自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

點解過年過節咁多人對奶奶不滿.又咩年初一新㚿受難日.
年30過去幫手煮飯.食團年飯.年初一早上返奶奶度拜年.年初二返奶奶度開年跟住返外家拜年.
但個個都講到同奶奶有仇咁。
其實自己有冇仔女㗎?有冇諗過他朝君體也上同.
平日唔多理老人家.仲叫人老嘢.年初一唔返去老公黑面都唔得.
到時自己啲仔女年初一都唔返來食飯同拜年自己有咩感受呢?
唔通全部新㚿都係啱嘅?奶奶做咩都係錯?
我都唔鍾意我老爺奶奶.但過年過節我一定返幫手煮飯洗碗.快手快腳.搞掂走人.
你唔鍾意人.人地味一樣唔鍾意你.講到自啱曬.
仇奶奶果啲不用插咀.

greenpea    發表於 19-2-7 10:16

大宅

回覆樓主:

我就覺得只要時常諗99對個孫好就得~咁我咪配合下,咁我又唔想我老公難做~我能夠做到同佢去旅行,一星期見幾次~~如果有煩事慎完就算了

大宅

回覆樓主:

我也同意。
或許真是有些奶奶不識趣,但拜年祝賀都是對長輩基本的禮貌,何苦弄到大家都不開心。

男爵府

chung816 發表於 19-2-7 09:15
我就覺得只要時常諗99對個孫好就得~咁我咪配合下,咁我又唔想我老公難做~我能夠做到同佢去旅行,一星期見 ...

冇錯.佢老人家有咩唔啱.咁話曬都係老公父母.一年一次點都比下面老公. 好嘅可以成日見.唔啱嘅過年過節先見.我冇資格阻止老公見父母.冇資格阻止仔女見爺爺嫲嫲

伯爵府

藍田譚C奶 發表於 19-2-7 09:11
年30過去幫手煮飯.食團年飯.年初一早上返奶奶度拜年. ...

所以香港生仔真係好恐怖,大部分新抱都好野蠻,要求多多,說話多多,計較多多,付出少少。

wcpcelia    發表於 19-2-7 16:38

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 藍田譚C奶 的帖子

你講既都認同, 但凡事出必有因, 始終一家唔知一家事!

BBJOJO    發表於 19-2-7 14:03

男爵府

回覆樓主:

前幾日,有位姊妹最好,奶奶跌親,全家留港陪伴,呢啲先叫做有親情。啲到好多新抱,好壞心腸。

BBJOJO    發表於 19-2-7 14:03

子爵府

chung816 發表於 19-2-7 09:15
我就覺得只要時常諗99對個孫好就得~咁我咪配合下,咁我又唔想我老公難做~我能夠做到同佢去旅行,一星期見 ...

我都咁諗...同埋我年初一二上去係嘆,唔洗做有得食個仔爺爺勁樂意睇住,我玩下電話看電視收下利是食就埋位,又唔洗自己搞個仔食。年初一11點去食完就走,返媽咪家,夜晚返去再食食完又走,初二早上上去開年飯,食完又走。然後講左幾日唔再去!

男爵府

Jin2012 發表於 19-2-7 09:32
回覆 藍田譚C奶 的帖子

你講既都認同, 但凡事出必有因, 始終一家唔知一家事! ...

一隻手拍唔響嘅.一定係兩個人都有問題先會搞到關係咁僵.

大宅

藍田譚C奶 發表於 19-2-7 09:11
年30過去幫手煮飯.食團年飯.年初一早上返奶奶度拜年. ...

我一路睇另一個舖都係咁諗

男爵府

一家唔知一家事唔好跟車太貼
我有屋企人佢99極品到你唔信,佢年年不是返工就旅行避年,你又唔係佢點知人地點解會咁?
我自己一年只見99十次八次,少見冇交流冇瓜葛
過年咪客客氣氣大家都開心,我已經覺得自己係好幸運

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

諗起婆媳版
99 跌親條肋骨,老公講明要睇住亞媽唔去拜年,新袍數 99

男爵府

YAC0601 發表於 19-2-7 10:05
一家唔知一家事唔好跟車太貼
我有屋企人佢99極品到你唔信,佢年年不是返工就旅行避年,你又唔係佢點知人地 ...

Me to.我奶奶新年出門口都要利後門.驚行前門要比利是看更.每年我都有唱定4000比佢封利是.但好小見佢派比人.因為佢唔出街.

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

回覆樓主:

奶奶

男爵府

I9528 發表於 19-2-7 10:08
諗起婆媳版
99 跌親條肋骨,老公講明要睇住亞媽唔去拜年,新袍數 99

如果外母跌親會點呢
自己啊媽係人.人地啊媽唔係人.

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

我都覺得,唔係個個 99 都一定可愛,但禮數應該要做足

呢啲係反映自己娘家的修養

恭喜發財,新年快樂,唔啱聽都唔好打頭

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

我都好憎我6299
但如果我係香港我都會交足戲。比面老公。

男爵府

puppydingo 發表於 19-2-7 10:50
我都好憎我6299
但如果我係香港我都會交足戲。比面老公。

首頁

尾頁

跳至