懷孕前後

跳至

洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

如題

今年21歲,bb 12+1,第一胎
糾結到晚晚訓唔著,開刀又驚復原慢同好傷子宮,順產又驚剪完會鬆弛同埋個陣大小便會好痛,有冇過來人比啲意見

大宅

cting0816 發表於 19-2-2 02:15
如題

你還很年輕啊...唔驚得咁多, 如果順產的話, 要睇當時情況, 如Bb 頭有無過大, 會陰彈性夠唔夠, 同埋到時你識唔識用力生, 如果見到你生唔出, 就會幫你剪一剪幫下你生,過後當然會痛, 係頭個星期去大便會痛, 之後慢慢就無咩了, 最重要做好會陰淸潔傷口. 可以放心, 政府醫院助產護士手勢都好好的.
你可以係入院時, 同護士講作唔想剪會陰, 佢哋會盡力而為.

洋房

Readymami 發表於 19-2-2 04:18
你還很年輕啊...唔驚得咁多, 如果順產的話, 要睇當時情況, 如Bb 頭有無過大, 會陰彈性夠唔夠, 同埋到時你 ...

多謝你講咁多
因為我真係好驚下體有傷口,因為試過唔小心刮損去小便個陣簡直痛到打冷震,所以我知順產完一定比呢個情況更嚴重,所以一直好糾結

別墅

如題

其實順產完,開頭幾日下面會痛,但醫院有專門嘅墊比你坐,可以緩和你嘅痛啊,而且其實一個星期左右差不多可以好翻五痛啦,所以五洗擔心!寧願剪開會陰,好過會陰自己被撕裂啊!仲痛啊傻妹!但會不會鬆弛,暫時未可以答到你,我都係arm生完

別墅

回覆樓主:

生完做返d收陰運動就唔會鬆..樓上jm講得好岩..唔剪仲驚呀..爆開仲恐怖過剪呀..爆,多數向patpat方向爆..剪係打橫剪..

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

其實佢地剪好過唔剪,聽過無剪既媽媽爆哂傷口,仲慘呀!
你咁後生坐好月就好快恢復!
我個陣生完一個禮拜左右就唔痛了!

大宅

我兩胎都無剪, 大b個時就爆多少少, 因為頭太大, 細b時就爆少少, 不過生完之後唔會覺得好痛, 都係頭一個星期痛,之後就無事了. 當你經歷過生仔陣痛, 其他嘅痛都係小兒科. 如果你真係好怕痛, 可以考慮開刀嘅, 不過順產對Bb and 產婦就係最好的.

複式洋房

hohoyin731 發表於 19-2-2 09:59
生完做返d收陰運動就唔會鬆..樓上jm講得好岩..唔剪仲驚呀..爆開仲恐怖過剪呀..爆,多數向patpat方向爆..剪係 ...

剪唔係打直剪架咩

大宅

2019新春慶豚圓

如題

剪定唔剪睇情況需要嫁,我自己係公立生,助產士話唔剪都得,最後無剪無爆無聯針
我生完頭2日下體有d腫痛,好似踩完單車個種痛,之後就健步如飛
我有2個朋友生8磅大b都唔洗剪,聯2針

複式洋房

樓主唔洗擔心呀,
剪果陣同埋連針時會打麻醉,
剪後等待復原果個零禮拜也不會很痛苦,
對比陣痛果種痛和湊初生 bb 的辛苦,
剪會陰根本不算什麼~

產後大便時慢慢來唔好夾硬谷,
其實對傷口影响不大。

大宅

回覆樓主:

剪好過唔剪,唔剪夾硬生會造成撕裂架!唔夠位生就要剪架喇,到你陣痛緊果時,剪果一兩下你係唔會覺得痛

複式洋房

如題

剪都唔係最痛。縫針痛過剪果下(emoji)

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

係睇情況㗎,唔係每個媽媽都需要剪

洋房

多謝你地分享咁多俾我,其實呢啲問題係我對生BB嘅恐懼而產生出嚟

大宅

2019勳章

我兩胎都順產 兩胎都無剪 產後大小便亦都無痛

洋房

chaxxcha 發表於 19-2-3 07:59
我兩胎都順產 兩胎都無剪 產後大小便亦都無痛

bb出世個陣幾磅吖?

男爵府

2019新春慶豚圓

如題

我第一胎無剪, 只要夠位出就唔會剪, 但唔夠位就一定要剪, 因為bb會出唔到黎, 如果夾硬生會爆得好勁, 所以醫護人員都會睇情況剪既

別墅

2019新春慶豚圓

我順產無剪,不過爆左少少要縫針,但傷口細所以之後都唔覺有痛

大宅

2019勳章

cting0816 發表於 19-2-4 05:50
bb出世個陣幾磅吖?

大個個6.5lb 細個個7.7lb

大宅

MinMinDes 發表於 19-2-2 13:46
樓主唔洗擔心呀,
剪果陣同埋連針時會打麻醉,
剪後等待復原果個零禮拜也不會很痛苦,

同意呀。剪果陣時完全吾覺,因為陣痛果種痛仲痛。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊