意見反饋
義工

坐月心得 今日: 0|主題: 2741

坐月第幾日先忍唔住沖涼洗頭?

FB體驗帳戶

國民生產總值:10

2019新春慶豚圓 2019勳章

想睇下大家坐月第幾日會沖涼洗頭?
我自己第七日真係忍唔住!
又lup又油,餵阿B埋身都覺得自己污糟。
沖完由內而外笑出來。
我諗住隔3日左右就沖一次,
只要確保自己唔好俾風攝到就算。

王國熱話
bb濕疹-益生菌/醫生
出街換片要帶咩?
G6PD
有冇bb有剪脷筋?

別墅

國民生產總值:861

2019新春慶豚圓

回覆 Yanyanchuchuchu 的帖子

生完第二日已經由頭洗到落腳。

複式洋房

國民生產總值:160

2019新春慶豚圓

我用薑水抺身~都捱到12朝用薑水洗頭沖涼~

珍珠宮

國民生產總值:30069

2019新春慶豚圓

Yanyanchuchuchu 發表於 19-2-6 19:38
想睇下大家坐月第幾日會沖涼洗頭?
我自己第七日真係忍唔住!
又lup又油,餵阿B埋身都覺得自己污糟。

無忍過,生完第二日落得床,就去沖涼洗頭。之後如常沖涼及隔日洗頭(秋冬生)。生兩個都係咁做。

大宅

國民生產總值:1732

生完第二日就沖,我以為自己忍得住,但真係唔得唔想呀b臭住飲奶

別墅

國民生產總值:525

第三日,出左院立即洗頭同用薑水抹身,其實醫院都好多細菌

回覆 Yanyanchuchuchu 的帖子

Hi Yanyanchuchuchu , 坊間講坐月期間唔好沖涼/洗頭,大多係擔心媽媽產後氣血虛弱,產婦免疫力較低容易冷親/受感染,現代人使用自來水,唔駛擔心用左唔清潔井水/河水沖涼和洗頭,頭髮/身體有不少細菌/油脂,媽媽經常要貼身照顧BB, 保持衞生都好重要,只要儘快用大毛巾抹乾身體,用風筒來吹乾頭髮,咁就可以保持個人清潔和衞生,人都精神D。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.