0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

一日8泵,月底做姊妹,同左朋友講要定時泵奶,到時拎住冰袋餵奶巾走 做有咩要注意?
帶nude bra可加 nursing pad嗎?

別墅

bonbon18 發表於 19-2-2 06:43
一日8泵,月底做姊妹,同左朋友講要定時泵奶,到時拎住冰袋餵奶巾走 做有咩要注意?
帶nude bra可加 nursing ...

反而驚冇位泵就真
因為要四處走,又話影相又乜乜物物
同埋戴/除nude bra都煩⋯

男爵府

每次泵奶都要除unde bra,好大可能黏貼幾次後無痴力
預計早8點~晚11點會做姊妹,成15hr係街外,你要泵幾多次,要帶足咁多個奶樽同喇叭,同埋奶泵機夠電用咁多次,洗唔洗中途差電
你個冰袋幾大個,放到咁多個儲奶樽?定泵完放奶袋?
我以前一日5泵已經覺得好麻煩,出街有時會推遲d泵,或者miss一泵,不過谷奶好漲痛
我覺得用unde bra無咩可能加到乳墊,用無肩帶胸圍就得
姊妹裙係每次泵奶都要成條除晒,咁即係一定要係獨立房泵,係車都泵唔到,以我經驗可能中午食晏可能偷到時間泵1次,但邊度泵係問題,證婚前大約4~5點有空閒可以泵1次,到8點9點要影相要準備開席要敬酒好忙

複式洋房

之前有朋友生完做姐妹無時間泵奶,唯有係食飯時間去廁所揸少少走,因佢話太痛啦

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

nude bra 應該比較難加乳墊,可能會唔黏

珍珠宮

KhloeNg 發表於 19-2-2 11:09
之前有朋友生完做姐妹無時間泵奶,唯有係食飯時間去廁所揸少少走,因佢話太痛啦
...

係亞,搵個時間去泵,如果唔係好漲

複式洋房

kissapplegirl 發表於 19-2-2 10:10
每次泵奶都要除unde bra,好大可能黏貼幾次後無痴力
預計早8點~晚11點會做姊妹,成15hr係街外,你要泵幾多 ...

oh, 唔記得左充電問題tim, 多謝提點。
另外我怕唔用乳墊會漏奶啊

男爵府

bonbon18 發表於 19-2-3 00:02
oh, 唔記得左充電問題tim, 多謝提點。
另外我怕唔用乳墊會漏奶啊

我而家生咗成1年,阿仔都一歲,我近呢兩個月先可以唔用乳墊出街,但以前真係冇可能唔用囉,勁快就會胸漲出奶,所以我諗你只可以用無肩帶胸圍+乳墊,你預做姊妹當日可能會泵小1~2次奶,一定會谷胸同漏奶嫁,唔可以唔用乳墊

大宅

BK Milk勳章

當年bb 4個月時我都幫朋友做過姊妹,當時我只可以出門前,接完新娘,到酒店準備開席前各泵一次,最後再趕返屋企泵,塞到飛起
途中谷都有試過o係厠所擠少少出黎,不過作用唔大
我戴無肩帶bra 先加到nursing pad
姊妹裙除同著都好麻煩,你泵奶時最好搵到個姊妹o係附近support 你
唔知你用邊隻冰袋,不過成日又開又關個溫度應該keep 唔到咁耐,睇下酒店/酒樓肯唔肯幫你雪,不過又擔心衛生問題…

複式洋房

lossenhk 發表於 19-2-3 09:31
當年bb 4個月時我都幫朋友做過姊妹,當時我只可以出門前,接完新娘,到酒店準備開席前各泵一次,最後再趕返 ...

thanks for reminding, 我bb 3個月,情況應該同你好似。

別墅

Nude bra唔得,一脹漏奶就會甩喇⋯
Strapless +墊啦,但你個冰袋可以全日保冷?

我出全日街會定時去育嬰室/廁所用手揸走啲奶就算,唔會拎嚟拎去怕有咩意外啲奶會變/有菌食壞個仔,係好嘥但衛生安全緊要

複式洋房

mtcat 發表於 19-2-4 19:11
Nude bra唔得,一脹漏奶就會甩喇⋯
Strapless +墊啦,但你個冰袋可以全日保冷?

打算外影時放男家雪一陣,夜晚再叫酒樓幫手雪咋

男爵府

聴到都覺得煩,比我就唔做姊妹了

首頁

尾頁

跳至