自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

YKU_123 發表於 19-2-2 14:43
好奇問,啲仔女長大會唔會錫父母?

會好疏離
我父母就係咁,掛住返工,比唔同既親戚湊。細個係覺得姨媽親過親媽。父母只會過問學業,其他一概不理。我有事不會同我媽講 eg 做手術、或家中大事,關系非常疏離,但有準時比家用。我都慣左有野自己處理、唔想求人。但其實內心好寂莫,覺我好難同人交心、無安全感。

所以生左小朋友,佢由細到大都係一放工就落手落腳做哂小朋友既野。聽到佢日日同我講好掛住我、好愛我、好唔想我返工,我覺得係苦盡甘來。

伯爵府

tester5 發表於 19-2-2 14:46
好同意你一點,「點解一定你啱人地就唔啱?」
每個父母都有自己考慮,每個家都唔一樣,大家只好好經營自己 ...

我覺得種瓜得瓜種豆得豆,父母點樣對子女,子女咪點對父母。

珍珠宮

yurijm 發表於 19-2-1 21:13

相熟親戚係雙職父母
生兩個仔女,放學就去補習社做功課

長老同你朋友住好遠?

珍珠宮

ChloePP 發表於 19-2-2 09:54
吓。。有沒搞錯?!以為佢地沒錢先至要咁做,但諗得送去英國讀書即係經濟鬆動啦,咁真係沒藉口唔自己犧牲 ...

其實好難講
家家戶戶湊仔方法不同
以我理解,佢地雖然係冇落手落腳湊
但仔女同佢地關係好好㗎
完全唔係疏離
所以我又覺得唔可以一概而論,話佢地係奇怪父母
只係知內情既人,好似我咁
聽到會嚇一跳囉

珍珠宮

sanjoe 發表於 19-2-2 15:28
長老同你朋友住好遠?

同區㗎
但真係好似有jm講
家家戶戶凑仔方法不同
我親戚同仔女關係好好
一啲都冇疏離㗎
係我呢啲知內情既塘邊鶴覺得好奇妙
所以分享下

翡翠宮

tester5 發表於 19-2-2 14:46
好同意你一點,「點解一定你啱人地就唔啱?」
每個父母都有自己考慮,每個家都唔一樣,大家只好好經營自己 ...

父母子女既關係
有時好似夫婦咁
一言難盡
各自盡自己既力行自己既路就是
旁人對我既comments 我從來無comment

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

SabrinaR 發表於 19-2-2 15:28
我覺得種瓜得瓜種豆得豆,父母點樣對子女,子女咪點對父母。
我又覺得唔關事,子女對父母唔係睇父母點對子女,係睇子女重唔重情。呢個係天生,未必關後天事。

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 19-2-1 21:40
有依類人,不過不是朋友,係舊同學,同是小學同學

男同學就懶搵工索性做全職爸爸,聽聞做得最長果份工只係做左 ...

咩人嚟㗎! 兩公婆唔做嘢,仲要生,佢屋企人前世欠咗佢哋

男爵府

回覆樓主

wcpcelia    發表於 19-2-2 19:11

珍珠宮

Vinccy 發表於 19-2-2 10:06
我細佬兩公婆生完湊左三個月就掉比我媽,大時大節才見一面,就係因為覺得輕鬆所以又生第二個囉,生完又掉比 ...

大時大節先見仔女,香港咁細,唔係啩,張來仔女唔理父母係有原因㗎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Freesia_cat 發表於 19-2-2 10:19
我有個朋友,佢哥哥兩公婆生左兩個小朋友。但聽佢講,佢嘅兩個姪由出生開始就跟爺爺嫲嫲一齊住,哥哥兩公婆 ...

其實我做文職都攰,我老公就彈性d, 唔忙既都ok,放工真係日日接返屋企餵餐奶就氹訓,仲有一大堆家務要做,我有好多次攰到收完衫放響床,摺都未摺就訓⋯⋯

文職都咁,我想像唔到做d前線服務飲食,全日勞動企成日既仲點放工日日接湊做家務。

有時唔係親身體驗唔知唔明人地點。我點辛苦都唔會響fb呻半句,人地可能都會以為我係假日父母打卡呃like. 我自己好憎d人扮可憐搏同情, 自己fb只會多數post我同老公拍拖旅行相,仔女相我好少放,唔想放太多小朋友相俾人睇,唔想拎小朋友黎呃like

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

mini1204 發表於 19-2-2 10:18
各種各類既父母都有
點解一定要你啱人地既就唔啱?
我老友既媽媽係學者出身

Ftm 又要歌頌自己365天日日24小時年中無休湊大小朋友啦

水晶宮

有呀主力公公婆婆加工人湊
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

luckybaby2011 發表於 19-2-1 21:00
有、不過係交俾婆婆公公、仲生左兩個

係,仲要唔湊返自己屋企,365日都係婆婆家

水晶宮

黃二少奶 發表於 19-2-2 16:24
係,仲要唔湊返自己屋企,365日都係婆婆家

Yes
所以同住未嫁姨媽媽媽聲

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我都有朋友係甘, 交比親人
有時真係唔知佢生黎做咩

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

littlefunpig 發表於 19-2-2 16:17
其實我做文職都攰,我老公就彈性d, 唔忙既都ok,放工真係日日接返屋企餵餐奶就氹訓,仲有一大堆家務要做, ...

我明白每個人有不同情況,不過通常父母就算平日唔接小朋友返家住,通常weekend或放假都會接返屋企。好少好似佢地咁完全唔接,而且連小朋友升學都唔理嘅真係比較少。

當然一家唔知一家事,佢地大家都喜歡呢個安排就可以。我只係見樓主題目突然諗起呢個case而已。

水晶宮

tester5 發表於 19-2-2 15:57
我又覺得唔關事,子女對父母唔係睇父母點對子女,係睇子女重唔重情。呢個係天生,未必關後天事。
...

咁又真架、一個緣字

侯爵府

2024年龍年勳章

Angel_Rose 發表於 19-2-1 21:40
有依類人,不過不是朋友,係舊同學,同是小學同學

男同學就懶搵工索性做全職爸爸,聽聞做得最長果份工只係做左 ...

第1個 case家姐又肯比錢既
第2個case父母又肯比
所以而家話, 生左仔女, 佢地未必養到自己, 仲要倒貼錢同力

侯爵府

2024年龍年勳章

Angel_Rose 發表於 19-2-1 23:45
同意,難嫁到爆,除左貼舅仔仲可能要養埋女家父母

大姐本來儲左舊錢結婚,但父母扭佢幫下細佬啦,之後舊錢就比 ...

我係家姐, 彩佢都傻, 甘既父母, 反面咪反面囉

首頁

尾頁

跳至