大啦叫佢地自己行返學,之後個個都話羨慕我女.....嗰刻我女先知咩叫’你睇人好,人睇你好’
自此,佢冇再希望自行返學

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

唔陪BB玩就過份左D。
煮食餵飯太花時間我都會外判比工人,自己去休息。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

回覆樓主:

有,仲分開住

珍珠宮

ivycwl 發表於 19-2-1 21:08
大把,交比工人都好過交比長老 。我識有幾個都係比埋長老度過夜,星期六晚先回家,星期日又返長老度。
...

10年前已識幾個是在婆婆處過夜,3歲時才接返。理由不想請工人. 湊B 辛苦。不是沒有錢的。
我想現在更加普遍。

公爵府

好媽媽勳章

一定有

珍珠宮

回覆樓主:

我雖然未至於100%吾湊,但姐姐做到照顧嗰part,我就會放手吾理,只理功課同湊星期日。以前姐姐買餸,只知大約姐姐會煮乜俾亞仔食;以家我買餸,由我決定每日食乜。

男爵府

別墅

朋友細妹

有不良嘗好同男朋友,一直都有社工跟進,佢話自己精神病,又可以快d上樓,

生咗bb,俾人地社會福利處轉介個d義工家庭照顧,

呀妹媽媽早晚接送小朋友去義工家庭

細妹從來無現話湊bb

伯爵府

一個朋友個女9歲,佢老豆成日玩電單車去飛車,理自己架車多過理個女。
朋友就成日做freelance,泰國做代購,成日去旅行或上大陸玩,見朋友多過見個女。
入迪工尼玩,夠膽死只買個女同個姨娚女嘅票,由佢地2個入場玩,佢自己就去見朋友去約會。
男嘅就同外母住,乜都俾晒外母理,最慘係個姨娚又係阿媽理。
我心諗,點解夜晚朋友仲可以喺深圳、仲可以喺街度同朋友食飯唱k?

芭芭拉

首頁
12345...8

尾頁

跳至