自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Kwokbeauty 發表於 19-2-6 09:09
多謝你買餸地點的資料!好有用!
校網都係其中一個好處,但要再研究下,因為我完全唔識港島學校
...

聖士提反是直資、幾難入及學費貴。赤柱資助小學已殺、要出去香港仔或東區返學、聽聞香港仔個幾間小學無校車入赤柱、東區漢華反而有、你可做下research 先。幼稚園方面、st Teressa 是英文幼稚園、st Peter’s 是中文。
女開始大了、有自己一個家好過成家同6299 迫住一齊
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

catfitfit 發表於 19-2-6 09:14
要……一屋難求,買野点會唔方便?網購你懂的

係wo~唔醒起日用品可以hktv個d買!

大宅

Kwokbeauty 發表於 19-2-6 08:25
甘可能我記錯 因為我記得老公話要搭小巴去唔知邊度先有街市
原來聖彼得堂係英文幼稚園 :surpri ...

有個細街市
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/pe539b2f4d66bae008f6a54c99cf57173/faf3420b.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/p75b46f90ca53348e019f5a3930cd11b0/faf340b3.jpg[/img][img align=right]http://lilypie.com/cache5/4/020104013.png[/img]

大宅

2019新春慶豚圓

Kwokbeauty 發表於 19-2-6 08:04
背景:
-本身由細到大住新界區,完全唔熟悉港島區
-因近排拎到公務員宿舍,4百幾呎一房(十幾年前有人自殺)

凶宅,唔要。

翡翠宮

Kwokbeauty 發表於 19-2-6 09:30
慘喇,我一日都唔知咆哮幾多次

到時你焗住會改 咁你小朋友一定好愛住呢度

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 +5熱血勳章

回覆樓主:

你講嘅幼稚園應該係 聖彼得堂幼稚園(中文的),但你如果諗住係2019年9月入讀的話,應該不能了,招生期已過,已收爆。
新開咗間 聖德蘭幼稚園(中文部),一定有位。

因为親戚上年年尾搬咗入去,所以知道。佢本想小朋友讀聖彼得堂,但冇位,只好讀新辦學的聖德蘭

子爵府

2019新春慶豚圓

Jumama2000 發表於 19-2-6 09:20
赤柱是個好地方,我住柴灣時,差不多每星期日就入大潭及赤柱或石澳,坐van仔或的士都好方便,車程20分鐘。 ...

水壩而家已經加咗交通燈,唔會再有對頭車

子爵府

2019新春慶豚圓

我覺得由新界去赤柱完全唔駛胆憂!我柴灣搬左去離島tim呀!有自己屋正好多!緊係拎左先!橫掂你唔拎都要停賽2年,住3年都好快過!
又平喎!
赤柱去柴灣/銅鑼灣都好近架!好快就慣!

大宅

回覆樓主:

赤柱比我會lur飯應
剩係唔洗同奶奶住已經夠理由
可能做番多啲儀式安心啲

伯爵府

Flowerlam 發表於 19-2-6 09:05
如果係我一定唔要。
1)交通不便
2)係凶宅

完全同意交通唔掂,特別朝早返工返學不便,朋友住赤柱,女返小學返香港仔,條路一有交通意外就好大鑊

翡翠宮

回覆樓主:

如果會考慮直資,咁小學可以諗埋 港大同學會,小西灣,小學部幾受歡迎的

大宅

ry 發表於 19-2-6 09:49
你講嘅幼稚園應該係 聖彼得堂幼稚園(中文的),但你如果諗住係2019年9月入讀的話,應該不能了,招生期已過, ...

聖德蘭係咪冇得用學卷?因我大女讀緊個間唔係學卷幼稚園,仲未申請學卷

伯爵府

SaBB 發表於 19-2-6 09:36
聖士提反是直資、幾難入及學費貴。赤柱資助小學已殺、要出去香港仔或東區返學、聽聞香港仔個幾間小學無校 ...

係呀,赤提好難入,學費6萬幾7萬一年,未計雜費。香港仔小學無校車去赤柱,得保母車

子爵府

有得揀唔會揀,因為我覺得赤柱好遠,放假先會想入去

大宅

mymarigold 發表於 19-2-6 09:55
完全同意交通唔掂,特別朝早返工返學不便,朋友住赤柱,女返小學返香港仔,條路一有交通意外就好大鑊 :igi ...

返工我老公樓下就係。但如果返學交通真係要諗諗方法

侯爵府

兇宅唔要!有個朋友拎到油塘係兇宅邪對面
搵師傅睇過個層有野
兩個小朋友輪住入醫院

男爵府

俾我會自己揸車買餸、湊仔女出入,只是要改變每天日去街市買餸習慣,改為每每星期買兩次,揸車去灣仔街市,街市樓下有時租停車場,泊一小時已經可以好舒服咁買齊餸菜水果。要近,去柴灣買又可以。

小朋友返學,港島區好細,幼稚園邊間都得。你肯揸車,仲方便

早d拎宿舍,如果係紀律部隊,日後退休前可以排公屋。

珊瑚宮

Kwokbeauty 發表於 19-2-6 08:29
如果唔要要停2年先可以再申請,如果要左就要住滿3年先可以再申請,但3年後未必夠分搬去市區
...

所謂凶宅已經16年前又住過2戶人,應該唔怕了!

比我就會搬了,赤柱大把有錢佬住,絕對係一個唔錯既社區,無街市可以去超市買餸

大宅

im跳跳豬 發表於 19-2-6 09:54
赤柱比我會lur飯應
剩係唔洗同奶奶住已經夠理由
可能做番多啲儀式安心啲

最主要唔洗睇人面色,可以自己話曬事好緊要

大宅

hchu06 發表於 19-2-6 10:06
俾我會自己揸車買餸、湊仔女出入,只是要改變每天日去街市買餸習慣,改為每每星期買兩次,揸車去灣仔街市, ...

我唔識揸車 識揸車的女人好叻我覺得
我上次去宿舍睇下咩環境同個媽咪傾開,佢會比個女讀寶血會話有校車

katie816    發表於 19-2-6 14:54

首頁
23456...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊