3歲或以上

跳至

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

話說,阿女(3歲)成日都好多手
搭lift又周圍摸
帶佢去買衫 又會摸衫
去百貨公司又會呢樣玩具掂下果樣掂下

咁今日行超市
好迫好多貨
叫住佢吾好再一路行一路摸
點知佢隻手都冇停

我忍吾住好大聲爆左一句「再摸就要打手仔」
點知佢特登特登再摸
因為講左「打手仔」局住要打
叫佢伸隻手出黎,我就正常力咁打左佢一下
根住我地冇繼續行,夾佢走
佢一路喊一路講對吾住媽媽

我好傷心呀
第一次打佢
全日loop住今日打佢之後,佢喊到好慘既樣

真係好想做到「先情後理」
同埋 「不打的原則」

大宅

打得岩喎⋯⋯佢挑戰你,你一定要有反應,吾係㗎話,之後佢就食住你,就仲難教。吾通下次摸到熱呀、危險既野,痛左,整親左,先至教咩⋯⋯好好同佢解釋一次點解你要咁做未得囉

別墅

椰子油 發表於 19-2-2 09:37
打得岩喎⋯⋯佢挑戰你,你一定要有反應,吾係㗎話,之後佢就食住你,就仲難教。吾通下次摸到熱呀、危險既野 ...

聽你咁講完,個心先舒服d。

因為老師成日強調 教小朋友 慢慢黎,耐性,「先情後理」,同埋 千祈吾可以 打, 用打去處理問題 小朋友會 學左 用暴力解決問題。

希望以後吾駛再打啦

男爵府

你女識講對唔住,我覺得已經好乖拉

大宅

「先情後理」要視乎情況囉,涉及危險的事情一定要揸緊,其他既就冇咩所謂

珍珠宮

2019新春慶豚圓

椰子油 發表於 19-2-2 18:15
「先情後理」要視乎情況囉,涉及危險的事情一定要揸緊,其他既就冇咩所謂
...

對亞,我覺得必要時都要嚴格D

男爵府

2019勳章

回覆樓主:

小朋友好奇愛探索係好事,點解要阻止?仲要打手? 商場既商品人人摸得,為何大人掂得而佢唔摸得?為何小朋友就唔摸得?

我囡從小都係超級好奇寶寶手多多,喺冇危險性同唔影響人既情況下,我係陪伴在側同佢一齊摸一齊搞的,順道教埋佢唔可以整亂人地啲野。而佢好清楚咩野唔可以亂搞(如爐火/刀/風扇葉/寫明"請勿觸摸"等等)。家長應該要明白好奇手多並唔等於曳。我囡極度好奇,但在家內外都係人人讚乖的。

我囡5歲多,我從沒打過佢一下。大聲責罵也極少,最多既係講道理。佢3歲時在我換燈泡時把燈泡敲落地下,就是好奇想知會發生咩事(我有提過會打爛好易整親,所以不能掂)。當佢見到燈泡碎裂時呆在當場唔識郁,我只是冷靜地清理現場,完全沒有責罵,只是再跟她解釋一次道理。此次之後,佢唔使人提都唔會再亂掂燈泡/杯碗碟這類易碎品。漸漸長大後使用易碎品時更是小心翼翼。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

佢識得講對唔住真係好叻叻喇,但係我都覺得打得冇錯,你返屋企都要同佢分析下,叫佢睇日唔唔可以咁做啦

別墅

scgift 發表於 19-2-3 01:41
小朋友好奇愛探索係好事,點解要阻止?仲要打手? 商場既商品人人摸得,為何大人掂得而佢唔摸得?為何小朋友就 ...

我都明白呀, 我應承左阿女, 以後媽媽都吾打佢,但媽媽既說話要聽。 然後我女仲食住上,佢話 仲有吾好大大聲鬧我。 我話好,但你要聽話。

別墅

我要做媽媽 發表於 19-2-3 16:57
佢識得講對唔住真係好叻叻喇,但係我都覺得打得冇錯,你返屋企都要同佢分析下,叫佢睇日唔唔可以咁做啦
...

有呀, 即晚都有再解釋一次。

第2朝訓醒, 阿女仲好 慚愧 同我 道歉多一次, 話以後吾係鋪頭亂摸野 。 (冇諗過一訓醒仲記得!)

跟住呢2日照出街啦, 企定定,再望住我 「媽媽,你睇,我冇亂摸野wor,你吾好再鬧我!」

明明已經冇鬧。 睇怕呢個記憶好深刻。

大宅

台灣小松 發表於 19-2-2 01:54
搭lift又周圍摸
帶佢去買衫 又會摸衫

如果想小朋友聪明D,專注力強D。反而應該鼔勵小朋友摸多D。摸完清潔雙手就得。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

台灣小松 發表於 19-2-3 18:31
有呀, 即晚都有再解釋一次。

第2朝訓醒, 阿女仲好 慚愧 同我 道歉多一次, 話以後吾係鋪頭亂摸野 。 ( ...

可能第一次俾打,所以印象深刻D,你咪諗太多啦,你女女真係好懂事亞

男爵府

2019新春慶豚圓

搭lift又周圍摸
帶佢去買衫 又會摸衫

正常力打手仔ok的,3歲前小朋友有時係需要肉體痛黎記住規矩,不過3歲後就要盡量用講道理。老實講,我都有試過鬧個女,打手仔都有試過,我女一樣3歲,鬧一次唔聽、兩次唔聽、第三次就要打手仔。

男爵府

2019新春慶豚圓

搭lift又周圍摸
帶佢去買衫 又會摸衫

又唔係使用暴力,呢點小懲罰係要嘅,不過時候要同佢講翻點解,同安慰佢

大宅

小小體罰係應該 唯有細細力打

別墅

2019勳章

有機會係感統問題 對感觀好敏感 如果係感統影响日常生活 可以搵職業治療處理 不用太過激烈去打佢

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊