自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

koalachan2002 發表於 19-2-5 17:10
將來都會係香港讀書及生活起碼十年

請問辦返香港身分證難嗎?

香港出世好d, 如果你老公有澳門id, 之後可幫bb申請澳門id的, 不過第時隔代想再申請,佢會批半永久,要滿7年,每年起碼住over180日, 就會批永久了!
另外,見講開葡國護照,葡照同澳門護照係2樣野,葡照要父或母有先可申請,手續有d煩!

大宅

teresayan07 發表於 19-2-6 09:21
我都唔知而家攞唔攞到..
我自己係澳門出世土生土長既都無...

要老豆老母有你先會有
唔係向澳門出世就有

珍珠宮

clalorin 發表於 19-2-8 01:15
要老豆老母有你先會有
唔係向澳門出世就有

我父母無..
不過我爸 d 妹都有.. 所以我d表弟表妹全部有..
同埋我知好似198x 年之前係澳門出世就自動有..
所以我媽個邊d表哥都有..

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

koalachan2002 發表於 19-2-7 23:06
其實多個證件就梗係好d, 兩公婆無其他國家證件就話無得揀,局住係香港,我好多親戚都台灣澳門,香港澳門, ...

既然你咁諗,又知道相關法例,你仲要考慮d 乜?

澳門醫療有幾差?

呢d 野冇話㨂錯,只會唔啱你自己心水啫,對小朋友黎講冇得揀自然用其他方法去解決。如果我以前細心計劃又肯行多幾步,小朋友將來有三個地方可以發展,而家已成定局亦冇所謂,佢地係有料既話去邊度發展都有公司請架啦。

你覺得去澳門生較好咁咪過去生,我都覺得派錢唔係重點,多個選擇係好事。注意改名問題,同埋將來遇到情況要出世紙或其他證明,就要去澳門攪,有d 煩但唔係解決唔到。

去澳門生完,帶bb 返香港申請核實身份,批既話即係bb 係香港pr,可申請特區護照。第日出門旅行儘可能一家人用同一類護照。

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

awah112 發表於 19-2-8 22:44
佢係考慮申請香港身份證同埋針卡嘅問題, 係其他網友將個話題拉到冇雷公咁遠啫, 咁其實佢嗰兩個問題都係 ...

無錯, 果d 問題係解決到, 最重要係bb 合資格就申請到居港權, 其他野手續上係唔難.

我都留意到佢原本問既問題, 亦捍衞緊自己既想法, 但佢亦有話驚揀錯, 又好似對澳門醫療冇信心, 好似仲係考慮緊咁.

見好少真係答佢問題, 我咪多手回覆.

男爵府

bosch 發表於 19-2-9 09:33
無錯, 果d 問題係解決到, 最重要係bb 合資格就申請到居港權, 其他野手續上係唔難.

我都留意 ...

多謝各位熱心解答感激

首頁

尾頁

跳至