懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

littlecrystal 發表於 19-2-2 17:36
唔好意思啊~其實唔係好明,即係如果有bb去便便時唔好咁大力呀?會好易痾去左出黎架?
我d便便好似隻牛咁 ...

唔駛甘驚,呢d係老一輩似是而非既講法,以前d人唔識甘多野,唔知陣痛係點,以為自己急屎,點知一屙就⋯
如果有便秘問題,不妨食多d菜去解決

別墅

EstrellaDamm 發表於 19-2-2 17:41
完全冇可能痾咗BB出嚟,除非本身已經開始作產,宮頸已開。

人地通常生仔等開宮頸有排捱,點會咁易畀你痾 ...

唔好講笑,我有個親戚真係係屋企廁所屙左個BB出黎,當然佢係瞞住阿媽大左肚果d無知少女,佢連作動都唔知係乜,佢仲以為自己急便便,所以其實係有機會屙到出黎,當然呢種case唔常見,唔駛驚大力屙就出事

男爵府

Ziyumami 發表於 19-2-3 16:47
我keep住都有食蕉 仲食火龍果麒麟果
因為好怕冇便便會生瘡 同埋谷住好辛苦
不過真係睇個人體質 擔心 ...

我都有食
頭三個月蕉無咩點食
火龍果一件半件
麒麟果都有少少一食就有得痾

水晶宮

dullymama 發表於 19-2-3 21:58
唔好講笑,我有個親戚真係係屋企廁所屙左個BB出黎,當然佢係瞞住阿媽大左肚果d無知少女,佢連作動都唔知係 ...

咁呢本身真係夠鐘生得,唔係因為食咗啲咩。。。就係無知少女唔識驚先會咁容易生。

大宅

回覆樓主:

涼野最好少掂

男爵府

個時我都作小產,中醫講明唔可以食梨,蕉,同炒米茶當水飲

複式洋房

Meat_Ball 發表於 19-2-2 13:52
我而家6w6d, 之前流過2次少量鮮血,入過急症室+婦產科檢查後見到bb有心跳,為確保安全,今日去睇中醫,中醫 ...

我之前有左睇中醫,佢叫我新年咩糕都唔好食,除左年糕可以食少少之外

別墅

睇你自己信唔信,睇中醫咩都唔食得,我懷孕咩都冇戒,香蕉,白蘿蔔,芒果,海帶,西瓜,山楂水,黑芝麻,綠豆沙,木瓜,薏米,仲有好多其他嘢,全部都食,同我懷孕前食開d嘢都差唔多,除左生嘢酒(第一個月唔知有食)冇食,其他全部都正常食

珍珠宮

回覆樓主:

人人體質唔同呀~
我上一胎一早就乜生果都食啦~

男爵府

babybreadmama 發表於 19-2-2 18:42
前日先食完半個木瓜 。少少驚,好彩冇事

木瓜係中西醫都話唔好食架!有科學証明佢有成份引起宮縮架!千祈唔好再食喇!

大宅

Meat_Ball 發表於 19-2-3 10:25
咁驚? 咁我咪有好多菜都唔啱食?

但我個fd係食咩都好受個d,例如飲紙包菊花茶,都有清熱解毒功效

首頁

尾頁

跳至