嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

6-8個月bb食乜好?我阿b平日由佢嫲嫲湊,六個月開始加固,12點食南瓜,紅蘿蔔,蘋果,蕉或薯仔少少。。。另外有一餐4點米糊(有時加蛋黃)
請教大家呢個時期重有乜可以食? (費事麻煩奶奶諗)

男爵府

開心吸收勳章

AhBuMa 發表於 19-2-3 14:03
6-8個月bb食乜好?我阿b平日由佢嫲嫲湊,六個月開始加固,12點食南瓜,紅蘿蔔,蘋果,蕉或薯仔少少。。。另外有一 ...

我女六個月個陣仲有輪流食蕃薯、菠菜葉、節瓜、菜芯葉、青豆、豆腐配米糊,七個月開始食粥仔,用肉調味,肉就先試食魚蓉,再配一款瓜菜落入粥仔度。之後冇敏感冇便秘冇腸胃不適再試雞肉蓉、之後豬肉蓉。

水果可以食牛油果、啤梨

複式洋房

janede1314 發表於 19-2-3 16:56
我女六個月個陣仲有輪流食蕃薯、菠菜葉、節瓜、菜芯葉、青豆、豆腐配米糊,七個月開始食粥仔,用肉調味, ...

謝謝提供
回覆 AhBuMa 的帖子

Hello AhBuMa, 見到BB都食緊唔同種類食物好好吖! 可以繼續比唔同既食物配搭bb試, 例如: 菜心蛋黃米糊、魚肉紅蘿蔔米糊、木瓜米糊、南瓜豆腐粥、蕃薯蓉蛋黃粥等等, 按照BB既吞嚥慢慢增量, 如果BB食到大半碗 (米糊/粥仔連餸) 就叫代到一餐奶架啦, BB試過粥仔未呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-2-4 12:30
回覆 AhBuMa 的帖子

Hello AhBuMa, 見到BB都食緊唔同種類食物好好吖! 可以繼續比唔同既食物配搭bb試, 例如 ...

點煲粥??

大宅

janede1314 發表於 19-2-3 16:56
我女六個月個陣仲有輪流食蕃薯、菠菜葉、節瓜、菜芯葉、青豆、豆腐配米糊,七個月開始食粥仔,用肉調味, ...

想請問你菜蓉同肉蓉點整呀,我女七個月啦,吃奶米糊可能香甜可以吃三份二碗,粥仔我同常用魚同瓜,因為可以整到蓉D,佢吃粥仔就只肯吃三份一碗,搞一大輪先肯吃果少少,想俾佢試下雞同豬肉,但系就算弄碎佢都系唔識吞,系咪一定要買個攬拌機

男爵府

開心吸收勳章

謙仔媽 發表於 19-10-7 01:34
想請問你菜蓉同肉蓉點整呀,我女七個月啦,吃奶米糊可能香甜可以吃三份二碗,粥仔我同常用魚同瓜,因為可 ...

我個陣有用蒸煮攪拌機整菜蓉肉蓉

洋房

回覆 janede1314 的帖子

請問糊仔系用咩開 我平時系用奶開米糊 但如果要加其他野落米糊既話系米應該用水開?

男爵府

開心吸收勳章

Gnlybb 發表於 19-10-9 21:19
回覆 janede1314 的帖子

請問糊仔系用咩開 我平時系用奶開米糊 但如果要加其他野落米糊既話系米應該用水開 ...

我一直用奶開米糊,有加水果如香蕉,瓜菜如菠菜,南瓜、蕃薯。七個月就開始食粥先有魚肉

洋房

janede1314 發表於 19-10-9 21:34
我一直用奶開米糊,有加水果如香蕉,瓜菜如菠菜,南瓜、蕃薯。七個月就開始食粥先有魚肉
...

好啊謝謝你 我仔仔都開始要加固啦 (emoji)(emoji)‍♀️

男爵府

我細囝唔肯食粥好煩,一食就嘔,就算肯食少少,半個鐘之後就會嘔曬出黎。佢依家8個月都係食緊3奶2固,午餐米糊加蛋黃/菜心/豬肉/牛肉/雞肉/魚肉/三文魚/節瓜/菠菜/南瓜/蘿蔔/豆付/蝦。
夜晚轉薯蓉或蕃薯蓉,再加以上材料,全部用蒸煮機打成蓉。

唔肯食粥真係好煩,遲D唔知點算。
回覆 謙仔媽 的帖子

Hi 謙仔媽 ,一般BB食固體質感由開始時稀和幼滑、較稠和搗碎、柔軟和剁碎、去到兩歲時可以食到切成小塊嘅食材。 由於佢地食物質感會一直改變,有D 媽媽未必專登買攪拌機,肉類都可以用磨板/磨棒磨成蓉,媽媽可以比較返唔同攪拌機價格和功能,睇下適唔適合自己需要呀。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至