自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

跌了一點。應還會再跌

大宅

白羊花花 發表於 19-2-2 07:52
係有跌過呀,不過最近好似跌停左

我睇成交咋,最近果d未update...

大宅

回覆樓主:

早兩三個月跌咗10-15%, 但最近情況好轉咗

珍珠宮

回覆樓主:

挨年近晚,用家買家個個想前收好爐過年,好似焗住旺場,快手搞掂冇心議價,平穩增量一向多。

珍珠宮

白羊花花 發表於 19-2-2 07:55
同業拆息前排好高,但而家回番落1.01%,而且有P cap住,H點升都好,只要P無加,供樓都係2.375%,不受H影響 ...

P=2.375都已經加左啦,之前2.15咋,而且之前H低,H+1.?都可能只交1.7左右,以家就算cap P都要2.375,以借2百萬計,每個月都供多左幾百

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Herobear 發表於 19-2-1 23:55
之前話跌,但我又唔覺得有平盤
最多係keep住冇升
個價都硬

平左好多。 我個區附近有啲成交價已經去返兩三年前。

子爵府

Fishqqma 發表於 19-2-2 12:34
平左好多。 我個區附近有啲成交價已經去返兩三年前。

借問聲邊區

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

白羊花花 發表於 19-2-1 21:11
睇新聞少左劈價新聞,樓價/樓市係咪跌定左啦?

變幻莫測

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

二世龜 發表於 19-2-2 12:56
借問聲邊區

深井

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

appledai 發表於 19-2-2 00:10
我今天還看28house和591,看現在是否平些,好像平了小小,有的還是一樣。

我還記得你,因為之前爬想生BB ...

平左嗰啲入去問係咪真係有得睇先?通常都會sell 人高出筆值既

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

~小肥豬~ 發表於 19-2-1 21:18
多左人入定貨等新年後小陽春啦
呢的人士..............非比尋常

彩鑽殿

Herobear 發表於 19-2-1 23:55
之前話跌,但我又唔覺得有平盤
最多係keep住冇升
個價都硬

租盤唔覺平左,今朝c6 睇劏房話都要6800

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

白羊花花 發表於 19-2-1 21:11
睇新聞少左劈價新聞,樓價/樓市係咪跌定左啦?
有需要能力可以咪要入市

珍珠宮

剛出去買野, 見街招回復18年3月價位.
通常街招的價都開低引客. 即是升返.

侯爵府

kavenzou 發表於 19-2-2 03:50
但同業拆息一路升,H按供樓成本一早已經增加左

你的消息outdated了、 HIBOR 已經跌回1.0x%

所以H按已經平過P按了, 如果今年美國不加息、 我估用H按會抵d

公爵府

親子王國15週年勳章

業主硬净就唔跌,好多業主只掃貨,唔散貨

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

係呀,跌左
我朋友白居2,即刻買左買野
依家唔見有果個價

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

係啦,早個星期睇電視話有一成變咗負資產,有冇咁多呀。

侯爵府

ChloeMa 發表於 19-2-2 14:53

唔係一成業主成為負資產, 而是只付一成樓價的人成為資產, 例如銀行職員享用銀行內部優惠、 使用呼吸plan的人

至於一般市民 ,因為有壓力測試 , 最少付二、 三成首期等規定, 不會成為負資產

別墅

ChloeMa 發表於 19-2-2 14:53

之前天水圍嗰d升得太離譜,跌亦跌得金,回下就好易變負資產。

首頁

尾頁

跳至