自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

伯爵府

luckyQ 發表於 19-2-2 11:24
要名校、跟風。。補習、力不從心,壓力大甚至抑鬱,我自己一仔一女,今年一升小一升中,睇見其他家長死谷爛 ...

我就覺得最緊要學習態度,讀書時期就專心讀書。唔好學壞。盡力而為

大宅

要名校、跟風。。補習、力不從心,壓力大甚至抑鬱,我自己一仔一女,今年一升小一升中,睇見其他家長死谷爛 ...

有時唔係想谷小朋友,都系受身邊所影響,自問自己有能力當然給最好,希望佢將來條路好行D,有一技之長

珍珠宮

我又唔覺得果d全部叫虛榮啵,有競爭先有進步

*利申:冇補過習,兩個b1a入b1b,絕不葡萄

侯爵府

2018復活節勳章

jarjane 發表於 19-2-2 13:41
識英雄重英雄 ,返學不知幾開心添

我仔當年是自己中學 top student ,去美國參加一個美國名大學的 gifted student summer program ,
學生來自世界各地,佢去到大開眼界,見識乜嘢真係叫 "叻" 。
所以,我一向唔同意求其去一間學校都一樣。
但,呢 d 嘢,我又唔會同人講,除非人地小朋友也是好叻先會明。
崩口人忌崩口碗,如果人地小朋友唔係咁叻,當然會同佢講間間學校一樣。

珍珠宮

各人要求唔同啫

珍珠宮

nintendo 發表於 19-2-2 13:59
我仔當年是自己中學 top student ,去美國參加一個美國名大學的 gifted student summer program ,
學生 ...

珍珠宮

學生 ...

伯爵府

回覆樓主:

谷唔谷各人觀點唔同
但每日最少比一小時個細路做佢喜歡既事啦唔該
在我把尺就要3小時囉

伯爵府

回覆樓主:

我眼見好多細路由k1就上kumon
己所不欲勿施於人
家長自己真係想有咁樣既童年?

珍珠宮

鳳凰要谷先會變成鳳凰,個個都想谷到自己果個變鳳凰,但如果你嘅係山雞,谷極都變吳到鳳凰

琥珀宮

覺得大部分家長,最子女教育及要求,都唔係虛榮!

家長各有自己方法教育,人人都會揀一個認為對自己/仔女好既方法,最後也是自己同仔女承受番個結果(可能成材、做廢青、抑鬱 ......etc)

我、老公、仔女,中學都算係名校(所謂名校都有唔同既程度)

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

未必係虛榮
最緊要因材施教

琥珀宮

luckyQ 發表於 19-2-2 12:44
我個女Band one頭我揀Band one尾學校

比我一定唔會咁做

琥珀宮

luckyQ 發表於 19-2-2 13:22
你覺得係批評我替啲小朋友慘姐,呢度係自由討論

你女有能力讀band one頭,你比佢讀 band one 尾,我也會替你女不值。

講真,中學band one 同band one尾,遇到及一起成長既朋友,對將來眼光及見識,影響可以相差好大。

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

namnamnamlolo 發表於 19-2-2 11:26
又未必為虛榮
都想子女成才啫
agree

侯爵府

樓主、你囡囡b1頭,但開post話唔谷、唔補習,我覺得冇說服力囉!你囡囡係天才,但唔係人人都係天才!

珍珠宮

王國教室勳章

Ol0314 發表於 19-2-2 11:57
非也 呢度都有版主主張谷
佢成日話你而家唔谷之後會後悔

我識嗰d係香港媽媽,一直個人都好虛榮,生左小朋友之後就更虛榮,覺得自己小朋友高過人都覺得威。報幾十間學院谷爆佢,入唔到就無面咁。係呀,又係話人宜家唔谷就後悔啦

子爵府

學生 ...

請教下:

係自己本身求知慾強還是可以由製造環境培養?我知有些家庭係屋企無電視。多書少裝飾。

另外,你仔仔本身多課外活動、興趣嗎?

我正疑惑中,應該繼續提供多元化活動比佢?還是應該收窄

男爵府

講得好
唔駛升中,幼稚園已經見唔少呢d人
人人報佢又走去報,跟風人地話好佢又話好,面試果陣睇到自己都感覺唔好就安慰自己「名校」係咁,問佢間學校有咩好,一句都講唔到,淨係話排名高/聽人講好/第日小學叩門有幫助,但又講唔出有咩幫助
最恐怖係,見人地學咩興趣班又走去學~跟風無腦既父母多的是

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

想子女成材,都要因材施教,搵岩方向同方法先得;死谷真係好無謂。
請勿打招呼~

首頁
23456...14

尾頁

跳至