意見反饋
義工

自由講場 今日: 517|主題: 1024635

跳至
縮胃後,仍在努力的我。上篇  

別墅

國民生產總值:671

2019新春慶豚圓 2019勳章

先恭祝大家新年進步,身體健康。
我在早幾天返醫院覆診見醫生和營養師, 醫生説我身體各樣都可以,無大問題。體重,腰,臀部位都有改善,身體減重情況理想。我問醫生為何我的飲食習慣,㑹在手術後自行改變了?例如,我腸胃敏感不能飲牛奶,飲用後㑹腹瀉,手術前較喜歡粉麵,米飯,等等,為何手術後連囗味都㑹改變了?原來,醫生説這情況是正常的,因為在手術後胃部變得細小這樣的身體變化會令病者的腦部像重新啟動發出—些訊息給自己,這是正常的現像,他會提醒我們需要改變—些生活習慣了之後我去見營養又要磅重了這個磅是會分析肌肉和脂肪,身體含水量等,會有詳細紀錄。

edhepp    發表於 19-2-6 19:40
Poyau    發表於 19-2-6 01:12

大宅

國民生產總值:3853

多謝分享,請問可否再講多d 呀?例如:係私家/ 政府醫院做?幾錢?我老公都排緊期做縮胃手術呀,謝謝

水晶宮

國民生產總值:74291

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

igi 發表於 19-2-6 00:00
先恭祝大家新年進步,身體健康。
我在早幾天返醫院覆診見醫生和營養師, 醫生話我身體各樣都可以,無大問題 ...

Poyau    發表於 19-2-11 10:34
月光很美麗☺

伯爵府

國民生產總值:15048

回覆樓主:

原來幾重和身高?

珊瑚宮

國民生產總值:111827

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

加油

珍珠宮

國民生產總值:34754

呢個手術危險嗎?

子爵府

國民生產總值:12365

幸福花 發表於 19-2-6 09:57
呢個手術危險嗎?

微創,好多肥人做了

子爵府

國民生產總值:12365

呢個手術危險嗎?

https://youtu.be/iC5covaPylk

別墅

iamegina 發表於 19-2-6 09:30
多謝分享,請問可否再講多d 呀?例如:係私家/ 政府醫院做?幾錢?我老公都排緊期做縮胃手術呀,謝謝
...

您好:我喺某私家醫院度做,住院4日3夜,所有費用1X萬全包,其他醫院無營養師跟著,費用平少少,但因為呢D手術—定要有跟醫生做開呢D手術經驗先得,及自己係心臟病患者,有食薄血藥,心臟藥等,風險㑹較大。和要取決您想手術器材質數,開刀傷口數目等,價錢亦不同,希望對您們有幫助。

別墅

sochui 發表於 19-2-6 09:41
原來幾重和身高?

身高156cm ,體重手術前82.8kg,最重試過87kg

伯爵府

igi 發表於 19-2-6 11:11

只是稍胖,做運動和節食都應可以減,要做手術咁大件事?

別墅

呢個手術危險嗎?

唔危險,我有心臟科醫生監察我,醫生及麻醉師非常有經驗,我非常信任我的操刀醫生,手術後由返回病房過床時,我已甦醒了。

子爵府

國民生產總值:12909

2019新春慶豚圓

igi 發表於 19-2-6 11:11

正常體重一個double

別墅

sochui 發表於 19-2-6 11:14
只是稍胖,做運動和節食都應可以減,要做手術咁大件事?

我運動和節食都試過,由87kg 減到82.8kg。做手術原因係我有糖尿病,三高,心臟病,出現睡眠窒息症症狀,身體在手術前出現水腫,頻頻心絞痛,氣喘,心臟科醫生告訴我,心臟開始負荷不了,藥已加到盡頭,各種方法已嘗試,只剩下手術—途要盡快令體重下降,免有生命危險。

伯爵府

igi 發表於 19-2-6 11:31
我運動和節食都試過,由87kg 減到82.8kg。做手術原因係我有糖尿病,三高,心臟病,出現睡眠窒息症症狀,身 ...

現在體重大概幾多?

別墅

lam133 發表於 19-2-6 09:57
加油

感謝您

別墅

beehoneybee 發表於 19-2-6 11:22
正常體重一個double

我比較喜歡吃

子爵府

國民生產總值:10340

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我自己係減糖減鹽,一星期做4日有氧運動一小時,已減細一個碼。我老公都話我瘦咗。

子爵府

國民生產總值:10340

2019新春慶豚圓

igi 發表於 19-2-6 11:49
我比較喜歡吃

為食係減肥天敵,而且愈好食嘅嘢就愈唔健康。一定要忍口架。否則割胃都冇用。為健康著想,真係要介高鹽高糖。我每個月都俾個quota自己,過咗就stop。另外,我由三餐變兩餐,6點已食完晚餐,到第二朝7點先進食。起身第一杯一定要暖水,凍天乾燥就飲檸檬蜜。

寶石宮

國民生產總值:276543

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

馬爾太 發表於 19-2-6 11:49
我自己係減糖減鹽,一星期做4日有氧運動一小時,已減細一個碼。我老公都話我瘦咗。
...

191磅,15x cm...我估佢行多幾步都傷腳
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

12345678910... 14
跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.