自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

比我呻下(emoji)!BB出世26日,就要勁應酬,媽媽都未坐完月,就要帶佢去見啲所謂親戚,因為bb太麻太公不良於行,唯有抱過去比老人家睇,當時bb只是13日大。依排撞岩農曆新年,又被要求帶埋bb去食團年飯同初一拜年,其實bb未滿月,每兩小時就要食同訓,照顧bb已經好累,仲要照顧埋班親戚,真係好痴線!已經推左唔去團年飯,但長輩既面口好難睇,好似唔多開心。

別墅

另外,在房間喂人奶,一喂就喂粒幾鐘,明明bb食完奶就要訓覺,但係老人家又不斷想睇bb,尋晚見bb食完奶未想訓就抱比老人家,點知佢地太興奮同bb玩左一陣,直到bb扭訓覺我搶番黎哄佢訓,但已經太遲,bb好炆憎,因為遲左訓發脾氣,結果搞好耐,下一餐都黎了,食埋再哄,好慘!

複式洋房

Wongbbbbbbbb 發表於 19-2-3 12:52
比我呻下(emoji)!BB出世26日,就要勁應酬,媽媽都未坐完月,就要帶佢去見啲所謂親戚,因為bb太麻太公不良 ...

你可以唔去架

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

叫老公出聲,產婦坐月好重要

tsung    發表於 19-2-4 21:10
wcpcelia    發表於 19-2-3 16:15
BBJOJO    發表於 19-2-3 13:25

子爵府

回覆樓主:

做乜要去?你做咗人呀媽,要保護個女啦!仲有,你連月都坐唔好,你老公冇出聲?
長輩面口難睇係唔會死!你放心!一年見得嗰一次你洗理佢?

珍珠宮

回覆樓主:

有病
流感高峰期呀
仲4圍去
你唔反抗就自己受
捱壞身子一世啦

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

要拒絕
休息對你同bb都好重要,一定係排首位,佢地面色難睇就由佢地,唔去唔洗睇,有咩叫老公頂
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

puipuizaza 發表於 19-2-3 13:00
你可以唔去架

同意

男爵府

回覆樓主:

我家姐同佢新抱講未坐完月,除左去醫院檢查,边度都吾準去,團年飯都吾畀佢出去食,要新抱自己同BB留家食坐月餐

大宅

個個都掛住要睇bb見bb.有無人理過你
拒絕啦。休息好重要。
咁細個,招呼咁多人如果病左,你心痛死
咁細個無藥食架。

謝絕探訪

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

Wongbbbbbbbb 發表於 19-2-3 12:53
另外,在房間喂人奶,一喂就喂粒幾鐘,明明bb食完奶就要訓覺,但係老人家又不斷想睇bb,尋晚見bb食完奶未想 ...

咪屋企休息一下啊

男爵府

回覆樓主:

其實樓主吾想應酬應該要識拒絕,要有自己原則

男爵府

比我呻下(emoji)!BB出世26日,就要勁應酬,媽媽都未坐完月,就要帶佢去見啲所謂親戚,因為bb太麻太公不良 ...

當年我生完出院3日,99就續日帶不同親戚同佢d friend 殺上黎探望.....直到我崩潰為止!返轉頭我一定唔再忍!成日諗住忍多幾日就完,點知探完可以再探!總之累就休息,唔好理人地咩面口!加油!

伯爵府

有人拎支搶迫你去咩?你唔識拒絕嘅咩?

水晶宮

好媽媽勳章

要識 say no
唔係老人家話要睇就睇
坐月婆 初生 b大晒的
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

為了BB,為了自己,要企硬!唔出席!

tsung    發表於 19-2-4 21:11
Poyau    發表於 19-2-4 03:32

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

連甘少事都冇say,以後點生活
---生命無價,請支持領養---

侯爵府

我最初初頭6個月咩應酬都拒絕
因為餵人奶成日塞奶
又試過比bb 啜損左個胸
我直接同佢地講唔方便
唔好黎我度
我亦唔會出席任何飯局
到依家bb 就黎11個月
先開始有dd 走動咋

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

而家流感高峰期,一陣唔小心中招就大鑊
---生命無價,請支持領養---

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

個陣我生仔我大哂,我停哂所有應酬,天皇都冇面比,咪煩到我,我同老公講,否則我產後抑郁邊個負責

首頁
12345...7

尾頁

跳至