懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

子宮肌瘤切除後,生b係咪一定要開刀?
好緊張,岩岩知道有了六週,仲未去睇婦科醫生,個心好想順產,但之前做過肌瘤切除手術,怕婦產科醫生一定要我開刀生,所以遲遲未去睇,等27号睇完公立醫院意見先,决定边度生!煩惱

大宅

福來 發表於 19-2-3 17:40
好緊張,岩岩知道有了六週,仲未去睇婦科醫生,個心好想順產,但之前 ...

你幾時做既手術? 我18年8月尾做。 十月中有左。 醫生話可以順產。 但我上一胎開刀 所以我揀返開刀。
訓唔著

大宅

福來 發表於 19-2-3 17:40
好緊張,岩岩知道有了六週,仲未去睇婦科醫生,個心好想順產,但之前 ...

我18年3月做,8月bingo 咗。去政府做產檢,私家寫信話要開刀生!有問過政府,佢哋話要睇吓當時響子宮入面定出面割!如子宮入面割,有機會開刀!

洋房

besslyp 發表於 19-2-3 17:54
你幾時做既手術? 我18年8月尾做。 十月中有左。 醫生話可以順產。 但我上一胎開刀 所以我揀返開刀。
...

我16年做手術的!相隔兩年了!恭喜你

洋房

carson1128 發表於 19-2-3 20:27
我18年3月做,8月bingo 咗。去政府做產檢,私家寫信話要開刀生!有問過政府,佢哋話要睇吓當時響子宮入面 ...

開刀個醫生,其實又唔係唔好,但係佢比較冷漠,唔多講野,所以今次唔想搵佢開腹接生,但聽完你講,我就要諗諗搵唔搵番佢好啦!謝謝你的意見,恭喜你新年快樂:choi:

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

應該要睇你自身情況既,你都係睇咗醫生先啦

水晶宮

每個人都唔同,要視乎你肌瘤大細/位置/深淺/手術做法/術後康復等,所以你要問返你個醫生

洋房

Nbs 發表於 19-2-3 23:31
每個人都唔同,要視乎你肌瘤大細/位置/深淺/手術做法/術後康復等,所以你要問返你個醫生
...

睇咗醫生,醫生話我子宮內膜薄,所以要開刀,佢話順產之前做肌瘤切除時,差不多切薄了一半,怕順產就會爆,我都唔太明白,仲有有二粒1cm嘅肌瘤番發,但我明明幾個月前先個過婦科檢查都冇,問佢要不要割,佢話唔洗,生完會縮細番,大家可不可以比意見我,我係咪睇多個醫生會好d呢!

水晶宮

福來 發表於 19-2-12 11:12
睇咗醫生,醫生話我子宮內膜薄,所以要開刀,佢話順產之前做肌瘤切除時,差不多切薄了一半,怕 ...

如果內膜薄或切子宮肌瘤時入左內膜 (多數子宮喺肌肉層), 嗰個位喺順產作動子宮一下一下收縮時會有機會裂開。 所以開刀避免子宮一下一下收縮會穩陣d.

1cm 既肌瘤甘細,可能做手術時都睇唔到,或者真係番發。不過甘細唔使砌唔使搞,再做的話子宮又多幾個傷口架喇。 反正甘細唔會影響懷孕。

p.s. 睇漏眼,原來已經懷孕,甘嗰兩粒 1cm 當然唔使砌啦)
(我有個3cm 的,做過微創砌其他野都無順便砌埋,唔想子宮甘多傷口。傷口越多,風險越大)

首頁

尾頁

跳至