烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

定直情無野食到?我其實未飲過,好奇一問

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

唔係呀!!
因為個魚頭都幾大個, 通常買既時候留意下有無跟埋魚鮫位, 咁就可以一開四去煎香, 再撞滾水, 味道比一段魚味濃, 我好少整餸, 但都整過兩次, 味道好正

男爵府

ansonbbb 發表於 19-2-2 20:17
定直情無野食到?我其實未飲過,好奇一問

有肉, 通常一家四口用2個三文魚頭, 煲白麵豉白籮蔔豆腐湯
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

stagea 發表於 19-2-2 21:09
唔係呀!!
因為個魚頭都幾大個, 通常買既時候留意下有無跟埋魚鮫位, 咁就可以一開四去煎香, 再撞滾水, 味道 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

好大個,有得食架

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 ChristyMum 的帖子

想向你請教用白麵鼓煲湯的做法,請問是怎樣做?

白麵鼓是甚麼樣子的?在哪裡購買?

男爵府

EggBB 發表於 19-4-24 02:49

想向你請教用白麵鼓煲湯的做法,請問是怎樣做?

白麵鼓我喺一田買, 一盒盒, 我加3湯匙, 睇你煲幾多水, 魚頭都係一田買, 我一開6, 加白蘿蔔一齊滚, 2 0至30分鐘可以, 最後加豆腐, 試味, 我通常吾洗再加鹽
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

做法很簡單,多謝賜教。

另外想再請教,白麵鼓是不是有很多種?我見到有些很深色,那一種才是對?那一種才好味呢?

價錢大約多少?

男爵府

EggBB 發表於 19-4-25 05:01

做法很簡單,多謝賜教。

$39.9

男爵府

ChristyMum 發表於 19-4-24 08:41
白麵鼓我喺一田買, 一盒盒, 我加3湯匙, 睇你煲幾多水, 魚頭都係一田買, 我一開6, 加白蘿蔔一齊滚, ...

想像都留口水啊 我揾日都試下先 多謝分享

男爵府

yatmanchris 發表於 19-4-25 09:11
想像都留口水啊 我揾日都試下先 多謝分享

不客氣

子爵府

Many thanks.

首頁

尾頁

跳至