意見反饋
義工

3歲或以上 今日: 2|主題: 6026

今日自己偷偷落淚

別墅

國民生產總值:947

2019新春慶豚圓 2019勳章

話說,阿女(3歲)成日都好多手
搭lift又周圍摸
帶佢去買衫 又會摸衫
去百貨公司又會呢樣玩具掂下果樣掂下

咁今日行超市
好迫好多貨
叫住佢吾好再一路行一路摸
點知佢隻手都冇停

我忍吾住好大聲爆左一句「再摸就要打手仔」
點知佢特登特登再摸
因為講左「打手仔」局住要打
叫佢伸隻手出黎,我就正常力咁打左佢一下
根住我地冇繼續行,夾佢走
佢一路喊一路講對吾住媽媽

我好傷心呀
第一次打佢
全日loop住今日打佢之後,佢喊到好慘既樣

真係好想做到「先情後理」
同埋 「不打的原則」

王國熱話
親子王國測試版網頁意見反映集中帖
BK 版面
BK 話題傾唔完 攞埋勳章慶豚圓
轉左測試版之後,我完全睇唔到第二頁

大宅

國民生產總值:2044

打得岩喎⋯⋯佢挑戰你,你一定要有反應,吾係㗎話,之後佢就食住你,就仲難教。吾通下次摸到熱呀、危險既野,痛左,整親左,先至教咩⋯⋯好好同佢解釋一次點解你要咁做未得囉

別墅

椰子油 發表於 19-2-2 09:37
打得岩喎⋯⋯佢挑戰你,你一定要有反應,吾係㗎話,之後佢就食住你,就仲難教。吾通下次摸到熱呀、危險既野 ...

聽你咁講完,個心先舒服d。

因為老師成日強調 教小朋友 慢慢黎,耐性,「先情後理」,同埋 千祈吾可以 打, 用打去處理問題 小朋友會 學左 用暴力解決問題。

希望以後吾駛再打啦

男爵府

國民生產總值:5008

你女識講對唔住,我覺得已經好乖拉

大宅

國民生產總值:2044

「先情後理」要視乎情況囉,涉及危險的事情一定要揸緊,其他既就冇咩所謂

珍珠宮

國民生產總值:43379

2019新春慶豚圓

椰子油 發表於 19-2-2 18:15
「先情後理」要視乎情況囉,涉及危險的事情一定要揸緊,其他既就冇咩所謂
...

對亞,我覺得必要時都要嚴格D

男爵府

國民生產總值:6591

2019勳章

回覆樓主:

小朋友好奇愛探索係好事,點解要阻止?仲要打手? 商場既商品人人摸得,為何大人掂得而佢唔摸得?為何小朋友就唔摸得?

我囡從小都係超級好奇寶寶手多多,喺冇危險性同唔影響人既情況下,我係陪伴在側同佢一齊摸一齊搞的,順道教埋佢唔可以整亂人地啲野。而佢好清楚咩野唔可以亂搞(如爐火/刀/風扇葉/寫明"請勿觸摸"等等)。家長應該要明白好奇手多並唔等於曳。我囡極度好奇,但在家內外都係人人讚乖的。

我囡5歲多,我從沒打過佢一下。大聲責罵也極少,最多既係講道理。佢3歲時在我換燈泡時把燈泡敲落地下,就是好奇想知會發生咩事(我有提過會打爛好易整親,所以不能掂)。當佢見到燈泡碎裂時呆在當場唔識郁,我只是冷靜地清理現場,完全沒有責罵,只是再跟她解釋一次道理。此次之後,佢唔使人提都唔會再亂掂燈泡/杯碗碟這類易碎品。漸漸長大後使用易碎品時更是小心翼翼。

珍珠宮

國民生產總值:45020

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

佢識得講對唔住真係好叻叻喇,但係我都覺得打得冇錯,你返屋企都要同佢分析下,叫佢睇日唔唔可以咁做啦

別墅

scgift 發表於 19-2-3 01:41
小朋友好奇愛探索係好事,點解要阻止?仲要打手? 商場既商品人人摸得,為何大人掂得而佢唔摸得?為何小朋友就 ...

我都明白呀, 我應承左阿女, 以後媽媽都吾打佢,但媽媽既說話要聽。 然後我女仲食住上,佢話 仲有吾好大大聲鬧我。 我話好,但你要聽話。

別墅

我要做媽媽 發表於 19-2-3 16:57
佢識得講對唔住真係好叻叻喇,但係我都覺得打得冇錯,你返屋企都要同佢分析下,叫佢睇日唔唔可以咁做啦
...

有呀, 即晚都有再解釋一次。

第2朝訓醒, 阿女仲好 慚愧 同我 道歉多一次, 話以後吾係鋪頭亂摸野 。 (冇諗過一訓醒仲記得!)

跟住呢2日照出街啦, 企定定,再望住我 「媽媽,你睇,我冇亂摸野wor,你吾好再鬧我!」

明明已經冇鬧。 睇怕呢個記憶好深刻。

大宅

國民生產總值:2296

台灣小松 發表於 19-2-2 01:54
搭lift又周圍摸
帶佢去買衫 又會摸衫

如果想小朋友聪明D,專注力強D。反而應該鼔勵小朋友摸多D。摸完清潔雙手就得。

珍珠宮

國民生產總值:45020

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

台灣小松 發表於 19-2-3 18:31
有呀, 即晚都有再解釋一次。

第2朝訓醒, 阿女仲好 慚愧 同我 道歉多一次, 話以後吾係鋪頭亂摸野 。 ( ...

可能第一次俾打,所以印象深刻D,你咪諗太多啦,你女女真係好懂事亞

男爵府

國民生產總值:8010

2019新春慶豚圓

搭lift又周圍摸
帶佢去買衫 又會摸衫

正常力打手仔ok的,3歲前小朋友有時係需要肉體痛黎記住規矩,不過3歲後就要盡量用講道理。老實講,我都有試過鬧個女,打手仔都有試過,我女一樣3歲,鬧一次唔聽、兩次唔聽、第三次就要打手仔。

男爵府

國民生產總值:8723

2019新春慶豚圓

搭lift又周圍摸
帶佢去買衫 又會摸衫

又唔係使用暴力,呢點小懲罰係要嘅,不過時候要同佢講翻點解,同安慰佢

大宅

國民生產總值:2608

小小體罰係應該 唯有細細力打

別墅

國民生產總值:857

2019勳章

有機會係感統問題 對感觀好敏感 如果係感統影响日常生活 可以搵職業治療處理 不用太過激烈去打佢

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.