意見反饋
義工

嬰兒食譜 今日: 0|主題: 27092

6-8個月bb食乜好?

洋房

國民生產總值:47

2019新春慶豚圓 2019勳章

6-8個月bb食乜好?我阿b平日由佢嫲嫲湊,六個月開始加固,12點食南瓜,紅蘿蔔,蘋果,蕉或薯仔少少。。。另外有一餐4點米糊(有時加蛋黃)
請教大家呢個時期重有乜可以食? (費事麻煩奶奶諗)

王國熱話
有無媽咪想帶小朋友旅行
剛剛申請離婚
這裏有喪夫的姐妹嗎?丈夫走咗之後你們...
我係一個8O後既單親媽媽,生活圈子細,想...

男爵府

國民生產總值:6395

2019勳章 開心吸收勳章

AhBuMa 發表於 19-2-3 14:03
6-8個月bb食乜好?我阿b平日由佢嫲嫲湊,六個月開始加固,12點食南瓜,紅蘿蔔,蘋果,蕉或薯仔少少。。。另外有一 ...

我女六個月個陣仲有輪流食蕃薯、菠菜葉、節瓜、菜芯葉、青豆、豆腐配米糊,七個月開始食粥仔,用肉調味,肉就先試食魚蓉,再配一款瓜菜落入粥仔度。之後冇敏感冇便秘冇腸胃不適再試雞肉蓉、之後豬肉蓉。

水果可以食牛油果、啤梨

洋房

國民生產總值:47

2019新春慶豚圓 2019勳章

janede1314 發表於 19-2-3 16:56
我女六個月個陣仲有輪流食蕃薯、菠菜葉、節瓜、菜芯葉、青豆、豆腐配米糊,七個月開始食粥仔,用肉調味, ...

謝謝提供

回覆 AhBuMa 的帖子

Hello AhBuMa, 見到BB都食緊唔同種類食物好好吖! 可以繼續比唔同既食物配搭bb試, 例如: 菜心蛋黃米糊、魚肉紅蘿蔔米糊、木瓜米糊、南瓜豆腐粥、蕃薯蓉蛋黃粥等等, 按照BB既吞嚥慢慢增量, 如果BB食到大半碗 (米糊/粥仔連餸) 就叫代到一餐奶架啦, BB試過粥仔未呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.